Home » Grasmaaier Blog » Gras zaaien wanneer en hoe?

Gras zaaien wanneer en hoe?

Gras zaaien
Laatste update: 30 januari 2023

Gras zaaien om een mooi gazon te laten groeien is belangrijk. Wel dien je rekening te houden dat je dit niet het hele jaar kunt doen en dat je dit beter op bepaalde tijden kunt doen. Ook is het belangrijk dat je met bepaalde omstandigheden rekening houdt. In dit bericht lees je alles wat je moet weten over gras zaaien, hoe je dit doet en wanneer je dit moet doen. 

Inhoud van dit bericht:

Is het tijd voor een nieuwe grasmat of heb je lelijke plekken in je gazon, dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt kiezen om hele nieuwe graszoden neer te leggen of je kiest ervoor om met graszaad aan de slag te gaan. Het zaaien van gras is natuurlijk veel minder werk en bovendien ook nog eens goedkoper.

Gras zaaien wanneer moet je dit doen?

Er zijn verschillende situaties wanneer je gras moet zaaien, zo kan het zijn dat je een nieuw gazon wilt of dat je kale plekken in het huidige gazon hebt. Daarbij is het ook verstandig om gras bij te zaaien wanneer je geverticuteerd hebt of wanneer je bijvoorbeeld mollen hebt. Hieronder hebben verschillende situaties waarbij het verstandig is om nieuw gras in te zaaien:




  • Kale plekken in het gazon
  • Na het verticuteren
  • Bij een zwak en dun gras
  • Of gewoon bij een nieuw gazon

In principe zou je heel het jaar door kunnen zaaien, het is alleen belangrijk om te weten dat zaad ontkiemd bij een temperatuur van +10 graden. Ook is het beter om te zaaien wanneer de grond vochtig is, vaak is het voorjaar en het (vroeg) in het najaar de beste periode op te zaaien. Deze periodes hebben de juiste omstandigheden voor het gras om te ontkiemen en goed te groeien.

Optimale factoren tijdens het zaaien van graszaad:

  • + 10 graden Celsius
  • Weinig wind
  • Regenachtig
  • Vochtige grond

Gras zaaien in maart de beste optie

Wanneer je wilt starten met een nieuw gazon of je gazon geheel nieuw in zaaien, dan is de maand maart de beste optie. Astronomische gezien start de lente op 20 maart en in deze maand liggen de temperaturen gemiddeld boven de 10 graden. Ook komt het weinig voor dat er nachtvorst is. Verder is de grond vaak nog goed vochtig in maart en zal er ook voldoende zonlicht zijn. Kortom maart is gezien de omstandigheden een goede maand om een nieuw gazon in te zaaien.

Wanneer je een gazon hebt is het verstandig om één of twee keer per jaar te verticuteren. Met verticuteren haal je mos en dode grassen uit je gazon, door met een verticuteer hark door het gazon te gaan. Hierbij trek je als het ware het gazon helemaal open en nadat je hiermee klaar bent is het ook belangrijk dat je gras zaait. Verticuteren doe je normaal in de maanden april en mei.

Mocht je kale plekken in het gazon hebben, dan kun je gewoon heel het jaar door zaaien. Wel is het belangrijk dat je er achter komt wat deze kale plekken veroorzaakt heeft en dit vervolgens goed te behandelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er iets in de grond zit wat de kale plekken veroorzaakt. Behandel dit eerst en zaai vervolgens de plek in. Kale plekken kun je ook prima behandelen in het najaar. Behandel deze plekken dan vroeg in het najaar (september of oktober), want dan is er vaak voldoende regen wat de grond weer vochtig maakt. Ook is er dan nog geen nachtvorst en kan de zon nog veel schijnen.

Hoe gras zaaien (tips & tricks)

hoe gras zaaien

Het in zaaien van gras is vrij simpel. Heb je een klein gazon dan kun je dit met de hand doen, heb je een groot gazon dan zijn daar speciale strooiwagens voor. Het belangrijkste van het in zaaien van gras is dat je de juiste voorbereidingen treft. Hieronder hebben we een stappenplan met de stappen hoe je gras moet zaaien. Ook vind je enkele tips die je kunt gebruiken om zo het beste resultaat te krijgen.

