Home » Grasmaaier Blog » Grasmaaier onderhouden

Grasmaaier onderhouden – Schoonmaken & Onderhoudsbeurt

grasmaaier onderhouden
Laatste update: 30 januari 2023

Voor elke maaibeurt of voor de start van het nieuwe maaiseizoen is het belangrijk dat de grasmaaier goed onderhouden blijft. Wanneer je een grasmaaier goed onderhoud zal het maairesultaat een stuk beter zijn en wordt de levensduur van je apparaat flink verlengt.

Voor het onderhoud van onze grasmaaiers houden we altijd rekening met vier fases, voor het maaien, na het maaien, einde seizoen en start van het nieuwe seizoen. Hieronder vertellen we per fase wat hoe je het best je grasmaaier kunt onderhouden.

Verschillende fases grasmaaier onderhouden:

Check voor het maaien

Voor elke maaibeurt is het belangrijk dat je bepaalde factoren checkt. Voordat je start met maaien kun je letten op de oliepijl, messen, brandstof en of de luchtfilter nog schoon is.




1. Olie check grasmaaier (benzine maaier)

Deze stap dien je natuurlijk alleen te nemen wanneer je een benzine grasmaaier hebt, heb je een elektrisch model dan is dit niet van toepassing bij grasmaaier onderhouden.

Het is belangrijk dat je benzine grasmaaier altijd voldoende olie heeft om de motor goed te laten draaien. Bij te weinig of geen olie loopt een motor niet lekker en kan dit veel schade toe brengen aan de motor (zelfs volledig kapot gaan). Check daarom regelmatig, het liefst voor elke maaibeurt, de oliepijl.

Ook kan het verstandig zijn om de olie van je grasmaaier af en toe te verversen. Het verschilt per model en soort grasmaaier hoe vaak je dit dient te doen. Dit staat aangeven in het boekje van de grasmaaier.

Welke olie in grasmaaier?

Voor grasmaaiers wordt veel SAE30 motorolie gebruikt, maar je kunt ook gebruik maken van 5W-30 of 10W-30.

Heeft je grasmaaier een 2-takt motor dan dient de olie voor de grasmaaier vermengt te zitten in het brandstof. Hiervoor kun je gebruik maken van kant-en-klare mengsmering van bijvoorbeeld Aspen of je kunt zelf mengsmering maken.

2. Messen check

Voor het beste maairesultaat is het belangrijk dat je messen goed schoon en scherp zijn. Veeg voordat je de maaier opbergt altijd de messen even schoon. Ook scherpe messen zijn erg belangrijk, want met een bot mes snijd de grasmaaier het gras niet goed af. Je kunt ook aan het gras zien of de messen scherp zijn of niet. Is het gras goed afgesneden dan zijn de messen goed scherp, zitten er oneffenheden in het gras dan zijn de messen te bot om goed te maaien.

Messen bot, dan kun je ervoor kiezen de messen zelf te slijpen, dit te laten doen of nieuwe messen te kopen.

3. Brandstof check (benzine grasmaaier)

Check ook altijd bij een benzine grasmaaier of er voldoende brandstof in de tank zit. Het kan schadelijk zijn wanneer je een grasmaaier probeert te starten en deze niet voldoende brandstof heeft.

4. Luchtfilter reinigen

Een benzine grasmaaier heeft ook een luchtfilter, zo’n luchtfilter filter de lucht die naar de carburateur gaat. Wanneer de luchtfilter verstopt zit of vuil is krijgt de grasmaaier te weinig lucht en verliest deze vermogen. Belangrijk dat je daarom regelmatig de luchtfilter reinigt.

Schoonmaken na het maaien

grasmaaier schoonmaken

Na het maaien van het gazon is het belangrijk dat je de grasmaaier een kleine schoonmaakbeurt geeft. Hierbij is het vooral belangrijk dat je het gras verwijderd van de messen en uit de opvangzak. Gras zit namelijk vol zuren en dit kan schadelijk zijn voor je apparaat.

Gras verwijderen van messen en opvang

Start met het verwijderen van het gras van je messen. Zorg ten alle tijden dat de maaier uit staat en niet per ongeluk aan kan gaan. Veeg vervolgens met een borstel het gras van de messen en neem hierbij ook de bovenkant van het maaidek mee. Haal de opvangzak van de grasmaaier en leeg deze. Ook is het belangrijk dat het gras uit de uitblaas verwijderd. Mocht je dit niet doen dan kan het gras verharden of zelf gaan schimmelen en dat is niet goed voor je apparaat.

Onderhoudsbeurt grasmaaier start van het seizoen

onderhoudsbeurt grasmaaier

Ongeveer in maart kan er weer gestart worden met maaien, dit betekend dat de grasmaaier na een lange tijd stil gestaan te hebben weer aan de bak mag. Ook hierbij is het belangrijk dat je even wat stappen checkt en controleert of alles nog goed werkt.

Check daarom altijd even de standaard dingen: nog voldoende olie, messen nog scherp, voldoende brandstof en of de luchtfilter nog schoon is. Daarbij is het ook verstandig om even de bougie schoon te maken en deze goed af te stellen. Vaak kan er wat roest op die bougie zitten, zeker na een winter lang stil gestaan te hebben. Met een staalborstel haal je de roest er vrij makkelijk vanaf. Vervolgens stel je de bougie weer goed af.

Vaak gaat een bougie zo’n gemiddeld drie jaar mee. Een nieuwe bougie kost ongeveer zo’n € 10,-. 

Grasmaaier winterklaar maken

Meestal in november daalt het temperatuur waardoor het gras stopt met groeien. Vaak zal je dan ook de laatste maaibeurt hebben, wat betekend dat je de grasmaaier een lange tijd niet meer gebruikt wordt. Ook hierbij is het belangrijk op rekening te houden met verschillende factoren. Hieronder hebben we de stappen gezet om je grasmaaier winter klaar te maken.

1. Volledige schoonmaakbeurt

Wanneer de grasmaaier de winterstalling in gaat, is het tijd om de grasmaaier volledig schoon te maken. Ontdoe daarbij de grasmaaier volledig van grasresten. Kijk hierbij niet alleen naar het maaidek maar ook naar andere onderdelen van de grasmaaier. Je kunt de grasmaaier afspoelen met de tuinslang en met een borstel de grasmaaier schoon vegen. Gebruik geen hogedrukreiniger, want dit kan de grasmaaier beschadigen. Met een hogedrukreiniger kan je de beschermlaag van de grasmaaier af spuiten of de onderdelen kapot maken.

Voor het schoonmaken van het maaidek is het ook belangrijk dat je de grasmaaier naar achter kantelt. Kantel de grasmaaier niet opzij, bougie dient altijd omhoog te staan. Wanneer je een grasmaaier op zijn zij kantelt kunnen er brandstof of motorolie gaan lekken en dat is niet de bedoeling.

2. Smeerbeurt (WD-40)

Voorkom ook een stroef- of vastlopende grasmaaier door hem even een smeerbeurt te geven. WD-40 gebruiken wij voor het smeren van onze grasmaaiers. Smeer of spuit alle bewegende delen in met WD-40, denk aan de wielen en onder andere de messen.

3. Opbergen van grasmaaier:

Zet de grasmaaier weg op een droge en stofvrije plek. Ook kun je de grasmaaier afdekken met een zijl of kleed. Zet de grasmaaier in normale positie en niet staand of liggend.

4. Verwijder brandstof uit de tank

Het is ook aan te raden om de brandstof uit de tank van de grasmaaier te verwijderen. Op den duur verliest brandstof zijn ontvlambaarheid en na een paar maanden stil gestaan te hebben kan dit zorgen voor startproblemen. Voorkom start problemen en pomp het brandstof uit de tank. Zit er nog een beetje in de tank laat de grasmaaier dan even draaien, zodat alles opgebrand is.

5. Check olie

Ook wanneer een grasmaaier stil staat is het belangrijk dat er voldoende olie in zit. Wanneer je de grasmaaier voor een langere tijd opbergt zorgt de olie ervoor dat de grasmaaier niet gaat roesten of condenseren van binnen. Vul de motorolie bij of ververs eventueel direct de motorolie.

Meer tips & tricks voor grasmaaier onderhouden:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching