Home » Beste Robot Grasmaaier

De beste robotmaaiers van 2023

De beste robot grasmaaiers voor jouw gazon op een rij, gebaseerd op beoordeling van gebruikers.

Een robotgrasmaaier is ideaal wanneer je weinig tijd hebt voor het maaien van je gazon. Zo’n robot neemt het werk van je over en maait zelfstandig het grasveld. Tegenwoordig berekenen goede robotmaaiers zelf wat de hoogte van het gras is en wanneer ze moeten maaien voor het beste resultaat. Omdat een robotmaaier frequent te werk gaat krijg je een extra strak gazon.

Laatste update: 6 januari 2023

Beste robotmaaier overall 🏆:
Gardena Sileno Life 750 (€ 1029,-)
Met een beoordeling van 8,9 uit 12 reviews is dit de best robotgrasmaaier op dit moment.

Beste robotmaaier voor een groot gazon (grote tuin):

Robomow RK2000 (€ 1999,-)
Deze robotmaaier is geschikt voor een groot gazon van maar liefst 2000 m². Gebruikers geven deze robotmaaier een beoordeling van 9,2.

Beste robotmaaier voor een klein gazon:

Gardena Sileno Minimo 250 (€ 629,-)
Klein gazon? Dan is deze robotgrasmaaier de beste keuze, dit model is geschikt voor een gazon met een oppervlakte tot 250 m².

Beste robotgrasmaaier volgens de consumentenbond:

Robomow RK1000 (€ 1249,-)
Deze robotmaaier komt als beste uit de test van Consumentenbond. Dit model heeft volgens de test van de Consumentenbond het beste maairesultaat.

Central Park CP1000 (€ 429,-)
Uit de robotmaaier test van de Consumentenbond komt deze robotstofzuiger als Beste Koop uit de test.

Budget keuze:

Bosch Indego XS 300 (€ 661,-)
Met een score van 8,1 is dit op dit moment de best beoordeelde robotmaaier voor een klein budget.

 Best robotmaaier 2023  

Gardena Sileno Life 750

Gardena Sileno life 750

Deze Gardena Sileno Life 750 is momenteel de beste robotmaaier. Gebruikers van deze robot grasmaaier geven het product een score van 8,9. Dit model is geschikt voor een gazon grootte van 750 m². Mocht je een groter gazon hebben dan is dit model ook te verkrijgen voor een groter gazon, 1000 m², 1250 m² of 1500 m². De grasmaaier werkt met een SensorControl die de groei van gras bijhoudt en zo ook de maaier aanstuurt. De gebruikers van deze robot zijn erg tevreden over het maairesultaat en de makkelijke installatie.

Verhouding prijs & beoordeling

De prijzen van de robotmaaiers lopen flink uiteen, zo ligt de prijsrange van grasmaaiers ongeveer tussen de € 629 en € 1999. Het grootste verschil tussen deze grasmaaiers is vooral voor hoeveel m² het apparaat geschikt is. Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt van de best beoordeelde robotmaaiers per prijsklasse en daarbij ook gezet voor hoeveel m² het model geschikt is.

PrijsklasseScoreGazon (m²)Beste robot grasmaaier in prijsklasse
Onder de € 8008,1300 m²Bosch Indego XS 300

€ 800 – € 11008,9750 m²Gardena Sileno Life 750
€ 1101 – € 14008,91250 m²Gardena Sileno Life 1250
€ 1401 – € 17008,91500 m²Gardena Sileno Life 1500
Boven de € 17009,22000 m²Robomow RK 2000

 Beste robotmaaier groot gazon  

Robomow RK2000

robomow rk2000

Heb je een groot gazon? Dan is deze Robomow RK2000 de beste keuze voor een grote tuin. Dit model is geschikt voor een gazonoppervlakte van 2000 m². De grasmaaier kun je bedienen via een app op je smartphone, zo stel je handige timers in of monitor je de grasmaaier op afstand. Deze robotmaaier is ook erg stil met een geluidsniveau van slechts 60 dB. De grasmaaier krijgt een 9,2 van gebruikers, wel is deze grasmaaier erg prijzig.

