Gazon bemesten – Waarom, wanneer en hoe?
Ook het gazon heeft voedingsstoffen nodig en dit geven we in de vorm van mest. Met het bemesten van je gazon geef je het gras een soort boost waarmee het gras goed en sterk kan groeien. Daarnaast zorgt het bemesten er ook voor dat het gazon gezond blijft. In dit bericht proberen we zo goed en zoveel mogelijk uit te leggen over hoe je het gazon moet bemesten, wanneer je dit het best kunt doen en waarom je dient te doen. Maak gebruik van onderstaande inhoudsopgave of lees hieronder alles wat je moet weten over bemesten.
- Waarom je het gazon moet bemesten en wat de voordelen zijn
- Wanneer gazon bemesten? (bemesten schema)
- Welke meststoffen kun je gebruiken?
- Hoe gras bemesten
- FAQ: veelgestelde vragen over bemesten van het gazon
Waarom je het gazon moet bemesten en wat de voordelen zijn
Met bemesten voorzie je het gazon van voedingsstoffen en dit zorgt voor wat voordelen. Door het bemesten wordt het gras bijvoorbeeld gezonder, dit zorgt er voor dat een gazon minder vatbaar is voor ziektes. Ook zorgt dit voor een gezondere en sterker gazon, waardoor het gras beter kan groeien. Daarnaast krijgen mos en onkruid minder de kans om ook in het gazon te groeien.
Voordelen gras bemesten:
Hieronder een korte samenvatting wat de voordelen zijn van het bemesten van je gazon:
- Sterker, gezonder en daardoor een groener gazon
- Betere groei
- Zorgt voor een dikke en voller grasmat
- Minder kas op ziektes of dode plekken
- Minder onkruid en mos in het gazon
Wanneer gazon bemesten?
Hoe vaak en wanneer je het gazon moet bemesten heeft te maken met verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld een grasmaaier met mulching functie dan hoef je bijvoorbeeld minder te bemesten. Het gemaaide gras wordt doormiddel van mulching fijn gemalen en terug geblazen over het gazon, dit gras is weer voeding voor het gazon. Heb je geen grasmaaier met mulching functie en vang je het gras op met een opvangbak, dan kan het verstandig zijn om wat vaker te bemesten.
Zelf houden wij altijd een vuistregel aan dat we drie keer per jaar bemesten, dit zowel met een grasmaaier met mulching functie en bij een grasmaaier die dit niet heeft. Daarnaast raden we aan voor een grasmaaier die geen mulching functie heeft ongeveer na acht maaibeurten een weer een beetje bij te mesten.
Samengevat: 3x per jaar bemesten. Heb je geen grasmaaier met mulching functie dan na elke acht maaibeurten een beetje bijmesten
Minder vaak bemesten met een mulching functie

Mulching zorgt voor natuurlijke meststof
Wanneer je grasmaaier een mulching functie wordt het gras dat je maait als het ware heel dun gesneden en terug geblazen op het gazon, dit fijn gesneden maaisel zorgt als het ware voor voeding voor het gazon. Ook zorgt het mulchen van het gras als een soort bescherm laag voor het gazon.
Gazon bemesten schema
We raden dus aan je gazon minimaal 3 keer per jaar te bemesten. Je kunt starten met het bemesten wanneer het zonnetje weer begint te schijnen en het gras weer begint te groeien. Dit merk je snel genoeg op! Daarnaast raden we aan om elk jaar na de winter het gazon weer te herstellen, dit zorgt voor een goede start van het seizoen en hiermee haal je ook direct het afval uit het gazon. Lees hier hoe je het gazon herstelt naar de winter. Daarnaast kun je een keertje bemesten aan het begin van de zomer en een keertje in het najaar voordat je gazon weer winterklaar maakt.
- 1x wanneer je het gazon herstelt naar de winter
- 1x begin van de zomer
- 1x najaar voor het winterklaar maken van je tuin
Gazon bemesten bij regen een goed idee?
Wij raden altijd aan om het gazon te bemesten wanneer het droog is. Wanneer je het gazon bemest wanneer het regent kan het mest direct wegspoelen en zo komt het mest niet op de juiste plek terecht. Eigenlijk is dit zonde van de mest en krijgt het gazon niet genoeg voeding. Daarnaast is het wel belangrijk dat je na het bemesten het gazon een beetje nat sproeit, hierdoor kan de mest goed in de grond trekken en kunnen de wortels de voeding goed opnemen.
Welke meststoffen kun je gebruiken?
