Home » Grasmaaier Blog » Wanneer gras zaaien – beste periode van het jaar

Wanneer gras zaaien – beste periode van het jaar

wanneer gras zaaien
Laatste update: 4 mei 2021

Gras zaaien om een mooi gazon te laten groeien, dat kun je niet het hele jaar door doen, maar wanneer gras zaaien dan het best kunt doen lees je in dit bericht.

Is het tijd voor een nieuwe grasmat of heb je lelijke plekken in je gazon, dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt kiezen om hele nieuwe graszoden neer te leggen of je kiest ervoor om met graszaad aan de slag te gaan. Het zaaien van gras is natuurlijk veel minder werk en bovendien ook nog eens goedkoper.

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Wanneer je gras wilt gaan zaaien dan kun je dit niet het hele jaar door doen. Gras zaaien in de winter is de slechtste optie. Door de nachtvorst heeft het graszaad veel moeite met ontkiemen. Er zijn bepaalde periodes die duidelijk beter zijn voor het zaaien van gras ten opzichte van ander. We leggen je hieronder uit welke periodes beter zijn om gras te zaaien en ook waarom.

Ga je het gras zaaien, zorg dan in ieder geval dat je aan de slag gaat op een dag met weinig wind. Anders waait het graszaad overal heen, behalve op de plaats van je toekomstige grasmat. Optimaal zou zijn wanneer je het gras zou zaaien bij regen. Let dus goed op het weerbericht en wacht op het perfecte moment. Er zijn twee periodes in het jaar waarop je het beste gras kunt zaaien. Deze periodes zijn het voorjaar en de nazomer. Beide periodes hebben hun eigen voor- en nadelen.

Ook wanneer je het gras hersteld na de winter dien je het gazon te voorzien van nieuw graszaad. Na het verticuteren en beluchten van het gazon heeft je gazon weer een boost nodig. Deze boost geef je door het gras in te zaaien en extra voeding te geven door het gazon te bemesten.

Gras zaaien in het voorjaar

Gras kun je het beste zaaien van half april tot eind mei. Belangrijk is dat de temperatuur boven de vijftien graden uitkomt. Zaai je in het voorjaar, dan is het voordeel dat je in de zomer een mooi gazon kunt hebben liggen dat beloopbaar is. Er is een risico; door de koudere nachten kan het zijn dat het graszaad niet goed kan kiemen. Bovendien is het voorjaar de kiemperiode voor onkruid. Dit kan ervoor zorgen dat de jonge grassprieten verstikken.

Gras zaaien in de nazomer

De ideale tijd om te zaaien is van half augustus tot eind oktober. De nachten worden langer, vochtiger en zijn nog warm waardoor het graszaad goed kan ontkiemen. Een nadeel van inzaaien in deze periode is dat je pas het jaar erop kunt genieten van je nieuwe gazon.

Het soort graszaad is ook van belang, zo heb je graszaad dat speciaal bedoelt is voor een siergazon, maar heb je ook graszaad dat bedoelt is voor een sportveld. Belangrijk om te weten welk soort gazon je hebt, wilt en wat de verschillen hier tussen zijn. Lees ons bericht over het beste graszaad, hierin leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en de verschillen hier tussen.