Grootte van je gazon (m²)

Bij het kopen van een robotmaaier is het belangrijk dat je weet hoe groot je gazon is. Een robotmaaier is namelijk geschikt voor een bepaalde grootte. Dit heeft onder andere met het bereik te maken, maar ook met het gebruiksduur. Benieuwd hoe robotmaaiers beoordeeld worden die geschikt zijn voor verschillende gazonoppervlaktes? Hieronder hebben we de verschillende modellen op een rijtje gezet met daarbij de beoordeling en maximale gazonoppervlakte.

Aanbevolen gazon oppervlakteScoreBeste robot grasmaaier
Tot 250 m²
8,9Gardena Sileno Minimo 250
251 tot 500 m²8,6Gardena Sileno City 500
501 tot 1000 m²8,9Gardena Sileno Life 750
Meer dan 1000 m²9,2Robomow RK2000

Beste robotmaaier volgens Consumentenbond (2023)

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de beste robotmaaier. Uit deze robotmaaier test is een ‘Beste Getest’ en een ‘Beste Koop’ robotmaaier gekomen. De best getest grasmaaier scoort het best op alle vlakken, maairesultaat, gebruiksgemak en accuduur. Ook is er een Beste Koop keuze, hierbij is prijs ook een belangrijke factor.

Beste Getest: Robomow RK1000

De Robomow RK1000 komt als beste uit de test van de Consumentenbond. Dit model scoort het best op het maairesultaat en gemak.

Beste Koop: Central Park CP1000

Ook de Central Park CP1000 komt als Beste Koop uit de test van de Consumentenbond. De grasmaaier scoort erg goed op het maairesultaat. Op gebruiksgemak scoort dit model iets minder dan de Robomow RK1000, maar gezien de prijs is dit model wel een stuk interessanter,

Verschillende robotmaaier merken (best beoordeeld)

Momenteel zijn er vier verschillende robotmaaier merken die populair zijn en een goede beoordeling krijgen in Nederland: Bosch, Gardena, McCulloch en Robomow. In het tabel hieronder vind je de beoordeling van gebruikers van een bepaald merk. Per merk hebben we de best beoordeelde robotmaaier gevonden.

MerkScoreIndicatie prijsBeste robot grasmaaier
Bosch8,4€ 845,-Bosch Indego S+ 350
Gardena8,9€ 1029,-Gardena Sileno Life 750
McCulloch8,5€ 809,99McCulloch ROB S600
Robomow9,2€ 1999,-Robomow RK2000

Belangrijke functies: met regensensor of zonder draad?

Bij het kopen van een robotmaaier is het belangrijk dat je ook kijkt naar de functies van een robotmaaier. Er zijn bijvoorbeeld robotmaaiers die je alleen handmatig kunt bedienen, het nadeel hiervan is dat je een robotmaaier dan niet kan automatiseren. De beste robotmaaiers kun je via een app bedienen en kun je timers instellen, zodat deze volledig geautomatiseerd te werk gaat. Hieronder hebben we de meest belangrijke functies van een robotmaaier op een rij gezet:

 • Regensensor: wanneer het regent is het niet verstandig om te gaan maaien. Er zijn robotmaaiers (Gardena) die prima kunnen maaien wanneer het gras nat is, maar sommige kunnen dit niet en dit kan ten kosten gaan van het gazon. Check daarom goed of deze modellen een regensensor hebben
 • Bediening: check ook altijd goed hoe een robotmaaier bediend kan worden. Het beste is een robotmaaier die je via wifi verbonden is. Het voordeel hiervan is dat je de robotmaaier ook op afstand kunt bedienen. Robotmaaiers die verbonden zijn met bluetooth dienen altijd een actieve bluetooth verbinding te hebben en je dient dus in de buurt van de grasmaaier te zijn.
 • Robotmaaiers zonder perimeterdraad: de meeste robotmaaiers werken met perimeterdraad, ook wel bekend als begrenzingsdraad. Met het draad baken je de omgeving van de robotmaaier af en geef je aan binnen welke omgeving de robotmaaier moet maaien. Robotmaaiers zonder draad werken daarentegen met GPS.
 • Met diefstalbeveiliging: de meeste robotmaaiers hebben diefstalbeveiliging, hierbij kun je de robot grasmaaier alleen activeren met een pincode. Ook zal er een alarm bij dit soort modellen afgaan, zodat ze niet ongehoord gestolen kunnen worden.

