Home » Grasmaaier Blog » Beste Graszaad

Het Beste Graszaad

beste graszaad
Laatste update: 30 januari 2023

Vaak wordt gedacht dat gras gewoon simpel gras is, maar dat is niet zo. Er zijn wereldwijd zo’n 10.000 verschillende soorten gras te vinden en in Nederland zijn er ook meer dan 100 verschillende soorten te vinden. Bamboe en riet zijn bijvoorbeeld grassoorten en wat tussen de tegels ziet kan ook gras zijn. Waarschijnlijk ben jij op zoek naar graszaad voor je gazon en ook hierin zijn veel verschillen te onderscheiden. In dit bericht proberen we je zo veel mogelijk uit te leggen over verschillende graszaad en vertellen we je wat wij het beste graszaad vinden.

Natuurlijk hoef je niet alle tekst te lezen, daarom hebben we hieronder een top 8 gemaakt met de beste graszaad per situatie. Mocht je meer willen lezen over graszaad, scrol dan verder naar beneden. Per graszaad onderbouwen we ook waarom dit een goede keuze is en waarom deze geschikt is desbetreffende situatie.

Top 7 met het beste graszaad

Hieronder vind je onze top 7 met het beste graszaad per situatie. Hierbij heb je de keuze voor graszaad voor siergazon, schaduw, herstel, voor een paardenweide, na het verticuteren, voor sportveld, voor speelgazon en voor na het verticuteren. Let bij het kiezen van graszaad altijd naar je eigen gazon en de toepassing hiervan.

grazio plus

1. Beste graszaad voor siergazon – Grazio Plus

Wil je een mooi siergazon hebben, kies dan voor Grazio Plus. Dit graszaad zorgt voor een gazon met zeer fijne blaadjes en een dichte grasmat. Dit wordt ook wel een typische Engels gazon genoemd. Dit graszaad van DCM is ook direct voorzien van organische meststof, hierdoor krijgt het graszaad ook direct de juiste voedingsstoffen.

dcm ombra plus

2. Beste graszaad schaduw – DCM Ombra Plus

Komt of heb je een gazon in de schaduw? Dan is het verstandig hier ook het graszaad op te kiezen. Het Ombra Plus graszaad van DCM is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Het graszaad bevat extra toegevoegde fosforrijke organische meststof, hierdoor worden de zaadjes bevorderd en kunnen ze versneld ontkiemen. Ook op schaduwrijke plekken, kies je voor gewoon graszaad dan kan het voorkomen het gras niet mooie en volledig ontkiemd.

dcm riparo plus

3. Graszaad voor herstel – DCM Riparo Plus

Voor het herstel van het gazon raden wij aan gebruik te maken van DCM Riparo Plus. Dit mengsel is ideaal voor het herstellen van kale plekken in het gazon, ook is het graszaad direct voor zien van organische meststoffen. Ook ideaal voor het herstel van je gazon na de winter.

4. Graszaad voor een paardenweide – Horse Master Paardenweide

Graszaad voor een paardenweide kenmerkt zich door “smakelijk” gras en gras dat kort afgegraasd kan worden. Verder is dit vaak een sterk soort gras dat vertrapt kan worden, maar ook goed presteert in moeilijke omstandigheden. Op zoek naar goed graszaad voor een paardenweide, dan het Horse Master paardenweide graszaad van Barenburg een hele goede keuze zijn.

dcm riparo plus

5. Graszaad voor na het verticuteren – DCM Riparo Plus

Na het verticuteren van het gazon is het belangrijk dat je de lege plekken in zaait met graszaad. Hiervoor raden we ook aan dit te doen met DCM Riparo Plus. Met verticuteren haal je namelijk al de viltlaag en het mos uit het gazon, hierdoor ontstaan er wel kale plekken in het gazon en is het gazon helemaal overhoop gehaald. Zorg er dus voor dat je het gazon bemest en dat je het gazon nieuw graszaad geeft.

barenburg rapide

6. Beste graszaad voor sportveld – Rapide SV7

Het grasveld gebruiken als sportveld? Dan is het belangrijk dat je kiest voor graszaad dat een hoge bespelingstolerantie heeft. Vaak is het een grassoort die sterke beworteling heeft en snel hersteld. De Rapide SV7 van Barenburg is een graszaad die hier zeer geschikt is voor een sportveld.

bar power rpr

7. Graszaad voor speelgazon – Bar Power RPR

Ook voor een speelgazon heb je graszaad nodig die tegen een stootje kan. Hiervoor kun je gebruik maken van Bar Power RPR, deze mix is voorzien van een grassoort dat snel kiemt, maar ook snel hersteld.

Waar op letten bij het kopen van goed graszaad?

Zoals je hierboven kunt zien zijn er verschillende soorten graszaad. Zo heb je bijvoorbeeld graszaad voor een siergazon, maar is er ook speciaal graszaad dat het weer beter doet in de schaduw. Belangrijk is dat je kijkt naar je eigen gazon of grasveld en bedenkt wat je er mee wilt. Wil je er bijvoorbeeld ook op voetballen dan is het belangrijk dat je kijkt naar een graszaad dat snel hersteld, maar ook hoge bespelingstolerantie heeft. De soorten die je hierboven vind zijn:
  • Graszaad voor een siergazon
  • Graszaad voor schaduwgazon
  • Zaad voor herstel
  • Voor een paardenweide
  • Na het verticuteren
  • Sportveld
  • Speelgazon

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het graszaad. Wanneer je graszaad uitzaait is het ook belangrijk dat je het zaad voorziet van mest. Let bij het kopen van goed graszaad ook of het graszaad gemengd is met meststoffen, hierdoor hoef heeft het graszaad de beste samenstelling om direct te kiemen en te groeien.

Wanneer het beste graszaad zaaien?

Gras kun je heel het jaar door zaaien! Mocht je ergens een kaal plekje in het gazon krijgen dan kun je dit prima bij zaaien. Wel is het belangrijk om te weten dat het zaaien van gras pas zin heeft wanneer het gras ook werkelijk goed kiemt en groeit. Daarom houden we wel aan dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden moet zijn om goed te kunnen kiemen.

Ook raden we altijd aan na het verticuteren het gras goed bij te zaaien, hierdoor hersteld het geverticuteerde gazon snel en heb je binnen drie weken weer een mooi groen gazon. Gras kun je heel makkelijk met de hand uitzaaien of je kunt er een strooiwagen voor gebruiken. Het kan wel eens voorkomen dat vogels het zaad opeten, je kunt dit voorkomen door even met een hark het zaad in te herken. Dit doe je met een bladhark en je harkt dan rustig over het ingezaaide stukje gazon.