Home » Grasmaaier Blog » Gazon beluchten: hoe, wanneer en waarom?

Gazon beluchten: hoe, wanneer en waarom?

gazon beluchten

Net zoals planten hebben grassprieten lucht nodig om water en voedingsstoffen tot zich te kunnen nemen. Soms ontstaat er een viltlaag op je gazon die dit vermoeilijkt. Als je niets aan die viltlaag doet kan je gras zelfs afsterven. Daarom is het verstandig om regelmaat je grasmat te beluchten. Wat dit is, hoe je het doet en wanneer lees je in deze blog!

Waarom gazon beluchten?

Een grasmat kan vervilten. Het zijn allerlei natuurlijke processen die er voor zorgen dat er een viltlaag op jouw gazon komt te liggen. Denk aan: lopen op het gazon, bladeren die uit de bomen vallen of maairesten die blijven liggen en mosvorming. Een viltlaag is een soort deken op je gazon die er voor zorgt dat lucht minder makkelijk bij de grassprieten en wortels kan komen. Een viltlaag zorgt er voor dat de kwaliteit van je gazon sterk afneemt, lees hier onze blog hoe je de viltlaag van je gazon verwijderd.

Redenen waarom je gazon minder mooi wordt:

  • Opstapeling van kooldioxide: de viltlaag zorgt er voor dat er te weinig verse lucht toevoer is. Hierdoor komt er kooldioxide in de grond te zitten. Er kan dan te weinig vocht en voedingsstoffen door de wortels worden opgenomen.
  • Onvoldoende water toevoer naar de wortels: gras heeft water nodig om te groeien. Door de viltlaag komt het water niet bij de grassprieten terecht. Het water wordt dan als het ware ‘om de tuin geleidt)
  • Minder zuurstof toevoer: je gazon heeft zuurstof nodig om te overleven. Bij een gebrek daaraan zullen de grassprieten minder snel groeien en zal de groene kleur langzaam gelig worden.

Dat je gazon viltvrij moet blijven is nu wel duidelijk, maar hoe doe je dat? Heel simpel: door je gazon regelmatig te beluchten!

Verschillende manieren op je gazon te beluchten

Je kan je gazon met verschillende materialen beluchten. Sommige apparaten zijn geschikt voor kleine oppervlaktes, terwijl anderen aan te raden zijn voor grote oppervlaktes. Ook de prijs kan meespelen bij het kiezen van de juiste beluchtingsapparatuur. Om je te helpen kiezen zetten we twee veel gebruikte apparaten op een rijtje.

Gazon beluchten met de prikrol

De prikrol is geschikt voor kleinere oppervlaktes. Het is een licht apparaat dat je voor je uit moet duwen over het gazon. Het is een beluchtingsapparaat dat door de meerdere rijen met tanden veel oppervlakkige gaatjes maakt. Wanneer je een vastgekoekte harde ondergrond hebt zal de prikrol niet veel effect hebben.

Prikrol voor het beluchten gazon

Voor het beluchten van het gazon kun je gebruik maken van een prikrol. Check hier een goede prikrol die je kunt gebruiken voor het beluchten van het gazon.

Gazon beluchten met de prikschoenen

Prikschoenen bind je simpel gezegd gewoon onder je schoenen en terwijl je over het gazon loopt prik je automatische gaten in het gazon. Het verschilt een beetje hoe grootje gazon is of dit een interessante keuze is. Wel is dit een methode die het minst ruimte in beslag neemt in je schuur.

Talen Tools gazonpriksandalen

Tune je schoenen met deze gave gazonpriksandalen. Je bind deze sandalen als het ware om je schoen heen en hiermee loop je over het gazon terwijl je gaten in je gazon prikt.

Simpelweg met een spitvork

De afbeelding van dit bericht verklapt het al een beetje, maar je kunt ook gewoon je gazon beluchten met een spitvork. Door de spitvork gewoon op het gazon te zetten en er met je voet de vork erin te prikken belucht je het gazon ook. Wel is deze methode geschikt voor een klein stukje gazon, mocht je een groot gazon hebben dan is op deze wijze bijna niet te doen.

Talen Tools Spitvork

Heb je al een spitvork in de schuur staan? Dan kun je ook het gazon beluchten met de vork, wel is het op deze wijze een zware methode.

Gazon beluchten met de zitmaaier of machine

Voor grotere oppervlaktes met zware grond is het verstandiger om te beluchten met een zitmaaier of een machine. Niet iedere zitmaaier heeft standaard een beluchtingsoptie. Gelukkig is er ook een beluchtingsapparaat dat je alleen maar aan je zitmaaier hoeft te bevestigen. Zo kan je makkelijk en snel je hele tuin door. Dit wordt ook wel een getrokken beluchtingsmachine genoemd. Let wel op dat je zitmaaier wel een koppeling heeft om de machine aan vast te maken anders kom je niet zo ver.

einhell ge sa 1435

EINHELL GE-SA 1435 – Verticuteren en beluchten

Heb je een groot gazon? Kies dan voor een apparaat, dit verlicht het werk enorm. Deze machine is zowel geschikt voor het verticuteren en beluchten van het gazon.

Wanneer je gazon beluchten?

Om je gazon gezond te houden is het verstandig om af en toe je het gazon te beluchten. Beluchten is eigenlijk niets meer dan gaatjes in de bodem prikken. Doordat je gaatjes in de grond prikt krijgt je gazon meer zuurstof en komt water makkelijker bij de wortels en in de bodem. Zelf adviseren wij altijd om te beluchten in het voorjaar, zodat het opkomende gras meer zuurstof krijgt en zo ook beter groeit. Na het beluchten moet je niet vergeten de grasmat nog eens de besproeien met water.

Ook raden we aan dit in de zomer te doen bij veel regenval, hierdoor kan het water beter de grond in lopen. Mocht er plassen blijven liggen op het gazon dan is dit een teken dat je moet beluchten!

Tip: belucht je gazon bij koeler en regenachtig weer. Wanneer de grond vochtig is gaat het beluchten een stuk makkelijker.