Home » Grasmaaier Blog » Perimeterdraad

Perimeterdraad – Tester & Draadverbinders hoe werkt het?

perimeterdraad
Laatste update: 30 januari 2023

Perimeterdraad wordt gebruikt om het maaioppervlak af te bakenen. Dankzij Perimeterdraad weet de robotmaaier welk gebied er gemaaid moet worden. Perimeterdraad, testers en draadverbinders: we vertellen je er alles over in deze blog.

Inhoud van deze blog:

Wat is perimeterdraad en hoe werkt het?

Perimeterdraad is het draad wat het maaioppervlak afbakent om de grenzen van het gazon aan te geven aan de robotmaaier. Dankzij het perimeterdraad maait de robotmaaier precies het aangegeven gebied van jouw gazon. De robotmaaier heeft via een signaal in de gaten wat de grenzen zijn en zorgt er op die manier voor dat het juiste stuk gemaaid wordt.

Belangrijk is om perimeterdraad van goede kwaliteit te hebben. Wanneer je een mindere kwaliteit perimeterdraad gebruikt is de kans aanwezig dat het signaal slecht is of zelfs wegvalt en je robotmaaier er regelmatig mee stopt. Op deze manier krijg je je gazon niet netjes automatisch gemaaid met een robotmaaier.
Dit heb je nodig voor perimeterdraad: testers en draadverbinders

Om perimeterdraad te installeren heb je 3 dingen nodig: een tester, draadverbinders en uiteraard perimeterdraad. Om het perimeterdraad te testen heb je een tester nodig, deze detecteert of er breuken in het perimeterdraad zitten.

Daarnaast heb je draadverbinders of ook wel kabelverbinders. De draadverbinders verbinden losse stukken perimeterdraad met elkaar. Aan de ene kant stop je een stuk perimeterdraad erin en aan de andere kant doe je dit ook waardoor de draadverbinder ervoor zorgt dat ze met elkaar in verbinding komen te staan.

perimeterdraad-tester-kit

Perimeterdraad tester

Gebruik voor het aanleggen van perimeterdraad een perimeterdraad tester, hiermee zie je of de kabel werkt of niet. Met deze set kun je ook de kabels repareren wanneer deze kapot gaat.

Perimeterdraad draadverbinder

Met deze draadverbinders kun je het perimeterdraad eenvoudig aan elkaar verbinden. Dit zijn draadverbinders zijn voorzien van gel, waardoor de connectors waterafstotend zijn en daardoor ideaal voor de robotmaaier.

Hoe moet je perimeterdraad aanleggen

Je kunt perimeterdraad op twee verschillende manieren aanleggen, namelijk het perimeterdraad ingraven of boven de grond leggen. Beide hebben zo voor- en nadelen maar het is uiteindelijk je eigen keuze wat je doet. Wanneer je ervoor kiest om in te graven dan kan je zelf een geul graven en het perimeterdraad hierin leggen om vervolgens de grond er weer overheen te gooien.

Als je het perimeterdraad neerlegt boven of in de grond dan kun je met draadpennen het draad om de halve meter vastzetten. Dit kan zowel onder de grond als boven de grond. Ook kan je met draadverbinders twee stukken perimeterdraad aan elkaar verbinden. Belangrijk is om sowieso van tevoren de handleiding van je robotmaaier te lezen, hier staat vaak goed aangegeven hoe je het perimeterdraad aanlegt.

Belangrijk: voor het aanleggen van perimeterdraad is het belangrijk dat het draad niet strak tegen de kant aanlegt. De robotmaaier rijdt namelijk een deel over het draad heen, daarom dien je een bepaalde afstand te houden van de rand. Het verschilt per robot wat de afstand van de rand is, zo dien je bij de Gardena robotmaaier bijvoorbeeld 35 cm houden van de rand.

Bekijk hieronder een video waarin het begrenzingsdraad aangelegd wordt van een Gardena robotmaaier:

Het aanleggen van perimeterdraad kan een aardige klus zijn. Vaak kun je bij het kopen van een robotmaaier dit ook uitbesteden. Mocht je helemaal geen perimeterdraad in je tuin willen dan zijn er tegenwoordig ook robotmaaiers zonder draad. Voordeel hiervan is dat je geen gedoe meer hebt met draden in je tuin.

Problemen of werkt het niet? – Perimeterdraad breuk opsporen

Het kan voorkomen dat je robotmaaier niet werkt vanwege een breuk in je perimeterdraad. Het is dan zaak om de perimeterdraad breuk op te sporen. Om deze breuk op te sporen is het handig om een kabelbreuk detector te gebruiken. Dit is een apparaat wat de kabelbreuk opzoekt.

