Home » Grasmaaier Blog » Robotmaaier zonder draad (maairobot)

Robotmaaier zonder draad (maairobot)

robotmaaier zonder draad
Laatste update: 10 mei 2023

Met een robotmaaier zonder draad heb je geen gedoe met het leggen van draad. De Ambrogio Robotmaaier is een model dat zonder draad werkt. Deze robot heeft een goed maairesultaat en wordt door gebruikers erg goed beoordeelt.

Een maairobot is een super handige gadget voor in de tuin. Met een robotmaaier hoef je zelf niet meer te maaien. Het resultaat van een robotmaaier is vaak een stuk beter dan wanneer je zelf gaat maaien, zo is de robotmaaier een stuk lichter dan een grasmaaier en hoef je niet over het gazon te lopen. Ook kan een robotmaaier frequent maaien waardoor het gazon een goede dichtheid krijgt.

Ondanks dat het een slim apparaat is zien veel mensen de realisatie van een robotmaaier als een ingewikkeld project. Dit komt omdat de robotmaaier, zoals de meeste hem kennen, een draad oftewel een perimeterkabel nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Wanneer je een grote tuin hebt kan het een grote en moeilijke klus zijn, zeker wanneer je veel obstakels in je tuin hebt.

Toch zijn er ook andere oplossingen en zijn er robotmaaiers die werken zonder draad. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over deze modellen. Want werkt het wel goed en wat zijn de voor- en nadelen wanneer een robot zonder draad navigeert.

Alles wat je moet weten over een maairobot zonder draad:
Waarom een robot grasmaaier zonder draad?

De meeste robotmaaiers werken met een perimeterdraad. Met zo’n draad baken je het terrein af en zo weet de maairobot waar hij moet grasmaaien. Het leggen van draad wordt door velen een lastige klus gezien, vooral wanneer je een groot gazon hebt. Het grootste voordeel wanneer je voor een robotmaaier zonder draad kiest is dat je dit veel tijd bespaart met het leggen van de begrenzingsdraad.

Ook hoef je met een maairobot zonder perimeterdraad geen rekening te houden bij onderhoud aan het gazon. Af en toe dien je het gazon te beluchten of te verticuteren en bij dit soort werkzaamheden kunnen kabels snel kapot gaan. Een kabel kapot dan werkt de robotmaaier niet meer en dan moet je op zoek gaan naar een breuk in het begrenzingsdraad.

Voordelen maairobot die zonder grensdraad werkt

 • Kost minder werk om te installeren. Zo hoef je geen begrenzinsdraad aan te leggen.
 • Maai robots die zonder grensdraad werken zijn vaak goed af te bakenen. Kan handig zijn wanneer je delen van het gazon uit wilt sluiten.
 • Met grondbewerking heb je geen last van de bedrading die kapot kan gaan.

De beste robotmaaier zonder draad

Robotmaaiers zijn nog vol in ontwikkeling en we zien dat robotmaaiers zonder draad een nieuwe ontwikkeling is. Veel van deze robotmaaiers werken met GPS of met sensoren die gras detecteren. Het verschil tussen deze modellen zit vooral in de wijze van navigeren.

Hoewel er niet veel robotmaaiers zonder draad zijn, hebben we toch een paar goede modellen kunnen vinden. Bekijk hieronder welke modellen we gevonden hebben die werken zonder draad.

 1. Ambrogio robotmaaiers – Ambrogio Elite L60
 2. Wiper robotmaaiers – Wiper W-BX4 robotmaaier

Ambrogio robotmaaiers

Het Italiaanse robotmaaier merk Ambrogio heeft ook verschillende robotmaaiers die zonder draad werken. Momenteel zijn er twee verschillende modellen uit de Ambrogio Elite lijn die navigeren zonder draad: de L60 Elite (geschikt voor 200 m²) en de L60 Elite S+ (geschikt voor 400 m²).

Beide modellen navigeren met een sensor die gras detecteert. Random rijd de grasmaaier over het gazon en wanneer het gras stopt zal de grasmaaier omdraaien. Het voordeel van deze wijze is dat er helemaal geen installatie nodig is. De robotmaaiers hebben ook geen base, je zet de robot simpelweg aan en zet het apparaat op het gazon. Nadeel hiervan is dat je de robotmaaier ook handmatig aan het stroom moet zetten en aan moet zetten.

 • Mocht je gaten of kale plekken in het gazon hebben, dan kan het zijn dat de robot dit ziet als einde gazon. Nadeel hiervan is dat de grasmaaier dit soort plekken in het gazon gewoon overslaat.

De robotmaaier cliff detectie en daarom zal de robotmaaier zichzelf ook niet in het diepe storten. Ook kun je hiermee op een handige manier de omgeving afbakenen. Door bijvoorbeeld groeven te graven van ongeveer 10 centimeter breed en diep kun je zo delen van het gazon uitsluiten, handig voor de scheiding naar buren of voor een planten die dicht tegen het gazon aan staan.