Hoe kies je een robot grasmaaier voor jouw gazon?

Voor het kopen van een robotmaaier is het belangrijk rekening te houden met bepaalde factoren. Vaak is het vooral afhankelijk hoe jouw gazon, zo is de grootte belangrijk, maar ook of je eventuele oneffenheden hebt. Hieronder hebben we de punten opgesomd waarmee je de juiste robotmaaier kiest voor jouw gazon.

 1. Meet hoe groot je gazon is: elke robotmaaier is geschikt voor een bepaalde grootte gazon. Hoe groter je gazon hoe krachtigere de grasmaaier moet zijn, dit heeft onder andere met accu te maken. Ook dien je rekening te houden met het perimeterdraad dat je dient te plaatsen in het gazon.
 2. Zijn er doorgangen op het gazon: Zo ja, hoe smal zijn deze? Bekijk vervolgens welk model robotmaaier hier geschikt voor is.
 3. Heb je hellingen in je gazon: ook dien rekening te houden met hellingen, je wilt natuurlijk dat ook alles gemaaid wordt en de robotmaaier niet om valt. Ook kunnen robotmaaiers die niet geschikt zijn voor hellingen op ten duur sneller kapot gaan als ze niet geschikt zijn voor hellingen.
 4. Welke functies wil je hebben: elke robotgrasmaaier heeft weer andere functies, vergelijk deze functies met elkaar en bekijk of je ze werkelijk nodig hebt.
 5. Wil je een slimme robotmaaier of niet: er zijn veel robotmaaiers die je ook op afstand kunt bedienen en slimme functies hebben. Vaak betaal je welk extra voor dit soort functies.

Aanvullende tips van onze experts

Mocht je na het lezen van dit onderzoek besluiten om nog even verder te zoeken, hou dan in ieder geval rekening met de volgende aspecten:

 • Koppelingen en ondersteuning: het kan goed zijn dat jij straks met de wens loop om de grasmaaier op te nemen in je smart home. Kijk daarom alvast naar mogelijke koppelingen!
 • Check altijd handige combinatie deals: wil jij ook een slim bewateringssysteem? Merken als Gardena bieden vaak interessante combinatie deals aan, waar je alles in een compleet pakket voordeliger in huis haalt.
 • Controleer reviews en beoordelingen: wees altijd op de hoogte van actuele reviews van eerdere kopers. Op die manier kom je erachter waar men zoal tegenaan gelopen is, waar jij weer je voordeel uit kunt halen door geen miskoop te kopen.

We wensen je veel succes met het vinden van de beste robotmaaier!

FAQ: meest gestelde vragen over een robotgrasmaaier

Een robotgrasmaaier is een apparaat waarbij enige kennis benodigd is. Zo zijn bepaalde factoren belangrijk voor de juiste keuze. Lees daarom bovenstaande tips goed door en neem daarop een besluit. Heb je nog vragen of extra informatie nodig lees dan onderstaande FAQ eens door:

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

De meeste tuinen zijn gewoon geschikt voor grasmaaiers, wel dien je met een paar factoren rekening te houden. Houdt bijvoorbeeld rekening met de grootte en met eventuele hellingen. Er zijn bijvoorbeeld grasmaaiers die ook hellingen ook kunnen rijden.

Is mijn tuin groot genoeg voor een robotmaaier?

Elk model robotmaaier is geschikt voor een bepaalde grootte gazon. Meet daarom eerst je gazon en bekijk welk model daar geschikt voor is. Heb je een klein gazon dan kun je ook prima gebruik maken van robotmaaier.

Hoe vaak moet ik een robotmaaier gebruiken?

Het mooie van goede robotmaaier is dat deze dit zelf kan bepalen. De beste robotmaaier meet zelf het gras en bepaald zo zelf wat de beste wijze is om te maaien.

Kan ik een robotmaaier ook gebruiken in de regen?

Ook dit verschilt weer per model. Zo zijn er modellen die een regensensor hebben en stoppen met maaien wanneer het regent. Maar er zijn ook robotmaaiers die prima kunnen maaien wanneer het regent!