Home » Grasmaaier Blog » Robotmaaier en mollen hoe gaat dit samen?

Robotmaaier en mollen hoe gaat dit samen?

robotmaaier mollen
Laatste update: 23 maart 2021

Je tuin en gazon liggen er mooi bij tot de schrik van elke tuinliefhebber opduikt: mollen. Je gazon ligt vol met molshopen die van je tuin een ravage maken. Mollen komen overal naar boven waar je ze niet wil hebben, in het gazon, de moestuin en op voetbalvelden. Maar wist je ook dat een onschuldig lijkende molshoop serieuze schade kan toebrengen aan je robotmaaier?

De mol een gevaar voor robotmaaiers

Je verwacht het misschien niet, maar molshopen zijn grote obstakels voor robotmaaiers. Vroeg of laat komt de robotmaaier de molshoop tegen op een van zijn te maaien banen. De messen gaan door de molshoop en verspreiden de aarde met een hoop ellende als gevolg.

Helaas zit het probleem niet bij die ene molshoop in de tuin. Een mol is een routinedier waardoor die onschuldige molshoop binnen no time een gazon vol hoopjes aarde is. Met als enige oplossing: een mollenvanger.

De molshoop molt je robotmaaier

Je robotmaaier zal altijd proberen om door de molshopen heen te maaien. Een kleine molshoop zal de robotmaaier met veel moeite nog wel kunnen nemen, maar een grote molshoop wordt een moeilijk verhaal. Doordat de robotmaaier door de molshopen rijdt slijten de messen af. Hierdoor worden ze bot met als gevolg dat de robotmaaier naar verloop van tijd zal vastlopen in een molshoop en die in de storing zal schieten. Je moet de robotmaaier vervolgens zelf terugbrengen naar het laadstation, de messen van je robotmaaier laten vervangen, de molshopen laten verwijderen en de mol laten vangen.




De molshoop de baas

Een molshoop gaat niet vanzelf weg, maar je moet er wel iets mee. Als je de eerste molshoop ziet verschijnen moet je meteen handelen. Anders is het te laat en zal het hierboven beschreven scenario werkelijkheid worden.
Stappenplan:

  1. Zet je robotmaaier uit en breng hem naar zijn laadstation. Je wil natuurlijk niet dat je robotmaaier in de buurt van de molshopen komt.
  2. Bel een mollenvanger: de mollenvanger zal klemmen zetten om de mol te vangen. Is het een enkele klem dan kan je er over nadenken om daar een emmer overheen te plaatsen en je robotmaaier weer aan te zetten. Je moet dan wel zeker zijn dat het bij die ene molshoop blijft. Anders loop je alsnog het risico dat je robotmaaier een molshoop tegen komt. Gaat het om meerdere molshopen dan raden we je aan om de robotmaaier voorlopig uit te laten.
  3. Kijk een tijdje aan of er geen nieuwe molshopen bijkomen. Is je tuin ‘molvrij’ verklaard dan kan je met een gerust hart de robotmaaier weer aan het werk zetten.

Tijdje geleden kwamen we deze tip tegen, wellicht kan dit helpen: mollen vangen met een bladblazer! Tevens is dit ook een vrij diervriendelijke methode om de bol te vangen.

Mollen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan verhelpen. Je moet er maar net van houden, maar er zijn een aantal bloemen waarvan de mol de geur niet kan weerstaan. Keizerskroon (Fritillaria imperalis), en kruidbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus) zijn hier twee mooie voorbeelden van. Door die in je tuin te zetten kan je er voor zorgen dat de mol nooit op jouw terrein komt gluren. Een win-win-situatie lijkt ons zo. Jij hebt er een paar mooie bloemen bij en ook gene last van molshopen!

Is je robotmaaier toch door een molshoop heen gereden en heeft dit de robotmaaiermessen bot gemaakt? Check hier dan diverse robotmaaiermesjes!