Home » Beste Robot Grasmaaier

Beste Robot Grasmaaier

Laatste update: 15 maart 2021

Een robotgrasmaaier is ideaal wanneer je weinig tijd hebt voor het maaien van je gazon. Zo’n robot neemt het werk van je over en maait zelfstandig het grasveld. Tegenwoordig berekenen de beste robotmaaiers zelf wat de hoogte van het gras is en wanneer ze moeten maaien voor het beste resultaat. Op deze pagina vind je onze robotmaaier test en een beste robotmaaier top 10.

Allereerst vind je onze top 10 met de beste robotmaaiers van dit moment. Deze top lijst bestaat uit de beste modellen van dit moment en per model leggen we uit waarom dit een goede keuze is. Ook vind je per model het aantal vierkante meter dat geschikt is voor de grasmaaier, mocht je een kleiner of groter gazon hebben dan kun je dit selecteren bij de desbetreffende webshop. Naast het aantal vierkante meters is kun je ook nog letten op andere factoren die belangrijk zijn voor een goede robotmaaier. De factoren die relevant zijn voor een robotgrasmaaier vind je onderaan de pagina, daar leggen we uit waarop je kunt letten en waarom het relevant is. Maak gebruik van deze inhoudsopgave om direct naar het juiste onderwerp te gaan:

Top 10 met de beste robotmaaiers

Sinds een jaar of twee is het aanbod in robot grasmaaiers bizar snel gestegen. Waar we eerst te maken hadden met enkel merken als Gardena, zijn er nu veel meer varianten op de markt gekomen. Daarnaast heeft elk merk weer verschillende modellen en elk model heeft weer zo zijn voor- en nadelen. In onderstaande top 10 robotmaaiers leggen we per model uit wat er goed aan is en waarom het een goede keuze is. Bekijk hieronder onze top 10 beste robotmaaiers:

gardena smart city sileno 500

1. Gardena Sileno City Smart 500

In onze ogen de beste robotmaaier van dit moment is de Gardena Sileno City Smart 500. De robotmaaiers van Gardena werken erg goed, hebben handige functies en zijn makkelijk in te stellen. Via een app kun je de robotmaaier ook besturen en instellen.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 500 m²

gardena sileno minimo 250

2. Gardena Sileno Minimo 250

Dit is een nieuw model van Gardena, de Gardena Sileno Minimo 250. Deze robotmaaier is ideaal wanneer je een klein gazon hebt tot 250 m², daarnaast is dit model ook geschikt voor een gazon met kleine doorgangen. Verder is dit model ook een stuk lager gesprijst dan de Sileno smart City 500.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 250 m²

gardena sileno+ 2000

3. Gardena Smart Sileno+ 2000

De Gardena Smart Sileno+ 2000 is een ideale grasmaaier wanneer je een groot gazon hebt. Zo is dit model geschikt voor een gazonoppervlakte tot 2000 m², daarnaast heeft dit model veel functies die ervoor zorgen dat het gras keurig gemaaid wordt.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 2000 m²

Gardena smart sileno life 750

4. Gardena Smart Sileno Life 1250

Deze Gardena Sileno Life 1250 is geschikt voor de wat grotere gazons. Daarnaast heeft dit model van Gardena handige functies en is het een erg stille robotmaaier

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 1250 m²

Mcculloch rob s600

5. McCulloch Rob S600

Deze McCulloch Rob S600 robotmaaier is ook een hele goede keuze, dit model heeft geluidsniveau van 58 dB en is daarom erg stil. De grasmaaier is te besturen met een bluetoothverbinding via een app en maait erg goed.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 600 m²

bosch indego s+ 350

6. Bosch Indego S+ 350

De Bosch Indego S+ 350 is een grasmaaier van Bosch die geschikt is voor een klein gazon. Het goede van deze robotmaaier is dat dit model hellingen op kunt rijden van 27%. Ook is het nog een leuk dat je deze Bosch Indego ook kunt koppelen met je Alexa speaker.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 350 m²

robomow rc304u

7. Robomow RC304u

Ook Robomow heeft veel verschillende goede robotgrasmaaiers. Wij vinden deze Robomow RC304u is een erg goede robot grasmaaier. Opvallend is dat dit model bijvoorbeeld een regensensor heeft en hiermee snapt de grasmaaier zelf wanneer hij wel of niet moet maaien.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 500 m²

mcculloch rm800

8. McCulloch RM800

De McCulloch RM800 is ook één van de beste robotmaaiers van dit moment. Dit model ook geschikt voor gazon met hobbels en daarnaast heeft dit model ook een mulching functie.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 800 m²

9. Bosch Indego XS 300

Deze Bosch Indego XS 300 is één van de goedkopere robotmaaiers van dit moment. Dit model is geschikt voor kleinere gazons en is vrij smal, ideaal wanneer je kleine paden hebt op je gazon.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 300 m²

wolf garten robotmaaier

10. Wolf Garten 400 robotgrasmaaier

Ook Wolf Garten heeft goede robotgrasmaaiers, check bijvoorbeeld eens deze Wolf Garten 400 een robotmaaier. Deze robotgrasmaaier kan zelfs over hellingen rijden tot 35 gradan.

Geschikt voor gazonoppervlakte tot 400 m²

Onze beste robotgrasmaaier test 2021

Hoe we onze top 10 met de beste robotgrasmaaier hebben opgesteld vind je hieronder. Zo leggen we uit waarop je zelf kunt letten, maar ook waarop wij hebben gelet in deze beste robotgrasmaaier test. In totaal zijn er 10 factoren die er toe doen, daarnaast zijn er ook tal van merken en modellen. Belangrijk dat je daarom ook weet waarop je moet letten. Het is bijvoorbeeld niet alleen van belang dat je in acht neemt hoe groot je gazon is en voor hoeveel m² het model geschikt is.

Onze onderzoeksmethodologie beschrijft hoe we onderzoek gedaan hebben, waar we naar gekeken hebben en waarom we überhaupt hebben besloten om onderzoek te doen naar de beste robot grasmaaier.

Waarom een onderzoek naar de beste robot grasmaaier?

Een robotmaaier is een complex product. Zo heeft men bijvoorbeeld wensen om de robot grasmaaier te koppelen met andere tuinonderhoudsartikelen – denk aan een bewateringssysteem – of wil men de grasmaaier aansturen met spraak via een smart speaker. Daarbij zijn er ook ontzettend veel verschillende robotmaaiers die allen weer hun eigen voordelen hebben: van de mogelijkheid om heuvels aan te kunnen tot verschillen in de oppervlaktes.

Dit heeft ons doen besluiten om grondig onderzoek te verrichten naar de beste robot grasmaaier op dit moment. We hebben gesproken met verkoopspecialisten van diverse merken – waaronder Gardena – en hebben ook onze eigen opgedane kennis (vanuit Smarthomeweb.nl) gebruikt om te komen tot de beste robot grasmaaier modellen op dit moment.

Daarbij is het natuurlijk zo dat een robot grasmaaier een dusdanig andere grasmaaier is dan bijvoorbeeld een elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier, dan we hebben besloten om hier dus een eigen onderzoek voor in te richten. Ander zouden we appels met peren vergelijken. 😉

Bekijk onderstaande video van Gardena – een van de beste robotgrasmaaier merken in onze ogen – om een goed beeld te krijgen van de werking van deze grasmaaiers.

Belangrijke factoren voor een robot grasmaaier

In ons onderzoek hebben we goed gekeken naar dé belangrijke factoren voor een robot grasmaaier in onze ogen. We zetten deze factoren voor je op een rij:

 • Geluid in dB: wat is het geluidsniveau van de grasmaaier als hij in werking treedt?
 • Te bedienen via app: zoals we daarnet aangaven kan de wens spelen om de robotmaaier te koppelen en om te nemen in smart home scenario’s.
 • Verbinding: heb je een slimme robotmaaier, dan is de verbinding ook een belangrijk punt
 • Gazongrootte: voor welke oppervlakte is de robotmaaier geschikt?
 • Mulching functie: is er ook sprake van een mulching functie, zodat het gras gemalen wordt, alvorens dit weer op het gazon terecht komt?
 • Hellingshoek: wat is de maximale hellingshoek van de robotmaaier. Handig als je een heuvelachtige tuin hebt.
 • Route type: is er sprake van een willekeurige – of een systematische maairoute? Dit laatste heeft onze voorkeur, zodat er niets vergeten wordt.
 • Beveiliging: hoe is het gesteld met de diefstalbeveiliging? En wat als je een hond in de tuin hebt lopen? Is deze dan wel veilig genoeg?
 • Regensensor: het is wel zo fijn dat de robotmaaier stopt als het gaat regenen en automatisch terugkeert naar zijn oplaadstation.
 • Batterijduur: uiteraard hebben we hier te maken met een grasmaaier op accu. Het is slim om ook te kijken naar de batterijduur en ook de oplaadtijd hiervan.

Ben jij van mening dat we een specifieke factor ook hadden mee moeten nemen in ons onderzoek? Stuur ons dan gerust een berichtje: wij pakken feedback met beiden handen aan en verwerken dit voor een nog waardevoller onderzoeksresultaat.

Hoe kies je een goede robot grasmaaier (stappenplan)?

Hierboven staan de beste 10 robotgrasmaaiers van dit moment. Elke model is zeker de moeite waard om te kopen, maar het is daarnaast nog wel belangrijk om te kijken wat de beste keuze is voor jouw situatie. Bekijk onderstaande stappenplan om er achter te komen welk model het beste is voor jouw situatie:

 1. Meet hoe groot je gazon is: elke robotmaaier is geschikt voor een bepaalde grootte gazon. Hoe groter je gazon hoe krachtigere de grasmaaier moet zijn, dit heeft onder andere met accu te maken. Ook dien je rekening te houden met het perimeterdraad dat je dient te plaatsen in het gazon.
 2. Zijn er doorgangen op het gazon: Zo ja, hoe smal zijn deze? Bekijk vervolgens welk model robotmaaier hier geschikt voor is.
 3. Heb je hellingen in je gazon: ook dien rekening te houden met hellingen, je wilt natuurlijk dat ook alles gemaaid wordt en de robotmaaier niet om valt. Ook kunnen robotmaaiers die niet geschikt zijn voor hellingen op ten duur sneller kapot gaan als ze niet geschikt zijn voor hellingen.
 4. Welke functies wil je hebben: elke robotgrasmaaier heeft weer andere functies, vergelijk deze functies met elkaar en bekijk of je ze werkelijk nodig hebt.
 5. Wil je een slimme robotmaaier of niet: er zijn veel robotmaaiers die je ook op afstand kunt bedienen en slimme functies hebben. Vaak betaal je welk extra voor dit soort functies.

Verschil tussen de Gardena robot grasmaaiers

Gardena heeft vier verschillende modellen: Sileno+, Sileno Life, Sileno City en Sileno Minimo. Elk model onderscheidt zich weer in andere functies, zo heeft de Sileno City serie een smart versie die met wifi via een app werkt. Ook heb je de keuze voor de standaard Sileno city en hierbij werkt de grasmaaier op basis van Bluetooth. Klinkt misschien nog een beetje wazig maar hieronder leggen we de verschillen tussen de modellen in het kort uit:

 • Sileno Minimo: Is een stille grasmaaier die bedoelt is voor kleine gazons van 250 m² of 500 m². Deze robotmaaier bedien je via een app en de robotmaaier staat in contact met bluetooth. Doordat de grasmaaier verbinding maakt met bluetooth dien je dus wel in de buurt te zijn wanneer je de robotmaaier wilt bedienen. De robotmaaier is dus niet buitenshuis te bedienen.
 • Sileno City: is te verkrijgen in twee verschillende varianten de gewone Sileno City en de Smart Sileno city. De Smart variant is de slimme variant en is verbonden met wifi en is dus ook op afstand te bedienen. Beide varianten zijn geschikt voor kleine tuinen van 250 m² of 500 m².
 • Sileno Life: deze modellen zijn geschikt voor de wat grotere gazons tot 1250 m². Dit model is te verkrijgen voor een gazon grootte van 750 m², 1000 m² of 1250 m². Hoe groter de gazon grootte hoe duurder het apparaat wordt, maar wel voorzien is van een betere accu. Ook dit model heeft een smart keuze die werkt met wifi of een model die werkt met bluetooth.
 • Sileno+: de Sileno+ is de grootste robotgrasmaaier van Gardena die geschikt voor een groot gazon. Zo zijn er twee modellen één voor 1600 m² of 2000 m². Ook heb je bij deze robotmaaier weer de keuze voor een standaardmodel of een smart keuze.
beste robotmaaier

Onze favoriet: Gardena Sileno City Smart 500

Op dit moment is onze favoriet de Gardena Sileno City Smart 500. Dit model heeft erg goede functies en is ook geschikt voor een gemiddeld gazon. Heb je een groter of kleiner gazon dan zouden wij kiezen voor een andere robotmaaier van Gardena, maar wel uit de zelfde lijn.

Handig: de beste robotmaaier met diefstalbeveiliging

Een robotmaaier is vaak prijzig, zoals je wellicht al gemerkt hebt in het onderzoek. We moeten er dan ook niet aan denken dat deze handige tuingadgets gestolen worden. Gelukkig zijn diverse modellen ook voorzien van een handige anti-diefstal beveiliging. De Bosch IndegoS+350 is er zo eentje: deze bestempelen wij als de beste keuze.

Aanvullende tips van onze experts

Mocht je na het lezen van dit onderzoek besluiten om nog even verder te zoeken, hou dan in ieder geval rekening met de volgende aspecten:

 • Koppelingen en ondersteuning: het kan goed zijn dat jij straks met de wens loop om de grasmaaier op te nemen in je smart home. Kijk daarom alvast naar mogelijke koppelingen!
 • Check altijd handige combinatie deals: wil jij ook een slim bewateringssysteem? Merken als Gardena bieden vaak interessante combinatie deals aan, waar je alles in een compleet pakket voordeliger in huis haalt.
 • Controleer reviews en beoordelingen: wees altijd op de hoogte van actuele reviews van eerdere kopers. Op die manier kom je erachter waar men zoal tegenaan gelopen is, waar jij weer je voordeel uit kunt halen door geen miskoop te kopen.

We wensen je veel succes met het vinden van de beste robot grasmaaier!

FAQ: meest gestelde vragen over een robotgrasmaaier

Een robotgrasmaaier is een apparaat waarbij enige kennis benodigd is. Zo zijn bepaalde factoren belangrijk voor de juiste keuze. Lees daarom bovenstaande tips goed door en neem daarop een besluit. Heb je nog vragen of extra informatie nodig lees dan onderstaande FAQ eens door:

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

De meeste tuinen zijn gewoon geschikt voor grasmaaiers, wel dien je met een paar factoren rekening te houden. Houdt bijvoorbeeld rekening met de grootte en met eventuele hellingen. Er zijn bijvoorbeeld grasmaaiers die ook hellingen ook kunnen rijden.

Is mijn tuin groot genoeg voor een robotmaaier?

Elk model robotmaaier is geschikt voor een bepaalde grootte gazon. Meet daarom eerst je gazon en bekijk welk model daar geschikt voor is. Heb je een klein gazon dan kun je ook prima gebruik maken van robotmaaier.

Hoe vaak moet ik een robotmaaier gebruiken?

Het mooie van goede robotmaaier is dat deze dit zelf kan bepalen. De beste robotmaaier meet zelf het gras en bepaald zo zelf wat de beste wijze is om te maaien.

Kan ik een robotmaaier ook gebruiken in de regen?

Ook dit verschilt weer per model. Zo zijn er modellen die een regensensor hebben en stoppen met maaien wanneer het regent. Maar er zijn ook robotmaaiers die prima kunnen maaien wanneer het regent!