Home » Beste handgrasmaaier

Beste handgrasmaaier 2023

De beste handmaaier voor jouw gazon op een rij op basis van ervaringen van gebruikers!

Een handgrasmaaier is de meest simpele grasmaaier die er is. In vergelijking met andere modellen is een handmaaier makkelijk mee te nemen en op te bergen. Ook heb je met zo’n handmodel geen gedoe met elektriciteit of brandstof. Qua kosten ben je ook een stuk voordeliger uit. Wel is een handgrasmaaier alleen geschikt voor kleine gazons.

Laatste update: 6 januari 2023

Beste overall keuze 🏆:
Gardena  Classic 400 (€ 109,99)
De Gardena 440 is momenteel de beste handgrasmaaier op dit moment. Gebruikers geven deze grasmaaier een score van 8,9!

Voor een klein budget:

Einhell GC-HM 300 (€ 65,99)
Heb je een klein budget? Dan is deze grasmaaier een goede keuze, dit model wordt erg goed beoordeelt door gebruikers.

Beste handmaaier met opvangbak:

Fiskars StaySharp Max met opvangzak (€ 329,99)
Met een handgrasmaaier met opvangbak hoef je niet achteraf nog te harken. Dit model heeft ook een handige mulching functie, hierdoor wordt het gras ook versnippert.

Beste handgrasmaaier volgens Consumentenbond

Husqvarna Novolette 540 (€ 159,99)
Deze handgrasmaaier komt als beste uit de test van de Consumentenbond. De grasmaaier scoort vooral goed op gebruiksgemak.

Elektrische handgrasmaaier

Gardena HandyMower (€ 256,-)
Kies voor gemak met een elektrische handgrasmaaier. Dit model lijkt op een handgrasmaaier, maar het kost minder moeite om met deze grasmaaier te maaien.

 Beste overall keuze: 

Gardena Classic 400

gardena calssic 400

De Gardena Classic 400 is momenteel de beste handgrasmaaier op dit moment. Dit model wordt door gebruikers (uit 93 reviews) beoordeelt met een score van 8,9! De grasmaaier heeft een brede maaibreedte van 40 cm, hierdoor kun je brede banen maken in het gazon. Een pluspunt van deze handmaaier is dat deze werkt met een contact-vrije maaitechniek en dit maakt de grasmaaier erg stil tijdens het maaien. De maaier is in vier verschillende maaihoogtes in te stellen en is inklapbaar en daardoor ook makkelijk op te bergen. Kijken we naar de ervaringen van gebruikers dan scoort de grasmaaier goed op gebruiksgemak en maairesultaat.

Verhouding prijs & beoordeling handgrasmaaiers

De prijzen van handgrasmaaiers lopen erg uiteen, zo ligt de prijsrange van deze grasmaaiers tussen de € 73,- en € 340,-. Het grootste verschil tussen deze modellen is vooral het merk, de kwaliteit en extra functies van een grasmaaier. Benieuwd of goedkoop dan ook duurkoop is? Hieronder hebben we de best beoordeelde grasmaaiers op een rij gezet in verschillende prijsklasse.

PrijsklasseScoreBeste handgrasmaaier in prijsklasse
Onder € 100,-8,7Gardena 330
€ 100,- tussen € 200,-8,9Gardena Classic 400
Boven € 200,-8,4Fiskars StaySharp Max

 Voor een klein budget: 

Einhell GC-HM 300

einhell gc hm 30

Wanneer je niet veel geld wilt betalen voor een handgrasmaaier is deze Einhell GC-HM 300 een hele goede keuze. Momenteel is dit één van de goedkoopste handgrasmaaier. Dit model wordt door gebruikers ook erg goed beoordeeld, zo krijgt de grasmaaier een gemiddelde score van 8,3. De grasmaaier heeft een maaibreedte van 30 cm en wordt geleverd met een opvangbak. Wel is te lezen dat gebruikers niet erg tevreden zijn over de opvangbak, dus dit is niet heel relevant. Verder is het belangrijk om te weten dat de grasmaaier in drie verschillende hoogtes is in te stellen (1,3 tot 3,7 cm).

Maat handgrasmaaier 30 cm of groter?

Zoals je hierboven misschien al gelezen hebt is het belangrijk om te kijken naar de breedte van een grasmaaier. Hoe breder de maaibreedte van een handmaaier is hoe minder banen je hoeft te maaien. Dit heeft twee voordelen, ten eerste ben je sneller klaar en ten tweede heb je minder sporen (van de wielen) in het gazon.

Toch kunnen er ook wat nadelen zijn aan een brede grasmaaier, zo is de grasmaaier vaak een stuk zwaarder. Ook is de grasmaaier vaak een stuk groter en daardoor moeilijker op te bergen. Benieuwd welke handgrasmaaier het best beoordeeld wordt in een bepaalde breedte? In het tabel hieronder hebben we de beste handmaaiers per breedte gezet.

MaaibreedteScoreBeste handgrasmaaier in prijsklasse
Minder dan 33 cm8,3Einhell GC-HM 300
33 – 37 cm8,7Gardena 330
38 – 42 cm8,9Gardena Classic 400
43 – 47 cm8,4Fiskars StaySharp Max

 Beste handmaaier met opvangbak: 

Fiskars StaySharp Max + Opvangzak

iskars StaySharp Max

Heb je een groot gazon dan is deze Fiskars StaySharp Max een goede keuze. Dit is momenteel de beste handgrasmaaier met opvangbak. De grasmaaier is geschikt voor een gazon grootte  van 180 m². Doordat het gras direct opgevangen kan worden in het opvangbak hoef je achteraf niet te harken. Ook heeft de grasmaaier een handige mulching functie, hiermee versnipperd de grasmaaier het gemaaide gras ook direct. Voordeel hiervan is dat het gras ook gebruikt kan worden als beschermlaag en voeding voor het gazon.

De grasmaaier heeft ook een brede maaibreedte van 46 cm. Je kunt daardoor brede banen maken waardoor je sneller klaar bent. De maaihoogte is in te stellen in zeven verschillende hoogtes van 2,5 cm tot 10,1 cm. Gebruikers van de grasmaaier geven de maaier een gemiddelde score van 8,4 en zijn erg tevreden over de werking van de grasmaaier.

 Elektrische handgrasmaaier: 

Gardena HandyMower

gardena handymower

Ben je meer voor gemak? Kies dan voor een elektrische handgrasmaaier. Deze Gardena HandyMower is daarbij een hele goede keuze. Dit model wordt namelijk elektrisch aangedreven via een accu en dit maakt het werk een stuk makkelijker. Je dient dan wel rekening te houden met een accu die opgeladen dient te zijn.

Waarbij je een handgrasmaaier van voor naar achter moet halen, dien je deze grasmaaier alleen simpelweg naar voren te rijden. De elektrische handgrasmaaier is ook voorzien van een mulching functie, na het maaien hoef je dit niet te harken. Je kunt de maaihoogte instellen van 3 tot 5 cm. Ook is deze elektrische grasmaaier, net zoals een handgrasmaaier, makkelijk op te bergen door het compacte formaat.

Verschillende grasmaaiers: handmatig, elektrisch, accu of benzine

Een grasmaaier kan op verschillende manieren aangedreven worden: handmatig, elektrisch, accu of met een benzine motor. Elke aandrijving heeft zo zijn voor een nadelen. Zo is een grasmaaier die handmatig werkt (handgrasmaaier) geschikt voor een klein gazon. Ook is een handgrasmaaier erg geschikt voor plaatsen die moeilijk te bereiken zijn.

Overige grasmaaier zijn vooral geschikt voor middelgrote en grote gazons. Wel dien je bij dit soort modellen weer rekening te houden met andere factoren. Met een elektrische grasmaaier dien je altijd in de buurt zijn van een stroompunt en met een snoer achter de grasmaaier. Met een accu grasmaaier dien je altijd een volle accu te hebben. Een benzine grasmaaier is vaak in gebruik duurder door de brandstof, maar ook doordat er meer onderhoud nodig is. De prijs hebben we ook meegenomen in het tabel, omdat ook het prijsverschil wel degelijk relevant is.

Kortom: elke soort grasmaaier heeft zo zijn voor- en nadelen. De keuze voor het soort grasmaaier is vooral afhankelijk van jouw gazon en situatie. Benieuwd hoe gebruikers verschillende grasmaaiers beoordelen? Bekijk dan onderstaand tabel met daarin de best beoordeelde grasmaaier per soort aandrijving.

AandrijvingBeoordelingPrijsModel
Handgrasmaaier8,9€ 109,99Gardena Classic 400
Elektrisch (met snoer)9,2€ 219,-Black+Decker LM2000-QS
Accu9,0€ 479,-Makita DLM432CT2
Benzine9,7€ 370,-Wolf Garten A 4600

Beste handgrasmaaier volgens Consumentenbond

Ook de consumenten is op zoek gegaan naar de beste handmaaier en heeft verschillende maaiers uitgetest. Uit het onderzoek van van de Consumentenbond zijn twee keuzes naar voren gekomen een ‘best geteste’ en een ‘beste koop’.

De best geteste handgrasmaaier is volgens het onderzoek van de Consumentenbond de Husqvarna Novolette 540. De grasmaaier heeft de beste overall score en scoort goed op maairesultaat, gebruiksgemak en voorzieningen. Pluspunten van de grasmaaier zijn dat de grasmaaier weinig geluid maakt en een brede maaistrook heeft (40 cm).

Ook komt er altijd een beste koop uit het onderzoek van de Consumentenbond. De Central Park Kooimesmaaier blijkt de beste koop te zijn uit het onderzoek. Wel staat er als minpunt dat de grasmaaier onvoldoende maait, dus hier geldt misschien wel goedkoop is duurkoop. Prijs van de grasmaaier is laag en de grasmaaier kost slechts € 60,-

husqvarna novolette silent 540

Best getest: Husqvarna Novolettte 540

Uit het onderzoek van de Consumentenbond komt deze handmaaier van Husqvarna als beste uit de test. De grasmaaier scoort het beste gemiddelde op de volgende onderdelen: maairesultaat, gebruiksgemak en voorzieningen.

Beste koop: Central Park handgrasmaaier

Uit het onderzoek van de Consumentenbond komt deze Central Park handgrasmaaier als beste koop uit de test. De grasmaaier scoort wel erg slecht op maaien, let hier daarom wel goed op!

Uitgelicht: Flymo handgrasmaaier

Een handgrasmaaier om niet te vergeten zijn de zweefmaaiers van Flymo. De Flymo handgrasmaaier zijn uniek in hun soort en zijn erg licht en wendbaar. De grasmaaiers werken op stroom, maar hebben wel de zelfde eigenschappen als een handgrasmaaier. Ze zijn makkelijk op te bergen en eenvoudig in gebruik.

De Flymo handgrasmaaiers hebben veel vermogen en werken als een soort hovercraft. Doordat de grasmaaier een soort luchtkussen creëert onder de grasmaaier, tilt het apparaat zichzelf op waardoor de grasmaaier eenvoudig te bedienen is. Voordeel van deze grasmaaier is dat je ook op hellingen en oneffenheden makkelijk kunt maaien. Bekijk hier onder de best beoordeelde Flymo handgrasmaaier.

flymo handgrasmaaier

Flymo handgrasmaaier Turbo Lite 250

De Flymo handgrasmaaier Turbo Lite 250 werkt als een soort hovercraft. De grasmaaier blaast een soort luchtkussen, waardoor de grasmaaier opgetild wordt. Door deze wijze van maaien is de grasmaaier erg licht en wendbaar.

Handgrasmaaier kopen waarop kun je letten?

Bij het kopen van een handmaaier is het belangrijk dat je met bepaalde factoren rekening houdt. Hieronder hebben we een lijst met factoren die belangrijk zijn voor het kopen van de juiste handmaaier:

  • Gebruiksgemak: hoe makkelijk is de handgrasmaaier te gebruiken? Werkt het fijn en simpel? Er zijn bijvoorbeeld grasmaaier die ergonomische handgrepen hebben. Ook zijn grasmaaier die centraal te bedienen zijn, hiermee kun je vrij eenvoudig de hoogte instellen.
  • Maaibreedte: check wat de maaibreedte van de grasmaaier is, hoe breder hoe groter de maaibanen worden.
  • Handgrasmaaier met opvangbak: met een handgrasmaaier met opvangbak hoef je niet achteraf nog het gras op te maaien.
  • Mulching functie: er zijn ook handgrasmaaiers die een mulching functie hebben. Met een mulching functie versnippert de grasmaaier het gemaaide gras. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te harken en dat het gazon een bescherm- en voedingslaag krijgt. Lees hier alles over mulching.

Voordelen handgrasmaaier

Een handgrasmaaier heeft diverse voordelen: zo hebben ze in tegenstelling tot benzine varianten bijvoorbeeld geen tot weinig onderhoud. En ook zijn ze vaak veel makkelijker in gebruik en hoef je niets te installeren, zoals dit bij een robot grasmaaier wel het geval is. De voornaamste voordelen op een rij

  • Weinig tot geen onderhoud
  • Gaat jaren mee
  • Te gebruiken op plekken waar je met een elektrische of benzine grasmaaier niet kunt komen

Tip: zorg er wel voor dat je jaarlijks je handgrasmaaier slijpt. Door je handmaaier scherp te houden krijg je het beste maairesultaat en verleng je de levensduur van je apparaat enorm.