Kale plekken in het gras (gazon)
Een nachtmerrie voor eenieder die de trotse eigenaar is van een prachtig gazon: kale plekken. Kale plekken ontstaan om verschillende redenen. Van slecht onderhoud tot insecten, in dit artikel komen ze allemaal aan bod. Daarnaast bespreken we hoe je deze kale plekken kun herstellen zodat wanneer het gras weer is gegroeid, je gazon er weer prachtig bij ligt.
Meest voorkomende oorzaken:
- Door weersomstandigheden (nat gras maaien)
- Door insecten en dieren
- Door grasziekten
Lees hier: hoe je de kale plekken in het gazon kunt herstellen.
Kale plekken in gras door slecht onderhoud
Het creëren van een mooi gazon is niet eenvoudig en het maken van een onjuiste keuze in het onderhoud kan resulteren in de aantasting van het gras. Maar welke foute keuze resulteert nu in kale plekken? We zetten ze op een rijtje:
- Bemesting
- Bewatering
- Bestrijdingsmiddelen
- Te vaak te kort maaien
Een gezonde bodem die de juiste voedingsstoffen bevat, is een vereiste voor een gezond gazon. De voedingsstoffen die de grond van nature bevat worden door het gras optimaal benut, maar nemen naarmate de tijd verstrijkt wel af. Daarom is het nodig je gazon regelmatig te bemesten. Meer weten over het bemesten van je gazon? Lees dan: gazon bemesten. Waarin we je alles uitleggen over waarom, wanneer en hoe je je gazon bemest.
Te veel of juist te weinig water, kan resulteren in kale plekken. Zeker wanneer het erg warm is en het gazon in de volle zon ligt, ontstaan er snel kale plekken als het gras te weinig water krijgt. Houd de weersvoorspellingen in de zomer dan ook goed in de gaten.
Ook te veel water kan resulteren in kale plekken in het gras. Bij een overvloed aan water kan het gras het water namelijk niet snel genoeg afvoeren. Voorzie je gazon dan ook van een goede drainage door het te beluchten. Dit doe je door op verschillende plekken in de grond gaten te prikken zodat het water kan verdwijnen in de bodem.
Te kort gemaaid gras is extra kwetsbaar voor verbranding en dit resulteert in kale plekken. In de zomer wordt over het algemeen geadviseerd het gras wat langer te laten waardoor de kans op verbranding een stuk kleiner wordt. In ons artikel tot wanneer grasmaaien en wanneer mag het weer? geven we seizoensgebonden maaiadvies zodat je gazon er elk deel van het jaar keurig bij ligt.
Kale plekken gras door weersomstandigheden
Een hete zomer of een strenge winter zijn een funest voor je gazon. En hoewel we het weer niet kunnen beïnvloeden, kunnen we het gras wel een handje helpen. Zoals je hierboven al kon lezen, adviseren we het gras in de zomer niet te kort te maaien. En hetzelfde geldt voor de winter, lange grassprieten zijn nou eenmaal beter bestemd tegen extreem warm of koud weer.
Kale plekken gras door insecten/dieren
Ook dieren kunnen het gras aantasten. Zo zijn er insecten die grasplanten eten en mollen die je prachtige gazon flink overhoop kunnen halen. En vergeet onze geliefde viervoeters niet, urinevlekken kunnen namelijk ook de oorzaak zijn voor kale plekken in uw gazon.
Last van Mollen in de tuin? Wij schreven een artikel over het diervriendelijk verjagen van mollen.
Daarnaast zijn er veel insecten die je gazon aan kunnen tasten. In de ondergrond gebeurt van alles, zo kan het zijn dat het gazon mooi groen is en een week later helemaal geel. Vaak zitten er dan bepaalde insecten in de ondergrond die zichzelf voeden met gras en dit gaat ten kosten van je gazon. Meest voorkomende insecten die je in Nederland tegen kunt komen zijn:
- Emelten
- Engerlingen
- Junikever
Kalen plekken gras door grasziekten
Elk gazon krijgt te maken met gazonziekten. Hoewel deze lastig te voorkomen zijn, kun je ze wel leren herkennen en dus op tijd bestrijden! Er zijn erg veel grasziekten die uw gazon kunnen aantasten, de meest voorkomende zijn: bladvlekkenziekten, sneeuwschimmel, roest en rooddraad. Elke ziekte heeft zijn eigen aanpak en het loont om je goed in te lezen over deze ziektes.
Zo herstellen je kale plekken in het gazon
Heb je om wat voor reden dan ook, kale plekken in het gras? Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je gazon er binnen de kortste keren weer prachtig bij ligt.
- Maai het gazon en hark de kale plekken los. Zorg voor een mooie egale ondergrond en verwijder onkruid, mos en dood gras. Voeg eventueel bemeste tuinaarde toe, zodat er voldoende grond is.
- Bestrooi de grond met een graszaad naar keuze (beste graszaad) en vergeet hierbij ook de rondom de kale plekken niet. Zo groeit het gras mooi egaal dicht. Wij adviseren een DCM Riparo Plus, dit zadenmengsel is ideaal voor het herstel van kale plekken.
- Pak je hark er weer bij en hark de zaden in de kale plek. Druk hierbij de grond goed en stevig aan.
- Bemest de grond, zodat het gras genoeg voedingsstoffen heeft om te groeien. Onze voorkeur gaat uit naar de organische meststof van DCM Vital-Green gazon.
- Bewater indien nodig en voorkom uitdroging.
Daarbij raden we aan om elk jaar het gazon te verticuteren. Met verticuteren haal je de viltlaat die op het gazon ontstaat eruit, hiermee zorg je dat het gazon in perfecte staat kan groeien. Ook voorkom je hiermee ziektes en ook kale plekken in het gazon.
Meer tips & tricks voor een gezond gazon: