Home » Zitmaaier

Zitmaaier

Laatste update: 3 januari 2022

Als klein kind kon je er uren naar kijken: die mooie grasmaaiers die eerder lijken op een klein autootje dan een grasmaaier. Deze grasmaaiers worden zitmaaiers genoemd en zijn met name bedoeld voor de wat grotere tuinen, zodat je niet constant heen en weer hoeft te lopen.

Een van de grote voordelen van deze zitmaaiers, is dat er ook vaak ruimte is voor een enorme opvangbak voor het gemaaide gras. Wel moet je bij deze grasmaaiers rekening houden met een flink prijskaartje en het feit dat je hem natuurlijk ook kwijt moet kunnen in de schuur!

Beste Zitmaaier

Zoals we daarnet al aangaven is het prijskaartje van de gemiddelde zitmaaier vaak niet mis: helemaal als we dit bijvoorbeeld vergelijken met een handmaaier. Het is dus hier al helemaal belangrijk dat je geen miskoopt in huis haalt of dat er sprake is van duurkoop.

Op deze pagina helpen we  je graag vooruit bij het maken van de beste keuze: wij hebben namelijk onderzoek gedaan naar de beste zitmaaier. Check hieronder de modellen die wij uitlichten en maak de beste keuze. Benieuwd hoe wij tot deze conclusie zijn gekomen? Lees dan onder onze resultaten verder over onze onderzoeksmethodologie.

 Met opvang 

mtd smart re 125

MTD Smart RE 125 – Tuintractor

Deze tuintractor van MTD is een goede zitmaaier met opvangbak. De Opvangbak zorgt ervoor dat het gemaaide gras opgevangen wordt en niet terug geblazen wordt op het land. Het opvangbak is ook eenvoudig er af te halen, zodat je het gras ook terug op het land kunt blazen. Dit model is geschikt voor 2500 m².

 Zijwaarts uitworp 

wolf garten s 96.130t

WOLF-Garten S96.130T – Tuintractor

Deze WOLF-Garten zitmaaier heeft een zijwaartse uitworp, hierdoor blaast het gemaaide gras naar de zijkant van het gazon. Wel is het optioneel om voor een opvangbak te kiezen, maar wanneer je frequent maait dan is dit niet nodig.

 Zero turn 

mtd z 170 dh zero turn

MTD Z 170 DH Zitmaaier – Zero turn zitmaaier

Deze zero turn zitmaaier van MTD is interessant wanneer je veel obstakels en objecten in je tuint hebt. Met dit model kun je om je eigen as draaien en zo de moeilijkste plekjes maaien.

Onderzoeksmethodologie

Een zitmaaier is een ontzettend grote uitgave voor je tuin. We begrijpen ontzettend goed dat je graag even de tijd neemt om op zoek te gaan naar de beste zitmaaier, voor je zomaar zo’n grote uitgave doet. Een gemiddelde zitmaaier kost namelijk al snel € 1500,-.

Om een waardevol onderzoek te verrichten hebben we gesproken met diverse aanbieders en specialisten op het gebied van deze grasmaaiers. Ook hebben we honderden reviews en beoordelingen doorgelezen, om daarmee ons eigen beeld van de zitmaaier flink te verbreden. Met name het lezen van reviews heeft ervoor gezorgd dat we bij specifieke modellen een goed beeld creëerden van ervaringen in diverse gebruikssituaties.

Net als elk ander onderzoek bij Bestegrasmaaier.nl hechten we veel waarde aan onze onderzoeksmethodologie. Laten we starten met de vraag waarom we eigenlijk hebben besloten om onderzoek te doen naar de beste zitmaaier op dit moment.

Waarom een onderzoek naar de beste zitmaaier?

Een zitmaaier is een bijzonder model grasmaaier. Hij is zo anders dan bijvoorbeeld een handgrasmaaier waar jezelf achteraan moet lopen of een robot grasmaaier die zijn eigen gang gaat, dat we hebben besloten om er een eigen onderzoek voor te doen. We hebben het onderzoek dus helemaal gewijd aan de zitmaaier, waar wel onderscheid hebben gemaakt tussen de verschillende soorten die er zijn. Hierover vertellen we strakjes meer.

Wanneer jij helemaal nieuw bent in de wereld van zitmaaiers, raden we je aan om onderstaande video van John Deere te bekijken.

Factoren voor een grasmaaier waar je op kunt zitten

We hebben in ons onderzoek gekeken naar een aantal belangrijke factoren van een zitmaaier. Deze factoren hebben we met name op een rij kunnen zetten door de gesprekken die we hebben gevoerd met experts en specialisten. Bekijk de onderzoek factoren:

 • Gazonoppervlakte: voor welke oppervlakte grootte is de zitmaaier geschikt?
 • Maaibreedte: hoe is het gesteld met de maaibreedte van de zitmaaier?
 • Functies: is desbetreffende grasmaaier voorzien van bijvoorbeeld een mulchfunctie?
 • Prijs: hoe is het gesteld met de prijs? Lees tip: in ons onderzoek naar de beste goedkope grasmaaier bleken ook zitmaaiers voor een goedkope prijs beschikbaar te zijn.

Verschillende soorten zitmaaiers

Over het algemeen zijn er twee verschillende grasmaaiers: tuintractor of zero turn maaiers. De tuintractor heeft vaak een stuurtje en vier wiel aandrijving. Zero turn is het model dat kan draaien om zijn eigen as (360 graden) en heeft in plaats van een stuur twee hendels (als je de video van John Deere hierboven nog niet hebt gezien, daar komt dus een Zero Turn model in voor)

 • Tuintractor is geschikt voor rechte banen en weinig obstakels
 • Zero turn is weer ideaal wanneer je veel obstakels  hebt in je tuin

Naast deze twee modellen heb je de volgende keuzes:

 • Met opvang – Zorgt voor een optimaal schoon gazon, gras blijft niet liggen. De meest tuintractoren hebben wel een opvangbak, is ook makkelijk te verwijderen zodat je bij kort gras het gras gewoon terug kunt strooien.
 • Met zij uitworp – Maaier spuugt het gras aan de zijkant eruit, wanneer je het gras elke week netjes maait is dit een goede keuze. Het gemaaide gras komt namelijk terug op het gazon en zorgt voor voeding en bescherming.
zero turn zitmaaier beste

Er zijn veel verschillende soorten zitmaaiers. Bekijk goed wat past bij jouw tuin of gazon.

Waarom een zitmaaier met een elektrische accu?

Wij kregen onlangs de vraag waarom een zitmaaier met een elektrische accu interessant is? Dat is vanwege de volgende voordelen een zeer interessante keuze:

 • Beter voor het milieu
 • Vaak qua geluid wat zachter
 • Minder onderhoud

Beste zitmaaier met opvangbak versus mulchfunctie

Een andere vraag die we onlangs voor ogen kregen, was wanneer het slim kan zijn om te kiezen voor een zitmaaier met opvangbank. Is een mulchfunctie niet veel slimmer, gezien dit ook gelijk je gazon beschermd? Om te kijken of een zitmaaier met opvangbak past bij jouw wensen, is het slim om onderstaande voordelen te checken:

 • Handig bij hoog gras
 • Ideaal als je niet elke week maait
 • Houdt het gazon schoon

Handig: zitmaaier zonder maaidek

In het maaidek bevinden zich de messen, vaak zit het maaidek onder aan de zitmaaier. Een zitmaaier zonder maaidek is er ook: deze worden kooimaaier zitmaaiers genoemd. Bij deze modellen bevinden zich kooimaaiers voor de zitmaaier, vaak zien we dit bij professionele grasmaaiers op de golfbaan en voetbalvelden.