Home » Grasmaaier Blog » Wanneer weer gras maaien na winter

Wanneer weer gras maaien na winter

wanneer weer gras maaien winterna
Laatste update: 4 mei 2021

Gras maaien is goed voor je gazon. Door het gras te maaien zorg je dat mos en onkruid geen kans hebben om zich te nestelen in jouw grasmat. Bovendien, wanneer het gras te lang wordt dan komt het zonlicht niet helemaal tot de bodem en kunnen jonge grassprieten niet goed groeien. Door het gras te maaien hou je het gras dus in goede conditie.

Nooit het gras maaien in de winter

Is je wel eens opgevallen dat je bijna niemand het gras ziet maaien in de winter? Dat we het gras niet maaien in de winter is niet omdat het gras in de winter niet zou groeien. Zelfs in de winter groeit het gras gewoon op een heel rustig tempo door. In de wintermaanden maaien we het gazon niet, omdat je daarmee het gras erg kunt beschadigen.

Waarom je het gras niet mag maaien in de winter

Gras heeft een paar elementen nodig om te kunnen groeien. Dit zijn onder meer licht en voedingsstoffen in de bodem. Het gras zal de voedingsstoffen via de wortels uit de bodem halen. In de donkere wintermaanden is er niet alleen minder licht, er zit ook minder voeding voor het gras in de bodem. Voor het gras geen probleem, want het gaat in de koude wintermaanden gewoon in een soort winterslaap.

Bij de laatste maaibeurt van het jaar kun je het beste het gras iets langer houden. Gras haalt namelijk niet alleen de benodigde voedingsstoffen uit de bodem, maar doet dat ook uit de sprieten. Door het gras in de winter te maaien, haal je dus ook een voedingsbron voor het gras weg. Daarom maaien we het gras dus niet in de winter.

Wanneer mag je het gras dan wel weer maaien?

Je kunt de grasmaaier gedurende de wintermaanden dus het beste binnen laten staan. Zodra de temperaturen en zeker ook de hoeveelheid zon weer toe beginnen te nemen kun je zo weer beginnen met het maaien van het gras. Lees hier hoe je het gazon kunt herstellen na de winter, hierdoor zorg je voor een goede en stevige basis voor je gazon.

In het voorjaar – zo ongeveer vanaf april – kun je het gras eens per week maaien. In de zomermaanden is eens per twee weken maaien zeker genoeg. Aan het einde van de zomer zal een keer per week het gras maaien weer voldoende zijn. Hoe vaak je het gras moet maaien hangt ook af van de soort gras. Een siergazon zal je natuurlijk vaker moeten maaien dan een stuk speelgras

In oktober maaien we voor de laatste keer het gras en laten we onze grasmat de winterperiode weer met rust. Om vervolgens in het voorjaar pas weer de grasmaaier tevoorschijn te halen. Nog geen grasmaaier? Bekijk dan hier: een top 10 met de beste grasmaaiers op dit moment.