Home » Zitmaaier

Beste Zitmaaier (Advies 2022)

De beste zitmaaiers top 10

Wanneer je een groot gazon hebt is een zitmaaier een goede keuze. Naast dat een zitmaaer de werkzaamheden enorm verlichten, maakt een zitmaaier het werk ook gewoon leuk. Daarnaast zorgt zo’n maaier ook gewoon voor het beste resultaat. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het kopen van een zitmaaier.

Laatste update: 4 april 2022

Beste zitmaaier overall:
Stiga Tornado 2098 H benzine zitmaaier (€ 2249,99)
Deze zitmaaier van Stiga is momenteel de beste zitmaaier. De zitmaaier wordt geleverd met een mulching kit.

Beste zitmaaier met frontmaaier:

Stiga Villa 15 HST Benzine zitmaaier (€3351,27)
Heb je veel obstakels in je tuin? Dan is een frontmaaier de juiste keuze. Deze frontmaaier is momenteel de beste keuze voor een goede frontmaaier.

Zitmaaier elektrisch

Stiga C500 vol elektrisch (€ 5.289,-)
Net zoals elektrische auto’s zijn er ook elektrische grasmaaiers in opkomst. Deze zitmaaier van Stiga is geschikt voor het maaien van een gazonoppervlakte van 3000 m²

Budget zitmaaier

D&L zitmaaier 56745 (€ 1699,-)
Deze zitmaaier van D&L is qua prijs een interessante keuze. Het is een vrij compacte zitmaaier met een opvangzak.

Top 10 met zitmaaiers

Voor het kiezen van een beste keuze is het vooral belangrijk om naar je eigen behoeftes en wensen te kijken. Dit doe je door jezelf een paar relevante vragen te stellen. Heb je bijvoorbeeld een klein of een groot gazon? Zitten er in het gazon veel obstakels of heuvels? Heb je ook een dijk die gemaaid dient te worden? Zo zie je maar een beste zitmaaier kies je vooral uit op basis van jouw behoefte. Hieronder hebben we een top 10 zitmaaiers gemaakt met 10 verschillende maaiers. Per maaier onderbouwen we waarom dit een goede keuze kan zijn.

 Beste zitmaaier 2022  

1. Stiga Tornado 2098 H

stiga tornado 2098 h

Momenteel is dit de beste zitmaaier van 2022. In onze ogen is dit een hele goede overall keuze. De zitmaaier werkt via een zijuitworp en heeft een maaibreedte van 98 cm. In dezelfde range zijn er ook nog krachtigere en bredere zitmaaiers te koop. De grasmaaier kan in zeen verschillende hoogtes maaien (25 – 80 mm). Bij de grasmaaier zit ook een mulching kit. Wij raden het zeker aan om voor een zitmaaier met mulching functie te kiezen. Zeker wanneer je een groot gazon hebt is het bijna niet te doen het gras op te vangen. Daarentegen zorgt de mulching functie ook voor een voedings- en beschermlaag voor het gazon.

 Beste zitmaaier met frontmaaier  

2. Stiga Villa 15 HST

stiga villa 15 hst

Wanneer je veel obstakels op het gazon hebt, denk bijvoorbeeld aan bomen, kan het interessant zijn om voor een frontmaaier te kiezen. Doordat het maaisysteem aan de voorzijde zit zie je precies wat je maait. Je kunt met een frontmaaier kun je makkelijk manoeuvreren. Wel dien je rekening te houden dat je met een frontmaaier niet echt makkelijk op oneffenheden kunt maaien, heb je bijvoorbeeld een dijk of op een ophoging die gemaaid dient te worden, dan is een frontmaaier niet de juiste keuze.

Deze Stiga zitmaaier is erg krachtig en wordt aangedreven door een 432 cc motor (1 cilinder). De grasmaaier heeft een elektrische start en is voorzien van voorwielaandrijving. Bij dit model achteruitworp en heeft ook de mogelijkheid voor mulching.