Ambrogio L60 Elite – Geschikt voor 200 m²

De grasmaaiers van Ambrogio zijn geschikt voor kleine gazons. Voor dit model hoef je geen perimeterdraad te leggen. Je zet de robotmaaier op het gazon, drukt op start en de grasmaaier begint met maaine.

Ambrogio L60 Elite S+ – Geschikt voor 400 m²

Dit model van Ambrogio heeft een krachtiger accu, hierdoor is de grasmaaier geschikt voor een grotere gazon van 400 m².

Wiper W-BX4 robotmaaier

De laatste maairobot die we gevonden hebben en die zonder draad maait, is de Wiper W-BX4. Dit model navigeert met zogeheten ZGS sensoren. Deze sensoren hebben door wanneer de robot het gras verlaat en zullen de robot doen omkeren.

Het voordeel van deze robotmaaier is dat je robot niet hoeft te installeren. Je zet de robot op een stuk gazon en drukt op start. Dit is eigenlijk ook meteen een nadeel want de robotmaaier heeft geen basisstation en je zult de robotmaaier handmatig moeten verplaatsen op opladen.

wiper maairobot zonder draad

Wiper W-BX4 robotmaaier

Deze Wiper W-BX4 robotmaaier heeft sensoren waarmee onderscheid gemaakt wordt tussen gras en andere ondergronden. Mocht de robot het gras verlaten, dan zal deze automatisch terugkeren.

Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

Een robotmaaier zonder grenskabel kan op verschillende manieren werken. Het verschil tussen de modellen zit hem in de wijze van navigeren. Normaliter navigeert een robotmaaier met een begrenzingskabel, via deze kabel weet een robotmaaier wat zijn grenzen zijn. De robotmaaiers zonder kabel navigeren met via GPS of via sensoren.

GPS: de robotmaaiers die navigeren op basis van GPS werken erg nauwkeurig. Ook zijn deze modellen erg efficiënt omdat ze een goed beeld hebben van de omgeving. Bij dit soort modellen kun je het gazon ook vaak indelen in verschillende werkgebieden en daarvoor timers instellen.

Sensoren: robotmaaiers die met sensoren werken gaan minder efficiënt te werk. Dit soort modellen rijden random door het gazon en wanneer ze geen gras meer tegenkomen rijden ze een andere richting in.

Is draad leggen robotmaaier moeilijk?

Nee, dit valt eigenlijk best mee. Vaak kun je het begrenzingsdraad gewoon in de grond prikken zonder te hoeven graven. Wel is het afhankelijk van het soort model hoe dit werkt, sommige dienen wel in gegraven te worden.

Belangrijk bij het leggen van begrenzingsdraad is de voorbereiding. Zo is het belangrijk dat je vooraf berekend hoeveel m² je nodig hebt voor de omgeving. Het makkelijkste is om een plattegrond van je tuin te maken en vervolgens de maten te berekenen.

Het perimeterdraad leg je vervolgens uit en prik je met de bijgeleverde paaltjes in de grond. Lees hier alles over perimeterdraad, zo lees je wat het is, hoe het werkt en hoe je het moet installeren.

Wat kost een robotmaaier zonder draad (prijs)

Robotmaaiers zonder draad zijn voorzien van de nieuwste technologie en kunnen daardoor een stuk duurder zijn dan de standaard robotmaaiers. Ook valt op dat deze modellen vooral geschikt zijn voor grote gazons. Hieronder hebben we de robotmaaiers die zonder draad werken in een vergelijkingstabel gezet.

ModelWijze van navigerenGrootte gazonIndicatie prijs
Husqvarna 550 EPOSGPS5000 m²€5.799
STIG-A 3000GPS3000 m²€4.199
STIG-A 5000

GPS5000 m²€5.699
Ambrogio Elite L60

Sensoren200 m²€920
Ambrogio L60 Elite S+
Sensoren400 m²€1.330
Wiper W-BX4

Sensoren400 m²€1.520

Zo kies je de juiste robotmaaier

Robotmaaiers zonder draad zijn vrij nieuw, waardoor er nog maar weinig modellen beschikbaar zijn in vergelijking met de al bestaande variant. Hierdoor is het mogelijk dat de robotmaaiers zonder perimeterdraad, die nu op de markt zijn, niet geschikt zijn voor jouw tuin. Simpelweg omdat de bestaande modellen niet alle mogelijkheden bieden die de verder ontwikkelde robotmaaiers met perimeterdraad wel al hebben.

Overweeg je te investeren in een draadloze robotmaaier hou dan rekening met het volgende:

 • De grootte van je tuin
 • Accuduur
 • Maaihoogte
 • Geluidsniveau
 • Extra opties aanwezig: denk aan Regensensoren, anti-diefstal systeem of mobiele app

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching