Robotmaaier garage maken: stappenplan!
Een van de grote voordelen van een robotmaaier, is dat hij zelfstandig terugkeert naar zijn oplaadstation. Daarbij is hij in veel gevallen voorzien van een regensensor, zodat hij niet met heftige regenval niet het gras verder zal maaien. Allemaal leuk en aardig: maar wat als je geen overkapping hebt voor het oplaadstation van jouw nieuwe robotmaaier?
Daar hebben wij een oplossing voor gevonden: het is namelijk onwijs leuk en makkelijk om zelf een robotmaaier garage te maken. Het vergt wel wat meten en proberen, maar echt moeilijk is het niet. In dit artikel delen wij een handig stappenplan voor zelf een robotmaaier garage maken.
Noot: Zelf niet lopen knoeien? Sinds enige tijd verkopen diverse webshops kant-en-klare garages. Bekijk er hier een aantal.
Benodigdheden voor een robotmaaier garage
Voor een robotmaaier garage maken heb je een aantal zaken nodig. Zo heb je niet alleen hout nodig, maar is het ook van belang om dus veel op te meten: een rolmaat is geen overbodige luxe. We zetten alles op een rij wat je nodig hebt:
- Rolmaat
- Hout
- Tuinbeits
- Schuurmachine
- Schroevendraaier/boormachine
- RVS schroeven
- Kwasten
Heb je alles in huis gehaald? Dan ben je klaar om te starten!
Stappenplan: zo maak je je eigen robotmaaier garage
Voordat je gaat starten met het bouwen van je eigen garage voor de nieuwe robot grasmaaier, is het zaak om je werkruimte lekker leeg te maken. Zorgt niet alleen voor rust, maar ook voor overzicht. Let’s go:
- Het allerbelangrijkste is om eerst je grasmaaier op te meten. Daarbij is het slim om van te voren te kijken hoe de robotmaaier van-en-naar het oplaadstation rijdt. Baken dit goed af en bereken dan de minimale breedte en diepte van de garage.
- Meet de maximale hoogte van de grasmaaier op en bereken vervolgens – met bovenstaande informatie – de lengte x breedte x diepte van de robotmaaier garage.
- Zaag het hout op maat, maak het liefst gebruik van een geraamte, waar je vervolgens houtjes op tegen aanschroeft.
- Schuur de houtjes goed op, zodat deze niet meer splinteren na het zagen
- Schroef de houtjes tegen het geraamte van de garage aan. Tip: maak gebruik van RVS schroeven, deze gaan niet roesten en kunnen dus tegen slecht weer
- Bewerk de garage uiteindelijk helemaal met tuinbeits. Ook dit is een extra beschermlaag op de garage, zodat hij lekker lang meegaat.
Optioneel: wij zijn voorbeelden tegengekomen van robotmaaier eigenaren die hun robotmaaier – geloof het of niet – een naam hebben gegeven. Met een naambordje maak je de garage natuurlijk nog nét wat leuker. En nee, ik ben geen voorstander van de naam ‘Rob’ voor een robotmaaier… 🙂
Video: dit is een prachtige zelfgemaakte garage
Online zijn er prachtige projecten te vinden van zelfgemaakte garages voor automatische grasmaaiers. Sterker nog: we hebben zelfs hele interessante DIY projecten gezien met automatische deurtjes. Onderstaande video is een mooie vorm van inspiratie:
Nog geen robotmaaier?
Heb je nog helemaal geen robotmaaier en is bovenstaande een dubbelcheck voor je overgaat tot aankoop? Dan raad ik je aan om ons onderzoek naar de beste robot grasmaaier te bekijken. Bram heeft daar de beste keuzes op een rij gezet!