Gazon beluchten: hoe, wanneer en waarom?
Net zoals planten hebben grassprieten lucht nodig om water en voedingsstoffen tot zich te kunnen nemen. Soms ontstaat er een viltlaag op je gazon, waardoor het gras van je gazon geen lucht meer krijgt. Als je niets aan die viltlaag doet kan je gras zelfs afsterven. Daarom is het verstandig om regelmaat je grasmat te beluchten. Wat dit is, hoe je het doet en wanneer lees je in deze blog.
Inhoud van dit bericht:
- Wat is het beluchten van het gazon?
- Waarom het gazon beluchten nodig is
- Gazon beluchten welk gereedschap gebruik je
- Stappenplan: hoe gazon beluchten
- Hoe diep ga je met beluchten van het gazon
- Wanneer dien je het gazon te beluchten?
Wat is het beluchten van het gazon?
Met beluchten haal je stukjes uit de grond, hierdoor ontstaan er soort luchtkamers. Door deze luchtkamers kan lucht, licht, water en voeding dieper in de grond komen en zo ook makkelijker opgenomen worden door het gras.
Ook stimuleert beluchten de wortelgroei van het gazon en kan het gras dieper verwortelen. Beluchten is ideaal wanneer je een vrij harde grond hebt. Het beluchten van je gazon zorgt er namelijk voor dat de grond zachter wordt en dat wortels daardoor makkelijker de diepte in kunnen groeien.
- Beluchten is vooral geschikt wanneer je een nieuw gazon hebt. Door te beluchten stimuleer je namelijk diepere groei van de wortels.

Met beluchten haal je een soort propjes uit de grond, zo ontstaan er luchtkamers in de grond.
Waarom het gazon beluchten nodig is
Een grasmat kan vervilten. Het zijn allerlei natuurlijke processen die er voor zorgen dat er een viltlaag op jouw gazon komt te liggen. Denk aan: lopen op het gazon, bladeren die uit de bomen vallen of maairesten die blijven liggen en mosvorming. Een viltlaag is een soort deken op je gazon die er voor zorgt dat lucht minder makkelijk bij de grassprieten en wortels kan komen. Een viltlaag zorgt er voor dat de kwaliteit van je gazon sterk afneemt, lees hier onze blog hoe je de viltlaag van je gazon verwijderd.
Redenen waarom je gazon minder mooi wordt:
- Opstapeling van kooldioxide: de viltlaag zorgt er voor dat er te weinig verse lucht toevoer is. Hierdoor komt er kooldioxide in de grond te zitten. Er kan dan te weinig vocht en voedingsstoffen door de wortels worden opgenomen.
- Onvoldoende water toevoer naar de wortels: gras heeft water nodig om te groeien. Door de viltlaag komt het water niet bij de grassprieten terecht. Het water wordt dan als het ware ‘om de tuin geleidt)
- Minder zuurstof toevoer: je gazon heeft zuurstof nodig om te overleven. Bij een gebrek daaraan zullen de grassprieten minder snel groeien en zal de groene kleur langzaam gelig worden.
Dat je gazon viltvrij moet blijven is nu wel duidelijk, maar hoe doe je dat? Heel simpel: door je gazon regelmatig te beluchten! Ook raden we aan om minimaal één keer per jaar je gazon te verticuteren.
Gazon beluchten welk gereedschap gebruik je (4 methodes)
Voor het beluchten van je gazon kun je verschillende soorten gereedschap gebruiken, denk aan een prikrol, beluchtingssandelen, machines of gewoon een riek. Elk gereedschap heeft eigenlijk dezelfde werking en resultaat, maar het is afhankelijk van het grootte van je gazon welk gereedschap we je aanraden. Heb je bijvoorbeeld een heel groot gazon, dan wordt het een zware klus wanneer je dit met een riek wilt doen. Voor een klein gazon is een riek prima te doen.
Grootte gazon | Gereedschap |
---|---|
Klein gazon | Riek |
Klein gazon | Schoenen |
Middel groot gazon | Prikrol |
Groot gazon | Beluchting machine |
1. Beluchten met een riek
Met een riek kun je het gazon vrij eenvoudig beluchten. Zet de riek in het gazon en duw met je voet de riek dieper in het gazon. Wiebel de riek vervolgens heen en weer en je zult zien dat er gaatjes in het gazon ontstaan. Een riek is goed te gebruiken op kleinere oppervlaktes, maar voor middelgrote en grote gazons raden we aan een prikrol of machine te gebruiken.
Talen Tools Spitvork
Heb je al een spitvork of riek in de schuur staan? Dan kun je deze prima gebruiken voor het beluchten van je gazon. Wel is het zwaar werk en is deze methode geschikt voor een klein gazon.
2. Gazon beluchten met de prikschoenen
Prikschoenen bind je simpel gezegd gewoon onder je schoenen en terwijl je over het gazon loopt prik je automatische gaten in het gazon. Het verschilt een beetje hoe grootje gazon is of dit een interessante keuze is. Wel is dit een methode die het minst ruimte in beslag neemt in je schuur.
Talen Tools gazonpriksandalen
Beluchtingssandelen kun je vrij makkelijk onder je schoenen binden. Vervolgens loop je met deze schoenen over het gazon en automatisch prik je gaten in het gazon. Een makkelijke manier om een klein gazon te beluchten.
3. Gazon beluchten met de prikrol
Heb je een middel groot gazon, dan is het makkelijker om hiervoor een prikrol te gebruiken. Met een prikrol wordt het beluchten van het gazon iets makkelijker en minder zwaar. Een prikrol duw je vooruit over het gazon en automatisch prikt dit apparaat gaten in het gazon.
- Let op: heb je vrij harde ondergrond, dan kan het lastig zijn om een prikrol te gebruiken. Zorg dan voor een ware prikrol of kies toch voor een machine.
Prikrol voor het beluchten gazon
Voor het beluchten van het gazon kun je gebruik maken van een prikrol. Met een prikrol kun je grotere stukken van je gazon te gelijkertijd beluchten.
4. Gazon beluchten met een machine
Voor grotere oppervlaktes met zware grond is het verstandiger om te beluchten met een machine. Het voordeel van een machine is dat het werk een stuk lichter wordt. Ook halen de machines ook echt stukjes grond uit de ondergrond en dit heb je bij de bovenstaande opties niet.
Einhell GE-SA 1435 – Verticuteren en beluchten
Naast beluchten is het ook belangrijk dat je het gazon (wanneer deze volgroeit is) verticuteert. Deze Einhell GE-SA 1435 heeft naast de belucht functie ook een verticuteer functie. Mocht je na een tijdje moeten verticuteren dan kun je deze machine ook gebruiken.
Stappenplan: hoe gazon beluchten (6 stappen)
Beluchten is vrij makkelijk en is binnen een enkele stappen gedaan. Het verschilt wel per soort gereedschap hoe makkelijk het gaat en hoe snel je klaar bent. Volg onderstaande stappen om het je zelf zo makkelijk mogelijk te maken.
- Maai eerst het gazon: beluchten gaat het makkelijkst wanneer het gras kort gemaaid is. Maai het gazon tot ongeveer 6 cm hoog.
- Sproei het gazon: hoe zachter de ondergrond is, hoe makkelijker het beluchten gaat. Is de ondergrond te hard sproei dan het gazon, zodat ook de ondergrond wat zachter wordt.
- Beluchten: belucht vervolgens het gazon met het gereedschap na keuze. Start links en werk vervolgens naar rechts. Voor het beluchten dien je minimaal 10 cm diep te gaan. Alle gereedschappen zijn vooraf ingesteld, alleen bij een riek dien je zelf te kijken hoe diep je gaat.
- Maak het gazon schoon: nadat je belucht hebt is het belangrijk dat je de resten van het gazon haalt. Dit kun je doen met een hark. Vooral bij een beluchtingsmachine met holle tanden krijg je vaak resten uit het gazon.
- Bemesten: na het beluchten is het belangrijk dat je het gazon ook weer bemest. Dit helpt het gazon met herstellen en het mest kan door de holle gaten die je gemaakt hebt beter en dieper in de grond komen.
Voor het bemesten van je gazon kun je gebruik maken van DCM Vital Green, dit is een organische meststof.
Hoe diep ga je met beluchten van het gazon
Met beluchten maak je holle gaten in de grond, hoe dieper je de gaten maakt hoe dieper voedingstoffen in de bodem komen. Qua diepte houden we zelf nooit een maximum aan, maar wel een minimum van 10 cm diep.
Het belucht gereedschap is vaak niet in te stellen in lengte, niet zoals grasmaaiers. Alleen wanneer je een riek gebruikt kun je de diepte bepalen door in te schatten hoe diep je gaat. Beluchtsandelen en een prikrol hebben een standaard diepte. Let bij het kopen van een beluchtings gereedschap op de diepte van de pennen.

Met een riek kun je zelf bepalen hoe diep je in de grond prikt.
Wanneer dien je het gazon te beluchten?
Om je gazon gezond te houden is het verstandig om af en toe je het gazon te beluchten. Beluchten is eigenlijk niets meer dan gaatjes in de bodem prikken. Doordat je gaatjes in de grond prikt krijgt je gazon meer zuurstof en komt water makkelijker bij de wortels en in de bodem.
Zelf adviseren wij altijd om te beluchten in het voorjaar, zodat het opkomende gras meer zuurstof krijgt en zo ook beter groeit. Na het beluchten moet je niet vergeten de grasmat nog eens de besproeien met water.
Ook raden we aan dit in de zomer te doen bij veel regenval, hierdoor kan het water beter de grond in lopen. Mocht er plassen blijven liggen op het gazon dan is dit een teken dat je moet beluchten!
Tip: belucht je gazon bij koeler en regenachtig weer. Wanneer de grond vochtig is gaat het beluchten een stuk makkelijker.
Wanneer gazon beluchten of verticuteren?
Beluchten en verticuteren zijn beide andere werkzaamheden. Kort samengevat prik je bij beluchten gaten in de grond en met verticuteren snij je in de grond. Bij beide werkzaamheden zorgt je voor lucht in de bodem. Echter is beluchten minder heftig voor je gazon en kun je dit meerdere keren per jaar doen. Verticuteren kun je maximaal twee keer per jaar doen, omdat het gazon daarna tijd nodig heeft om goed te kunnen herstellen.
Ook raden we aan om te starten met verticuteren wanneer een gazon goed geworteld is (vanaf drie jaar). Doe je dit eerder dan kan het zijn dat het gazon nog niet voldoende en diep geworteld is, waardoor een gazon niet goed kan herstellen. Met beluchten kun je al starten met een nieuw gazon. Beluchten van een nieuw gazon stimuleert zelfs de wortelgroei.
Is het gazon ouder dan drie jaar dan kun je in het voorjaar starten met verticuteren. Daarna kun je halverwege het seizoen beluchten, wanneer dit nodig is. Vervolgens kun je vroeg in het najaar nog een keer verticuteren, maar alleen als dit nodig is. Als er geen tot weinig viltlaag opzit kun je beter beluchten.
Meer tips & tricks voor een gezond gazon: