Home » Grasmaaier Blog » Handmaaier slijpen: hoe en waarom?

Handmaaier slijpen: hoe en waarom?

handmaaier slijpen
Laatste update: 18 mei 2021

Een handmaaier dien je zo nu en dan te slijpen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er weinig tot zelfs helemaal niets gemaaid wordt. En we hebben natuurlijk wel betere manieren om zonnige middagen te besteden, dan voor niets rondjes te lopen met een handmaaier die niets bereikt.

Het slijpen van een handmaaier een must! Het is wel belangrijk dat je eerst checkt of het nodig is, alvorens je begint met slijpen. In dit artikel zetten we op een rij waarom je moet slijpen, hoe je checkt of het slijpen nodig is en hoe je uiteindelijk de handmaaier slijpen moet.

einhell gc hm 30

Einhell GC-HM300 (goedkope keuze)

Wanneer een grasmaaier niet goed onderhouden wordt is het vaak moeilijk om een grasmaaier te herstellen. Het kan daarom een goede keuze zijn om een nieuwe grasmaaier te kopen. Op zoek naar een goedkope oplossing? Kies dan voor deze Einhell GC-hm300.

Waarom moet je je handmaaier soms slijpen?

In het artikel over een handmaaier afstellen stonden we al stil bij de werking van een handmaaier. Eigenlijk werkt het heel simpel: de handmaaier bestaat uit een draaiend rad met daarop verschillende snijbladen. Deze gaan langs een rand, die ervoor zorgt dat het gras op de juiste afmeting gemaaid wordt.

Je kunt de snijbladen vergelijken met een mes in de keuken. Wanneer je deze vaker gebruikt, zullen de bladen steeds minder scherp worden. Het is dan belangrijk om ze weer scherp te krijgen door ze te slijpen. Doe je dit, dan kan dat resulteren in:
  • Helemaal niets meer maaien
  • Ongelijke hoogtes in je gazon

Het is dus aan te raden om zo nu en dan te checken of het slijpen nodig is, alvorens je gelijk weer aan de slag gaat met de handmaaier.

Hoe check je een handmaaier slijpen nu nodig is?

Het is aardig vervelend om na een maaibeurt erachter te komen dat er ongelijke stukken in je gazon zijn ontstaan. Dit kan – zoals we daarnet benoemden – een resultaat zijn van onscherpe bladen. Ook na een half uur nog geen resultaat zien, is geen glimlach-maker :).

Even van te voren checken of het slijpen nodig is, is dus erg slim. Je kunt dit best makkelijk zelf doen. Wanneer je de handmaaier namelijk andersom neerzet, zodat je goed bij het mechanisme kunt, kun je met een papiertje eenvoudig checken of de bladen nog goed scherp zijn.

In onderstaande video wordt eenvoudig getoond hoe je dit kunt doen (vanaf 2 minuten):

Noot: het maakt bij het checken niet uit welke van de verschillende handmaaiers je hebt. Negen van de tien keer is dit overal mogelijk.

Het slijpen van de handmaaier doe je zo

Nu we weten waarom het zo belangrijk is om te slijpen en hoe je zelf kunt checken of het nodig is, is het tijd om stil te staan bij het slijpen zelf!

Stappenplan voor het slijpen in een video

Op YouTube staan onwijs veel video’s voor het slijpen van je handgrasmaaier. Echter is er eentje zo duidelijk, dat we deze aanraden:

Handmaaier toe aan vernieuwing?

Het kan natuurlijk goed zijn dat de snijbladen dus danig beschadigd zijn (misschien krom of vol met bramen) dat je toe bent aan vernieuwing. In dat geval raad ik je aan om een kijkje te nemen bij Bram zijn top 10 handmaaiers of ons onderzoek naar de beste handgrasmaaier van 2020.

Heb jij aanvullende tips voor ons artikel? Stuur mij dan gerust een berichtje!