Voor het bemesten van het gazon is het belangrijk dat je de juiste meststof neemt. Er zijn veel verschillende soorten meststoffen en het verschil tussen deze meststoffen is de verhouding van het meststof. Voor het bemesten van het gazon kun je gebruik maken van organische meststof of kunstmest. Onze voorkeur gaat uit naar organisch meststof en hiervoor gebruiken we zelf: DCM Vital-Green gazon. DCM Vital-Green gazon is de ideale voeding om het gazon weer dicht en groen te krijgen.
Organisch of kunstmest gebruiken voor het bemesten?
Zelf gaat onze voorkeur uit naar organisch mest, natuurlijk omdat dit een natuurlijk product is maar organisch mest heeft nog meer voordelen. Zo bevat kunstmest veel zout en dit is niet goed voor de grond. Kunstmest lost sneller op in water wat de werking van kunstmest korter maakt. Ook zorgt kunstmest ervoor dat gras sneller verbrand. Een voordeel is dat kunstmest goedkoper is.
Gebruik ook kalk
Heb je een zure grond? Dan is het ook altijd aan te raden om naast het bemesten ook kalk toe te voegen aan het gazon. Met kalk verhoog je namelijk de pH-waarde van de grond, wanneer de pH-waarde van het gazon laag is wordt het makkelijker voor mos om te groeien. Zorg er dus voor dat je ook kalk toevoegt aan het gazon, waarom en hoe je dit precies doet lees je in onze blog: wanneer kalk op het gazon?
Hoe gras bemesten
Het bemesten van het gazon is een eenvoudige klus. Je kunt dit met de hand doen of met een strooiwagen. Mocht je een groot gazon hebben dan raden we je aan dit zeker te doen met een strooiwagen. Het voordeel van een strooiwagen is dat het mest mooi verdeelt wordt over het gazon en dat overal dezelfde hoeveelheid komt te liggen. Hieronder een eenvoudige stappenplan voor hoe je het gras kunt bemesten. Dit stappenplan is te gebruiken voor een strooiwagen, maar ook wanneer je met de hand wil bemesten.
- Zorg dat je voor het bemesten al kalk toegevoegd hebt aan het gazon.
- Bereken de grote van je gazon, dit kun je eenvoudig doen door een vlakverdeling te maken. Een vlakverdeling op het gazon kun je eenvoudig maken met touw neer te leggen of te spannen, zorg hierbij er wel voor dat je er met een strooiwagen er overheen kunt rijden. Voor het leggen van de verdeling en de berekeningen kan het handig zijn om de vlakken even groot te maken.
- Bepaal op basis van je berekenen hoeveel mest je nodig heb voor elk vlak en meet dit nauwkeurig af. Hoeveel mest er per m² gegeven dient te worden, heeft vaak ook te maken met het soort mest. Zelf gebruiken we DCM Vital-Green, hiervoor geldt de volgende dosis: 3 kg is geschikt voor 72 m², 10 kg geschikt voor 250 m² en 20 kg geschikt voor 500 m².
- Strooi vervolgens per vak de juiste hoeveelheid mest uit en zorg dat alles evenveel mest krijgt. Met het strooien met de hand kan het handig zijn om dit van achter naar voren te doen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je niet steeds over de bemesten stukken hoeft te lopen. Met de strooiwagen kun je simpelweg gewoon over het gazon lopen.
- Nadat je het volledige gazon hebt voorzien van mest dien je het gazon te besproeien. Doe dit met een tuinslang met een opzetstuk die als het ware regendruppels creëert of doe dit met sproeiers als je deze hebt.
Wanneer je het gazon bemest en gesproeid hebt raden we ook aan om 24 uur niet op het gazon te lopen, hierdoor komen de meststoffen op de juiste plek terecht.
FAQ: veelgestelde vragen over bemesten van het gazon
Mocht je nog vragen hebben omtrent het bemesten van het gazon, dan kun je ons altijd een berichtje sturen. Ook hebben we hieronder de meest gestelde vragen beantwoord, zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn of je het gazon bij regen of droog weer bemest.
Gazon bemesten bij regen of droog weer?
Wij raden aan om te bemesten met droog weer en vervolgens het gazon lichtjes te besproeien. Wanneer je het gazon bij regen bemest kunnen de meeste meststoffen wegspoelen en niet op de juiste plek komen.
Kun je gras bemesten met koemest?
Ja. Wel raden wij aan te kiezen voor de meststof die geschikt is voor het gazon. Simpelweg, omdat hier de juiste voedingsstoffen in zitten voor een gezond gazon.
Wanneer bemesten van gazon?
Mimimaal drie keer per jaar. 1x na het herstellen van het gazon na de winter, 1x begin van de zomer en 1x in het najaar.
Gazon bemesten met compost?
Mest en gazon zijn twee verschillende dingen. Zo zorgt meststof voor voeding en wordt compost meer gebruikt als bodemverbeteraar.