 Beste elektrische zitmaaier  

3. Stiga C500 vol elektrisch

stiga c5000

Sinds kort is er ook een nieuwe volledige elektrische zitmaaier. Deze zitmaaier wordt aangedreven door een 48V 40Ah premium (Li-Ion) accu, hiermee kan de grasmaaier binnen een uur 3000 m² gazon maaien (op één lading).

Ook heeft de elektrische zitmaaier een paar gave nieuwe technologieën, zo heeft de grasmaaier een digitaal dashboard waarop je allerlei informatie ziet. Via een bluetooth verbinding kun je via je smartphone ook allerlei informatie ontvangen, denk aan maaiduur en laatste maaisessie. Verder heeft de grasmaaier een eco-modus, cruisecontrol en is de grasmaaier voorzien van led-koplampen. De grasmaaier wordt geleverd met opvangbak, deze kun je er ook afhalen en bijvoorbeeld de mulching functie gebruiken.

BTP

 Zitmaaier met opvangbak  

4. MTD Wolf B-Rt-165-92 zitmaaier

De MTD zitmaaiers zijn vaak wat lager geprijsd dan andere merken. Dit model is voorzien van een Briggs & Stratton motor (staat bekend om haar betrouwbaarheid). De zitmaaier heeft een maaibreedte van 92 cm en heeft een opvangbak van 240 liter. Dit model heeft ook een draaicirkel van 46 cm en hiermee kun je strakke banen maaien.

Zitmaaier John Deere gazon tractor

5. John Deere X107

John Deere is een populair zitmaaier merk. Deze zitmaaier komt uit de nieuwste X100 serie van John Deere. De X107 is de goedkoopste zitmaaier in deze serie, de andere modellen hebben meer pk en een grotere maaibreedte. Dit model is voorzien van een hydrostatischtisch transmissie en een krachtige kopklepmotor. Tijdens het maaien heb je de keuze om via zijuitwerp en mulchen het gras over het gazon heen uit te blazen. Ook heb je de mogelijkheid voor opvang.

 Zero-Turn maaier  

6. John Deere Z335E (zero-turn)

Dit is een zero-turn grasmaaier. Zo’n zero-turn grasmaaier is erg wendbaar en daardoor ideaal voor een gazon met veel obstakels. Voor een snelle maaibeurt is deze zitmaaier een hele goede keuze.

 Husqvarna zitmaaier  

husqvarna r112c5

7. Husqvarna R112c5 frontmaaier

Deze Husqvarna R112c5 is een frontmaaier die erg wendbaar is. De grasmaaier heeft een maaibreedte van 85 cm, hiermee kun je brede banen maken.

 Husqvarna tuintractor  

husqvarna ts 138l

8. Husqvarna TS 138L

Deze Husqvarna TS 138L is een goede zitmaaier van Husqvarna. De zitmaaier heeft een maaibreedte van 97 cm, hiermee kun je brede maaibanen maken. Pluspunt van deze tuintractor is een extra dikke stuurwiel wat zorgt voor een makkelijkere sturing.

Tuintractor  

husqvarna ts 138l

9. MTD Smart RE 125

Deze tuintractor van MTD is een goede zitmaaier met opvangbak. De Opvangbak zorgt ervoor dat het gemaaide gras opgevangen wordt en niet terug geblazen wordt op het land. Het opvangbak is ook eenvoudig er af te halen, zodat je het gras ook terug op het land kunt blazen. Dit model is geschikt voor 2500 m².

Zijwaarts uitworp 

wolf garten s 96.130t

10. WOLF-Garten S96.130T – Tuintractor

Deze WOLF-Garten zitmaaier heeft een zijwaartse uitworp, hierdoor blaast het gemaaide gras naar de zijkant van het gazon. Wel is het optioneel om voor een opvangbak te kiezen, maar wanneer je frequent maait dan is dit niet nodig.

Hoe werkt een zitmaaier?

Het verschilt per zitmaaier hoe deze werkt. Zoals je in de bovenstaande top 10 kunt zien zijn er veel verschillende zitmaaiers. Zo heb je zogeheten zero turn grasmaaiers of gewoon tuintractors. Hieronder vertellen we welke soorten grasmaaiers er zijn en wat de voor- en nadelen van deze modellen zijn.

Wel is het belangrijk om te weten dat een zitmaaier vooral geschikt is voor grote gazons en grote oppervlaktes. Daarbij verschilt het per grasmaaier hoe deze zijn gras uitgooit. Dit kan aan de zijkant zitten of aan de achterzijde. Over het algemeen maai je met een zitmaaier altijd van binnen naar buiten. Het verschilt per uitgooi of je tegen de klok of met de klok mee maait. Gooit je maaier het gras rechts eruit dan is het verstandig om tegen de klok in te maaien, hiermee voorkom je dat je telkens het gemaaide gras weer meeneemt en dat er zo hopen kunnen ontstaan.

Wat kost een zitmaaier?

Een zitmaaier is in vergelijking met andere modellen het duurst. Qua aanschafkosten, maar ook qua onderhoud. Momenteel is de goedkoopste zitmaaier in deze top 10 zo’n € 1999,- en kunnen de prijzen van een zitmaaier oplopen totn wel boven de € 10000,-. Er zit veel prijs verschil in verschillende zitmaaiers. In het tabel hieronder hebben we de tien zitmaaiers uit onze top 10 gezet met daarbij de prijsindicatie om een idee te krijgen wat een zitmaaier kost.

ZitmaaierPrijsindicatieWebshop
1. Stiga Tornado 2098 H€ 2249,99Bekijk
2. Stiga Villa 15 HST€ 3351,27Bekijk
3. Stiga C500 vol elektrisch€ 5289,-Bekijk
4, MTD Wolf B-Rt-165-92€ 2795,-Bekijk
5. John Deere X107€ 3683,-Bekijk
6. John Deere Z335E (zero-turn)€ 5838,-Bekijk
7. Husqvarna R112c5 frontmaaier
€ 2999,-Bekijk
8. Husqvarna TS 138L€ 1999,-Bekijk
9. MTD Smart RE 125€ 2394,-Bekijk
10. WOLF-Garten S96.130T € 2139,-Bekijk

Zitmaaier kopen – Let hier op

Wil je een zitmaaier kopen dan is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende factoren. Kijk vooral naar je eigen gazon en houdt met de volgende factoren rekening:

  • Gazonoppervlakte: voor welke oppervlakte grootte is de zitmaaier geschikt?
  • Soort gazon: houdt ook rekening met obstakels en objecten op het gazon. Heb je een gazon met veel obstakels dan is bijvoorbeeld een zero-turn of frontmaaier een goede keuze. Heb je een gazon met weinig obstakels maar bijvoorbeeld met een dijk, dan kan het interessant zijn om voor een tuintractor te kiezen.
  • Maaibreedte: hoe is het gesteld met de maaibreedte van de zitmaaier?
  • Functies: is desbetreffende grasmaaier voorzien van bijvoorbeeld een mulchfunctie?
  • Prijs: hoe is het gesteld met de prijs? Lees tip: in ons onderzoek naar de beste goedkope grasmaaier bleken ook zitmaaiers voor een goedkope prijs beschikbaar te zijn

Welke zitmaaier heb ik nodig (verschillende soorten)?

Over het algemeen zijn er twee verschillende grasmaaiers: tuintractor of zero turn maaiers (met of zonder frontmaaier). De tuintractor heeft vaak een stuurtje en vier wiel aandrijving. Zero turn is het model dat kan draaien om zijn eigen as (360 graden) en heeft in plaats van een stuur vaak twee hendels.

  • Tuintractor is geschikt voor rechte banen en weinig obstakels
  • Zero turn is weer ideaal wanneer je veel obstakels  hebt in je tuin

Naast deze twee modellen heb je de volgende keuzes:

  • Met opvang – Zorgt voor een optimaal schoon gazon, gras blijft niet liggen. De meest tuintractoren hebben wel een opvangbak, is ook makkelijk te verwijderen zodat je bij kort gras het gras gewoon terug kunt strooien.
  • Met zij uitworp – Maaier spuugt het gras aan de zijkant eruit, wanneer je het gras elke week netjes maait is dit een goede keuze. Het gemaaide gras komt namelijk terug op het gazon en zorgt voor voeding en bescherming.