Home » Grasmaaier Blog » Robotmaaier zonder draad: zo werkt het!

Robotmaaier zonder draad: zo werkt het!

Laatste update: 18 mei 2021

Dat de robotmaaier een superhandige gadget is voor de tuin dat kunnen wij met zekerheid zeggen. Je hoeft namelijk nooit meer zelf het gras van je gazon te maaien. Alles wordt voor je geregeld.

Ondanks dat het een slim apparaat is zien veel mensen de realisatie van een robotmaaier als een ingewikkeld project. Dit komt omdat de robotmaaier, zoals de meeste hem kennen, een draad oftewel een perimeterkabel nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

Dat gedoe met die begrenzingsdraad is vanaf nu verleden tijd. Sinds kort zijn er robotmaaiers waarbij je geen perimeter oftewel begeleidingsdraad nodig hebt. Een ideale uitkomst voor iedereen die niet zijn hele tuin overhoop wil halen om een draad onder de grond aan te leggen.

gardena sileno city smart 250

GARDENA Sileno City Smart 250

Overweeg je toch te gaan voor een robotmaaier met een draad? Kies dan deze GARDENA Sileno City Smart 250, dit model is geschikt voor tuinen tot 250 m² en is ook te bedienen met je smartphone.

Zeg gedag tegen de begrenzingsdraad

Wij horen je al denken: “hoe werkt een robotmaaier zonder grenskabel dan precies?”. Heel simpel, de robotmaaier zonder begrenzingskabel heeft aan de onderkant sensoren zitten. Deze sensoren zijn zo geprogrammeerd dat ze het werk van de perimeterdraad overnemen. Wanneer de robotmaaier detecteert dat hij aan de rand van het gazon is keert hij meteen om, om vervolgens verder te gaan waar hij gebleven was.

Een bloemenperk of trampoline in te tuin? Geen probleem voor deze nieuwe uitvinding. De robotmaaier gaat er met het grootste gemak omheen. Precies zoals je van een robotmaaier mag verwachten.

De robotmaaier zonder perimeterkabel heeft net zoals de al bestaande variant een sensor die bijhoudt hoeveel lading de accu nog heeft. Hij gaat dus vanzelf terug naar zijn basisstation om op te laden wanneer dat nodig is.

Zo kies je de juiste robotmaaier

Robotmaaiers zonder draad zijn vrij nieuw, waardoor er nog maar weinig modellen beschikbaar zijn in vergelijking met de al bestaande variant. Hierdoor is het mogelijk dat de robotmaaiers zonder perimeterdraad, die nu op de markt zijn, niet geschikt zijn voor jouw tuin. Simpelweg omdat de bestaande modellen niet alle mogelijkheden bieden die de verder ontwikkelde robotmaaiers met perimeterdraad wel al hebben.

Overweeg je te investeren in een draadloze robotmaaier hou dan rekening met het volgende:

  • De grootte van je tuin
  • Accuduur
  • Maaihoogte
  • Geluidsniveau
  • Extra opties aanwezig? Regensensoren, anti-diefstal systeem of mobiele app bijvoorbeeld.

Tips van de redactie

Denk goed na wat voor eisen jij stelt aan een robotmaaier. Bekijk daarna of er een robotmaaier zonder perimeterdraad is die aan die eisen voldoet. Is dat niet het geval? Dan geeft de beste robot grasmaaiers test een goed beeld van de beste keuzes die je dan kan maken als het gaat om robotmaaiers met begrenzingskabel.

Omdat er weinig robotmaaiers zonder perimeterdraad verkocht worden is de redactie op onderzoek uitgegaan om jou te kunnen adviseren bij welke merken je er wel een aan kan schaffen. We zetten ze daarom graag voor je op een rijtje:

Benieuwd hoe een robotmaaier zonder draad te werk gaat? Bekijk hieronder een filmpje hoe de Wiper Blitz X4 te werk gaat.