Oplossing: Perimeterdraad herstellen

Wanneer je de breuk hebt gevonden kan je daar het perimeterdraad vervangen, je kunt dan met een draadverbinder een nieuw stuk draad plaatsen. Je zet dan een nieuw stuk erin en zorgt dat deze goed aangesloten zit in de draadverbinder, dit doe je ook met het oude stuk wat nog wel goed is en zo verbind je 2 stukken en werkt het perimeterdraad weer als vanouds.

Tips & Tricks: Perimeterdraad ingraven

Vooral tips & tricks voor het ingraven van het draad zijn handig. Hieronder een aantal tips om het perimeterdraad te gebruiken op een rij:

  1. Graaf het perimeterdraad zo ongeveer minimaal 4 centimeter in. Dieper kan eventueel ook, maar check wat jouw robotmaaier aan kan qua signaal. Sommige kunnen tot 20 cm diep, een voordeel hiervan is dat het draad minder snel kapot maakt met tuinieren. Denk bijvoorbeeld aan het beluchten van het gazon.
  2. Gebruik perimeterdraad van goede kwaliteit, slechte kwaliteit van het draad kan het signaal erg beïnvloeden wat ervoor kan zorgen dat je robotmaaier slecht signaal heeft en dus slecht werkt.
  3. Maak een plattegrond of schets van jouw gazon en bereken zo hoeveel perimeterdraad je nodig hebt. Vaak krijg je bij een robotmaaier begrenzingsdraad, maar vaak is dit niet genoeg voor het gehele gazon.
  4. Leg je perimeterdraad volledig uit voordat je het gaat installeren, zo ligt het al goed en kan je checken of het genoeg is voor jouw gazon. Toch lullig als je hier pas achter komt als je bezig bent.

Perimeterdraad kopen let hierop

Een aantal handige tips heb je hierboven al kunnen lezen, maar vooral is het handig om op te letten op de volgende dingen bij het kopen van perimeterdraad:

  • Bekijk goed hoeveel perimeterdraad je nodig hebt, meet uit hoeveel meter je gazon is en kom er zo achter hoeveel draad je moet aanschaffen.
  • Kies voor kwaliteit en kijk verder dan alleen de laagste prijs, perimeterdraad van mindere kwaliteit kan je minder signaal geven of kan snel kapot gaan. Wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je meer spullen moet aanschaffen om je robotmaaier beter te laten werken en dan ben je alsnog meer geld kwijt.
  • Schaf wat extra meters perimeterdraad aan dan nodig, je kunt er met je berekeningen namelijk iets naast zitten en bochten nemen vaak meer draad in beslag dan verwacht. Ook heb je dan wat achter de hand wanneer er een gedeelte van het draad ooit kapot gaat.

Welk begrenzingsdraad robotmaaier kopen?

Veel begrenzingsdraad is universeel, maar er zijn ook draden die speciaal voor een bepaald merk zijn. In het tabel hieronder hebben we een overzicht gemaakt met perimeterdraad voor verschillende robotmaaiers met daarbij de kosten.

Geschikt voor:LengtePrijs
Bosch Robotmaaier100 meter€69,95
McCulloch Robotmaaier
150 meter€89,99
Gardena Robotmaaier
150 meter€79,99
Robomow Robotmaaier200 meter€99,-
Husqvarna Robotmaaier
100 meter€44,95
Universeel150 meter€49,99

Vergeet ook geen verbindingsstukken aan te schaffen, met verbindingsstukken kun je het draad eenvoudig aan elkaar maken. De verbindingstukken dienen waterdicht te zijn, zodat er geen kortsluiting gemaakt wordt.

FAQ: Veelgestelde vragen over perimeterdraad

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of niet weten welk perimeterdraad je moet gebruiken, kun je ons altijd een berichtje sturen. Hieronder vind je nog andere vragen die gesteld zijn over perimeterdraad:

Kan perimeterdraad onder tegels?

Het is mogelijk om perimeterdraad onder je tegels te leggen, wel moet je dan oppassen dat er geen losliggende voorwerpen op de tegels liggen en dat de tegels egaal zijn. Perimeterdraad onder tegels leggen kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een tegelpaadje hebt liggen tussen het gazon.

Kun je perimeterdraad repareren?

Zeker, perimeterdraad is eenvoudig te repareren. Je zoekt eerst met een kabelbreuk detector op waar het draad kapot is, waarna je dit stuk kunt vervangen voor nieuw draad en koppelt aan het wel werkende gedeelte met een draadverbinder.

Hoe perimeterdraad verlengen?

Je kunt het perimeterdraad verlengen door een draadverbinder te gebruiken. Je stopt dan het draad wat er al ligt aan de ene kant in de draadverbinder en aan de andere kant leg je het nieuwe gedeelte welke je ook in de draadverbinder stopt. Op deze manier verleng je het perimeterdraad.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching