Home » Grasmaaier Blog » Verticuteren: alles wat je hierover moet weten

Verticuteren: alles wat je hierover moet weten

verticuteren alles wat je moet weten

Powerplus POWXG7516 Verticuteermachine in actie © Powerplus

Je hebt er vast wel eens gehoord: verticuteren. Maar wat is het? Waarom moet het gebeuren en wanneer moet het dan gedaan worden? Kies je voor machinaal verticuteren of ga je het toch met de hand doen? Deze en veel meer vragen worden beantwoord in deze blog. Want zeg nou zelf, wie wil nou geen gezond gazon!

Wat is verticuteren?

Verticuteren is niets meer en niets minder als het verwijderen van de viltlaag – die op je gazon ligt – met een verticuteermachine. Afhankelijk van hoe groot je gazon is kan je ervoor kiezen om met een verticuteerhark of machine aan de slag te gaan. In beide gevallen snij je de bovenste laag van de grasmat in om zo de laag mos, dode grassprieten en ander natuurlijk afval wat tussen je gras blijft liggen weg te halen. Als je de viltlaag niet verwijderd zal je grasmat langzaam verstikken. Simpelweg omdat de grassprieten niet genoeg zuurstof, water en voedingsstoffen krijgen.

GARDENA verticuteerhark – Verticuteren met de hand

Een verticuteerhark is ideaal voor een klein gazon. Je neemt als het ware goede halen uit het gazon en sleept de viltlaag van het gazon. Wel moet je rekening houden dat je ook nog moet harken na het verticuteren. Deze GARDENA hark heeft aan de achterzijde een hark waarmee je dit kunt doen.

Powerplus POWXG7516 – Verticuteren met een machine

Een verticuteermachine is ideaal wanneer je een groot gazon hebt. De machine sleept met 11 messen en 40 stalen naalden door het velt en zorgt hierdoor dat het gazon meer lucht krijgt. Daarnaast schrapt de machine de viltlaag van het gazon en vangt dit op in een opvangbak.

Verticuteren: wanneer doe je dat?

Je tuin verticuteren is een flinke klus. Gelukkig hoef je het maar één a twee keer per jaar te doen. Dit hangt af van de grassoort en de bodem van je tuin. Verticuteren doe je in het voorjaar en het najaar. In deze periodes is je gras het sterkst waardoor je de minste schade toebrengt. Verticuteren is namelijk best een heftige behandeling voor je gras.

De zomer en winter zijn een absolute no-go als het gaat om verticuteren. In de winter is het te koud en de grond te hard. In de zomer heeft het gras daarentegen al zijn kracht nodig om de warme en droge periodes te overleven. Wij raden je aan te verticuteren in maart of april en wanneer nodig in het najaar nog een keer, rond half september begin oktober.

LET OP: Het weer in Nederland kan soms onvoorspelbaar zijn. Het kan dus voorkomen dat het in maart nog vriest. Wanneer dit het geval is dan moet je de geplande verticuteerbeurt van je gazon uitstellen totdat de bodem niet meer bevroren is.

Verschil verticuteren en beluchten

Hoe weet je nou of je gaat verticuteren of beluchten? Veel mensen gebruiken verticuteren en beluchten door elkaar, maar er zit wel degelijk een verschil in. Wanneer je jouw gazon verticuteerd dan ga je net een stapje verder dan je gazon beluchten. Beluchten is namelijk het prikken van gaten in de viltlaag om zo de lucht- en licht toevoer te verhogen. Bij verticuteren verwijder je van de viltlaag van het gazon om daarmee het groeiproces van de grassprieten een boost te geven en je gazon weer te laten ademen. Daar komt ook nog eens bij kijken dat je veel vaker per jaar moet beluchten dan verticuteren.