  • Er zijn twee verschillende situaties waanneer je kunt zaaien: een nieuw gazon of een huidig gazon. Wil je bestand gazon in zaaien dan is het verstandig om eerst te verticuteren (zie hier: hoe verticuteren). Wil je een nieuw gazon inzaaien, dan kun je onderstaande stappenplan gebruiken

Stappenplan: hoe gras zaaien:

  1. Grond klaar maken: voordat je gaat zaaien is het belangrijk dat je de grond klaar maakt voor het graszaad. Baken het gazon af met bijvoorbeeld een touwtje en prikkers. Hierdoor weet je straks precies hoe graat en waar het gazon komt, ook krijg je hierdoor een strak gazon. Graaf en spit vervolgens zo’n 20 tot 30 centimeter diep en verwijder alle wortels, onkruid en alles wat er niet in hoort te liggen. Ook stenen en tegels moet je eruit halen, hiermee voorkom je straks bruine plekken in het gazon.
  2. Egaliseren: egaliseer de grond vervolgens met een hark en zorg dat het oppervlakte recht ligt en goed verdeeld is. Voeg eventueel meer grond toe als dit nodig is, dit kun je gewoon doen met zand of aarde. Voeg vervolgens een bodemverbeteraar toe. Een bodemverbeteraar zorgt ervoor dat graszaad goed ontkiemd en de juiste voeding heeft. Wij gebruiken hiervoor DCM Vital Green Gazon, dit is een organische meststof.
  3. Meten: meet vervolgens je nieuwe gazon op. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het gazon op te delen in 1 m². Dit zorgt ervoor dat je gelijke delen hebt en dat je precies weet hoeveel graszaad je nodig hebt. Vaak is 1 kilo graszaad geschikt voor 40 a 50 m². Reken voldoende graszaad in want je kunt dit graszaad ook nog later gebruiken.
  4. Gras zaaien: vervolgens kun je het gras in zaaien. Start achterin nieuwe gazon en strooi eerst van links naar rechts in en vervolgens van boven naar benden. Handig is dat je dit per vierkante meter doet en dat je gelijkmatig het graszaad verdeeld. Randen mogen extra dik in gezaaid worden, deze worden hierdoor extra stevig.
  5. Lichtjes doorharken: start vervolgens weer achteraan het gazon en hark alles nog eens lichtjes door. Dit zorgt ervoor dat het graszaad goed verdeeld wordt en overal terecht komt.
  6. Aanstampen: nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is het belangrijk dat je alles nog een keer aanstampt. Dit kun je doen door kleine stappen over het ingezaaide gazon te zetten. Ook hierdoor zorg je dat het graszaad goed in de grond terecht komt. Na het aanstampen mag er niet meer over het gazon gelopen worden.
  7. Sproeien: het nieuwe graszaad heeft ook water nodig om goed te kunnen ontkiemen. Zorg dat gazon voldoende vocht heeft. Sproei daarom twee keer per dag. Verstandig is om dit in de vroeg in de ochtend te doen en in de avond wanneer de zon weer onder is. Wanneer het regent kun je dit natuurlijk overslaan. Mocht het gras voldoende gegroeid zijn kun je één keer per dag sproeien.

Tijdens het inzaaien van het gras is het ook belangrijk dat je rekening houdt met hongerige vogels. Zorg daarom dat wanneer je inzaait je ook iets van een vogelverschrikker hebt. Niets is irritanter wanneer de volgens het graszaad opeten voordat dit heeft kunnen ontkiemen. Naast frustratie zorgt dit ook voor kale plekken in je gazon.

Altijd gras zaaien na het verticuteren?

Wanneer je al een gazon hebt raden we je aan om één of twee keer per jaar te verticuteren. Met verticuteren haal je de viltlaag (mos en dood gras) uit je gazon. Met een verticuteerhark trek je als het ware je gazon aan stukken. Na het verticuteren ziet je gazon er niet meer uit, maar dit is vaak wel nodig om je grasmat weer groen en vol te krijgen. Wanneer je vervolgens graszaad bij zaait zal je zien dat het gazon ook binnen no-time weer hersteld is. We raden daarom zeker aan om altijd bij te zaaien na het verticuteren.

Bemesten en gras zaaien tegelijk

Gras en graszaad hebben meststoffen nodig om goed te kunnen groeien. Door te bemesten komt er in de grond voldoende voeding waardoor je gazon sterk en mooi groen wordt. Omdat het mest eerst opgenomen moet worden in de grond kan het verstandig zijn dat je een week voordat je zaait de grond al voorziet van mest. In bovenstaande stappenplan ‘hoe gras zaaien’ kan het daarom verstandig zijn om stap 1 een week van te voren uit te voeren. Hierbij zorg je ervoor dat de grond schoongemaakt wordt en voorzien wordt van voeding. Een week heeft de grond de tijd om deze nieuwe stoffen op te nemen, zodat wanneer er gezaaid wordt de grond optimaal is.

Voor meststoffen gebruiken wij zelf altijd organische meststoffen. Organische meststoffen zorgen voor een gezonde bodem en vruchtbare boden, daarbij is zorgt organische meststof voor langere periode voor voeding. Ook bevatten chemische meststoffen vaak meer meer natrium en andere stoffen die niet goed zijn voor de ondergrond. Daarentegen is organisch vaak een ook duurzame keuze.

Nachtvorst: gras in zaaien dan verstandig?

gras zaaien bij nachtvorst

Hoewel we het niet aanraden om met nachtvorst in te zaaien is er wel speciaal graszaad waarbij je dit wel kunt doen. Het meest gebruikte graszaad ontkiemd bij temperaturen boven de 10 graden. Wanneer er temperaturen zijn onder de 10 graden doet het gras zaad vrij weinig, je kunt dan wel inzaaien maar dit zal weinig effect hebben en zonde zijn van je graszaad.

Mocht je toch gras in willen zaaien bij nachtvorst dan zou je gebruik kunnen maken van SOS graszaad van Barenburg. Dit graszaad is snel kiemend graszaad dat ook bij lage temperaturen vanaf 4 graden Celsius ontkiemd. Ideaal wanneer je laat in het najaar toch je gazon wilt behandelen.

Barenbrug S.O.S. Supersnel Gazonherstel

SOS graszaad van Barenburg is snel kiemend graszaad. Bij lage temperaturen vanaf 4 graden Celsius te gebruiken.

Welke ondergrond gebruiken met zaaien

Het soort ondergrond dat je moet gebruiken met zaaien is afhankelijk van jouw situatie. Het is daarom belangrijk dat je eerst kijkt naar wat voor ondergrond er nu in je tuin ligt. Vaak kan het zijn dat je een kleigrond aantreft of een zandgrond. Beide ondergronden zijn prima voor gazon, maar hebben wel andere aandacht en toevoegingen nodig. Elk soort ondergrond heeft voedingsstoffen nodig en dat geef je in vorm van mest.

Een kleigrond is erg kalkrijk en dat is ideaal voor een gazon. Een zandgrond daarentegen is vaak zuur en wanneer de ondergrond te zuur is, is het voor het gras moeilijker voedingstoffen uit de grond te halen. Bij een zandondergrond dien je dan extra kalk toe te voegen, dit kun je bijvoorbeeld doen met kalkkorrels.

  • Gras heeft voedingstoffen nodig, dit geef je in vorm van mest – DCM Vital Green Gazon
  • Wanneer de ondergrond te zuur is dien je kalkkorrels toe toevoegen – Kalkkorrels

Mocht je niet genoeg grond hebben dan kun je dit aanvullen met gewoon tuinaarde. Kies voor bemeste tuinaarde, zodat deze ook direct voorzien is van voedingsstoffen. Meng het tuinaarde met de ondergrond in je tuin en egaliseer alles vervolgens met bijvoorbeeld een wals of een plank.

Wanneer is nieuw ingezaaid gras beloopbaar

Voorkom lelijke en kale plekken in het gazon door er de eerste weken na het zaaien er niet overheen te lopen. Wanneer de graszaadjes nog niet volledig ontkiemd zijn, kunnen deze beschadigd raken en niet goed ontkiemen wanneer je hier overheen loopt. Wacht daarom met maaien en lopen over het gazon totdat het gras volledig gegroeid is. Zelf houden we altijd een lengte van 8-10 cm aan.

Wanneer het gras zo’n 8-10 cm hoog is, is het ook tijd om voor de eerste keer te maaien. Vaak duurt het zo’n 8 weken na het in zaaien voordat het gras een lengte heeft bereikt van 8 cm. Natuurlijk is dit vaak afhankelijk van de weersomstandigheden en daarom is goed om de lengte van het gras te checken voordat deze beloopbaar is.

Er zijn ook veel verschillende grassoorten. Elke soort grassoort heeft weer zijn eigen specificaties, zo is de ene geschikt grassoort geschikt om op te sporten en te lopen. En zo is het andere grassoort weer geschikt als siergazon. Meer lezen over graszaad? Bekijk dan hier onze Beste Graszaad bericht, daarin laten we zien welke verschillende soorten er zijn. Ook leggen we uit welk grassoort je voor welke situatie het best kunt gebruiken.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching