Gebruik een perimeterdraad tester voor het aanleggen van perimeterdraad
Alles kan kapot, zo ook de draad van je robotgrasmaaier! Hoe kan de perimeterkabel nou kapot zijn gegaan? Waar zit de beschadiging dan? En hoe los je dit op? Allerlei vragen die de eigenaar van een robotgrasmaaier zich af zal vragen wanneer de perimeterdraad kapot gaat. Het is belangrijk dat je een beschadiging van de perimeterkabel snel verhelpt. Deze breuk in de kabel zorgt er namelijk voor dat de robotmaaier geen signalen meer ontvangt. Hierdoor weet hij niet meer waar hij wel en niet mag maaien en zal daarom in de error schieten. Gelukkig hebben wij de oplossing: een perimeterdraad tester!
Robotmaaierdraad kapot: wat nu?
Het lampje op het laadstation blijft maar knipperen en de robot grasmaaier is ook nog eens gestopt. Wat is er nou toch aan de hand? In de meeste gevallen zal een kapotte perimeterdraad de boosdoener zijn. Een robotmaaier draad repareren lijkt moeilijk op te lossen, maar dat is het niet.
Breuk perimeterkabel opsporen
Voordat je met allerlei apparatuur aan de slag gaat is het handig om na te gaan of je er achter kan komen waar de draad precies kapot kan zijn gegaan. Meestal gaat een kabel namelijk kapot tijdens werkzaamheden in de tuin. Het is daarom aan te raden eerst de perimeterdraad na te lopen op de plekken waar je het laatst aan de tuin gewerkt hebt. Dit maakt het reparatieproces een stuk makkelijker.
Robotmaaierdraad repareren
Is er niks te vinden? Geen paniek. Een niet watervaste verbinding kan ook nog de oorzaak zijn. Heb je wel eens een deel van de kabel gerepareerd of de kabel verlengd zonder watervaste connector, dan kan het probleem ook daar vandaan komen. De kabel kan je in dat geval heel makkelijk repareren door deze connectoren te vervangen door watervaste.
Heb je al van alles geprobeerd, maar lukt het je niet om zelf de breuk op te sporen dan is de perimeterdraad tester echt iets voor jou. Deze kabeltester kan snel en gemakkelijk de breuk in je perimeterkabel opsporen.
LEES OOK: Robotmaaier zonder draad: zo werkt het!
Met de perimeterdraad tester kan je in een paar simpele stappen de kabel repareren!
Heb je een perimeterdraad tester? Dan kun je direct aan de slag en heb je in no-time de oorzaak gevonden. Hieronder hebben we een kleine stappenplan voor je opgesteld hoe je met de perimeterdraad tester het probleem opspoort:
- Stap 1: sluit de tester aan een zijde van de perimeterkabel aan. Hierdoor kan de draadtester een signaal door de perimeterdraad sturen.
- Stap 2: ga met een handontvanger langs de perimeterdraad. Net zo lang totdat je het geluidssignaal niet meer hoort. Dan heb je de breuk gevonden.
- Stap 3: Nu je de breuk gevonden hebt kan je de perimeterdraad makkelijk repareren door een watervaste connector te plaatsen.
LET OP! Gebruik geen kroonsteentjes of plakband om de perimeterdraad te repareren. Dit zal je probleem niet verhelpen, gebruik hiervoor watervaste connectoren!
Kabeltester voor het testen van perimeterdraad
Gebruik voor het testen dit setje met kabeltesters. In deze set vind je alles om de kabels te testen en eventueel te repareren, zo bevat deze set een hoofdtester, remote tester en kabelverbinders voor het repareren van het draad.
Nu de perimeterdraad gemaakt is kan de robotmaaier weer signalen ontvangen. Je zal zien dat het lampje op het laadstation uit gaat en de robotmaaier weer als van ouds zijn werk zal doen.
Universele perimeterdraad
Er bestaan 2 soorten perimeterdraad. Perimeterdraad dat specifiek is aangepast op een bepaald merk (Gardena, Husqvarna etc.) en je hebt universele perimeterdraad. Dit is een perimeterkabel die zoals de naam al doet vermoeden, geschikt is voor elk soort robotmaaier. Universele perimeterdraad is handig om te kopen. Niet alleen omdat je hiermee makkelijk (een stuk van) de bestaande perimeterdraad kan vervangen of aanpassen, maar ook om makkelijk van merk robotmaaier te kunnen veranderen.
Universele perimeterdraad werkt hetzelfde als normaal perimeterdraad. Het voordeel is echter wel dat universeel perimeterdraad goedkoper is dan de draad van verschillende merken en de kwaliteit nagenoeg hetzelfde is. Universeel perimeterdraad bestaat in verschillende lengtes: 100 meter, 150 meter, 200 meter en 500 meter.
Tip: Universele perimeterdraad is in twee diktes verkrijgbaar. 2,7 mm en de extra dikke draad van 3,4 mm. Wij raden je aan voor de dikkere variant te gaan. Dit omdat er daardoor minder signaal verlies is en de kabel steviger is.
Universele perimeterdraad 150 meter
Universeel perimeterdraad is een stuk goedkoper en kan vaak gebruikt worden voor verschillende soorten robotmaaiers.
Mocht je al perimeterdraad hebben van een bepaald merk kies dan wel voor het zelfde draad, hierdoor hoef je niet alles te vervangen maar gewoon een klein stukje. Bekijk hieronder perimeterdraad van verschillende merken: