Home » Grasmaaier Blog » Mulching wat is het, hoe moet het en waarom?

Mulching wat is het, hoe moet het en waarom?

mulching
Laatste update: 30 januari 2023

Voor een gezonde tuin en gazon is het onderhoud erg belangrijk. Mulchen is een wijze om de bodem van de grond te versterken. Door te mulchen kunnen de wortels van planten of gras beter groeien en is de structuur van de bodem sterker. Mulchen kun je met verschillende materialen, denk aan gemaaid gras, stro of houtsnippers. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over mulchen.

Informatie over mulching:

Mulching betekenis – Wat is mulching?

Mulch is een laag organisch materiaal dat je aanbrengt op de bodem. Door te mulchen gaat het bodemleven, denk aan schimmels en allerlei beestjes in de grond, er mee aan de slag. Deze beestjes eten het organisch materiaal op en zetten dit vervolgens om in humus. De humus is hele goede voeding voor bijvoorbeeld de planten of het gazon in je tuin.

Ook zorgt mulchen ervoor dat de beestjes in de grond, bijvoorbeeld regenwormen gangen maken in de grond. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat water makkelijker in de grond komt. Ook zorgen deze gangen ervoor dat de wortels van planten makkelijker in de grond kunnen groeien.




Naast het verbeteren van de bodem kan mulchen ook ingezet worden ter bescherming van je planten en grond. Zo wordt mulchen ook gebruikt om de ondergrond te beschermen tegen extreme temperaturen of tegen bestrijding van onkruid.

Voor mulchen kun je gebruik maken van allerlei tuinafval, hiervoor kun je gemaaid gras gebruiken, bladeren, houtsnippers of compost.

Kortom: mulchen zorgt voor een gezonde bodem, dat het water makkelijker de grond in kan en dat wortels beter kunnen groeien in de grond. Uiteindelijk resulteert dit in betere planten en bloemen en dat ze beter bestand zijn tegen ziektes. Ook kan mulchen ingezet worden ter bescherming, bijvoorbeeld tegen extreme temperaturen.

Mulching functie op grasmaaier

grasmaaier met mulching functie

Ook kun je mulching toepassen op het gazon. De meeste grasmaaiers hebben ook een mulching functie. Met deze functie maait de grasmaaier als het ware het op gemaaide gras nog een keer, zodat dit een soort versnipperd wordt. Dit gras wordt vervolgens uitgeblazen over het gazon wat zorgt voor een mulch laag.

Het voordeel van een grasmaaier met mulching functie is dat dit ook direct zorgt voor voeding voor het gazon en een bescherm laag. Ook hoef je het gemaaide maaisel niet te verwerken en wordt dit vanzelf opgenomen in het gazon.

Wel is het belangrijk dat wanneer je een grasmaaier met mulching functie gebruikt, je het gras regelmatig maait. Doe je dit niet dan wordt het gras te lang en krijg je grote plukken met gras op het gazon en dit kan het gazon weer verstikken of gaan schimmelen.

Doe met hoog gras dus de opvang kap erop en bij kort gras kun je deze kap eraf halen en het gras gewoon over het gazon heen blazen. Onze favoriete beste grasmaaier is de Gardena PowerMax 37. Dit model heeft een mulching functie en een opvangbak.

Vang je gemaaid gras op? Bewaar dit dan, hiermee kun je ook een mulch laag aanbrengen tussen je planten en bloemen.

gardena powermax 37

Gardena PowerMax 37

Deze Gardena PowerMax 37 is onze ogen de beste elektrische grasmaaier met opvangbak van dit moment. De grasmaaier heeft een mulching functie, waarmee je gras tijdens het maaien direct versnipperd. Strooi dit gras over het gazon en dit zorgt voor een beschermlaag en voor voeding.

Waarom mulchen en is dit echt nodig?

Mulchen is niet nodig, maar het zorgt wel voor een extra boost voor de ondergrond. Daarbij is mulchen ook vrij eenvoudig een vaak ook nog eens gratis, omdat je tuinafval kunt gebruiken. Een echte win-win-situatie, want je versterkt de bodem en je bent ook het tuinafval kwijt.

Naast het versteken van de ondergrond en bodem kan mulchen voor meer voordelen zorgen. Hieronder vind je een rijtje waarom mulchen een goed idee is:

  1. Het verbeterd de ondergrond.
  2. Stimuleert de bodemorganisme te werken.
  3. Zorgt voor voedingstoffen voor je bloemen en planten.
  4. Het is een goede bestemming voor het tuinafval.
  5. Door de grond af te dekken kun je ook onkruid hiermee bestrijden.
  6. Mulchen helpt de bodem makkelijk vocht vast te houden.
  7. Ook hoef je minder water water te geven aan de planten.
  8. Het kan ook ongedierte afschrikken
  9. In het voorjaar ook geschikt om de grond wat op te warmen en warmte vast te houden.
  10. In de winter kun je mulchen voor bescherming tegen vorst en extreme kou.

Door te mulchen met bijvoorbeeld houtsnippers kan dit ook zorgen voor een decoratieve afwerking.

voordelen mulchen

Mulchen wordt ook vaak gebruikt als decoratie, gebruik hiervoor bijvoorbeeld houtsnippers.

Nadelen van mulchen

Mulchen kent weinig nadelen, maar wanneer je mulching op de verkeerde manier toepast kunnen er problemen ontstaan. Hieronder hebben we de nadelen van mulchen opgesomd die kunnen ontstaan:

  • Let op onkruid in tuinafval: wanneer je het tuinafval uit je tuin gebruikt, let dan op dat er geen onkruid in zit. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen dit onkruid verder groeien en dat wil je natuurlijk niet.
  • Afvalproducten in compost: wanneer je compost gebruikt, kijk dan goed of er geen afvalproducten in zitten die ongedierte aankunnen trekken.
  • Breng mulching laag niet te dik aan: breng de mulch laag niet te dik aan, want dit kan zorgen voor verstikken van de bodem. Hieronder leggen we per mulching methode uit welke dikte je aan moet houden.
  • Er kan sneller een viltlaag ontstaan op het gazon: een nadel van mulchen op het gazon is dat er sneller een viltlaag kan ontstaan op het gazon. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om ook het gazon te verticuteren.

Daarbij is ook belangrijk om goed te observeren na het mulchen. Trekt het mulchen bijvoorbeeld ongedierte aan stuur dit dan bij en voorkom hiermee erger.

Hoe mulchen? (7 verschillende mogelijkheden)

hoe mulchen

Voor het toepassen van mulching zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst is het belangrijk dat je weet waarvoor je het gaat gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld je het voor het versterken van de ondergrond, dan moet je organisch tuinafval gebruiken (bijvoorbeeld gras). Wil je de bodem beschermen tegen extreme kou dan kun je bijvoorbeeld beter houtsnippers gebruiken. Hieronder hebben we 7 verschillende mulching methodes staan. Je leest per methode hoe je dit het best toe kunt passen.

1. Mulchen met gras (maaisel)

Mulchen met grasmaaisel is de eenvoudigste methode om te mulchen. Heeft je grasmaaier een mulching functie dan kun je de opvangbak er afhalen en het grasmaaisel direct over het gazon uit laten blazen. Let wel op dat het gras niet te lang is, want dan wordt het maaisel ook te veel en krijg je grote plukken op het gazon. Is het gras te lang maai dan het gazon eerst even voor met een hogere stand.

Ook kun je het maaisel opvangen met een opvangbak en kun je het maaisel gebruiken voor het mulchen tussen de planten in de tuin. Het voordeel van het grasmaaisel is dat deze snel verwerkt is en je elke week wel nieuw maaisel hebt.

2. Mulchen met bladeren (herfst)

Vallen de bladeren van de bomen? Dan is het belangrijk dat je deze niet op het gazon laat liggen. Wanneer je de bladeren op het gazon laat liggen kan dit verstikken van het gazon veroorzaken. Hark daarom de de bladeren tijdig op en gebruik deze bladeren als mulch voor je border.

Je kunt ook de grasmaaier gebruiken om de bladeren wat fijner te maaien. Rij simpelweg gewoon met de grasmaaier over de bladeren heen en gebruik de grasmaaier als een soort stofzuiger. Na het versnipperen van de bladeren kun je de opvangbak legen in de border en spreid deze goed uit. Naast dat dit zorgt voor voeding voor de ondergrond, biedt dit ook bescherming tegen kou.

3. Mulchen met compost

We raden altijd aan om tuinafval te deponeren op de composthoop. Het compost kun je vervolgens onder andere gebruiken voor mulching. De compost kun je aanbrengen in de borders, houdt hier ongeveer een dikte van 5 cm aan.

Let wel bij compost goed op dat er geen resten in zitten die ongedierte aan kan trekken of wortels van onkruid die verder kunnen groeien.

4. Mulchen met houtsnippers

Ook houtsnippers kunnen goed gebruikt worden voor mulching. Breng een laag van 5 tot 10 cm aan in de border. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur, maar ook voor bescherming van de ondergrond. Tevens worden houtsnippers ook gebruikt als decoratie, omdat dit er vaak wat netter uitziet dan ander tuinafval.

5. Mulchen met paardenmest

In mest zitten ook veel voedingsstoffen, daarom kan paardenmest ook gebruikt worden voor mulching. Het is hierbij wel belangrijk dat het paardenmest goed verteerd is, voordat je deze gebruikt.

6. Mulchen met stro

Het mulchen met stro wordt vooral gedaan om de ondergrond te beschermen. Zo kun je met stro de bodem opwarmen voor het nieuwe voorjaarsseizoen of bescherm je de ondergrond tegen extreme kou of vorst. Stro kun je tussen de planten en bloemen aanbrengen.

7. Mulchen met karton

Ook karton kan gebruikt worden om te mulchen. Karton wordt vooral gebruikt om onkruid te doden. Het karton zorgt ervoor dat het onkruid geen licht krijgt en dus ook niet kan groeien. Je kunt karton toepassen op een lege grond, maar ook wanneer je planten hebt staan. Zorg ervoor dat de planten erdoor heen kunnen groeien en wel zuurstof en licht opvangen.

Gebruik bruin karton en niet het witten glanzende karton. Verwijder ook alle plastic en overige materiaal.

Wanneer mulchen – in de winter?

Mulchen kun je heel het jaar doen, wel wordt mulchen toegepast in verschillende periodes met verschillende doeleinden. In het najaar (in de winter) wordt mulching toegepast om de ondergrond te beschermen tegen koude temperaturen. In de voorjaar wordt mulchen weer toegepast om de ondergrond op te warmen. Heel het jaar kun je mulchen om de ondergrond te versterken.

  • Mulchen in het najaar: breng bijvoorbeeld een dikke laag met hooi aan, dit beschermt de ondergrond tegen extreme kou en vorst.
  • Begin maart haal je de winterbedekking eraf: in deze periode warmt de grond al een beetje op en kun je starten met mulchen met organisch restafval. Dit zorgt voor een goede start van het seizoen en kunnen de organisme in het ondergrond hun werk doen.
  • Mulchen met hitte en felle zon: tijdens periodes met veel hitte en een felle zon, kun je de ondergrond ook beschermen met mulchen. Je voorkomt hiermee ook uitdroging van de ondergrond.

Mulching tips & tricks

Mulching is vrij eenvoudig en je kunt er weinig fout aan doen. Observeer wel regelmatig of alles goed gaat en/of de ondergrond bijvoorbeeld niet verstikt raakt. Ook kan ongedierte zich aangetrokken voelen, doordat er voeding in het restafval zit. Let hier goed op en acteer hier tijdig op. Daarnaast hebben we hieronder enkele tips waarmee die je kunt meenemen tijdens het mulchen van je tuin:

  • Last van insecten? dan kun je ook kruiden toevoegen aan je mulch. Kies voor kruiden waar muggen of andere insecten een hekel aan hebben en maal dit door de mulch. Kruiden als oregano, lavendel, munt, salie of koriander kun je gebruiken. Insecten kunnen niet tegen de geur, raken in de war en laten je planten met rust.
  • Gebruik de mulching functie op de grasmaaier: sommige grasmaaiers hebben een mulching functie en dit kan erg handig zijn. Het mulchen van het gazon zorgt voor voedingsstoffen voor het gazon en je brengt er een soort beschermlaag mee aan.
  • Niet te dik en niet te dun aanbrengen: breng de mulching laag niet te dik aan want dit kan de ondergrond verstikken. Breng het ook niet te dun aan want dan kan het geen effect hebben tegen bijvoorbeeld de bestrijding van onkruid.
  • Gebruik mulching ook als decoratie: vaak wordt mulching ook gebruikt als decoratie. Houtsnippers kun je hier bijvoorbeeld voorgebruiken, dit oogt ook vaak wat netter dan organisch tuinafval.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

Wild gras in je gazon
Robotmaaier kantjes
robotmaaier op zonne-energie
Je robotmaaier verzekeren tegen diefstal
welke accu voor grasmaaier
elektrische grasmaaier start niet