Home » Grasmaaier Blog » Verticuteren: hoe, wanneer en met welke machine?

Verticuteren: hoe, wanneer en met welke machine?

verticuteren
Laatste update: 10 februari 2022

Je hebt er vast wel eens gehoord: verticuteren. Maar wat is het? Waarom moet het gebeuren en wanneer moet het dan gedaan worden? Kies je voor machinaal verticuteren of ga je het toch met de hand doen? Deze en veel meer vragen worden beantwoord in deze blog. Want zeg nou zelf, wie wil nou geen gezond gazon!

Inhoud van dit bericht:

Wat is verticuteren?

Verticuteren is niets meer en niets minder als het verwijderen van de viltlaag die op je gazon ligt. Een viltlaag is een laag in je gazon waarin organisch afval opgehoopt zit. Dit wordt onder andere veroorzaakt door dood gras en mos. Wanneer je de viltlaag niet weghaalt zal het gazon slecht aan zuurstof kunnen komen en dit kan resulteren in een ongezonde gazon.

 • Met verticuteren snij je dus de viltlaag uit het gazon, waardoor het gazon weer makkelijker aan zuurstof komt.

Gebruik je een verticuteermachine of is er ook ander gereedschap?

Voor het verticuteren van het gazon kun je verschillende gereedschappen gebruiken. Afhankelijk van de grootte van het gazon kies je het juiste gereedschap. Zo kun je met de hand verticuteren en machinaal. Wanneer je een groot gazon hebt is het een zware klus om dit met de hand te doen en bij een klein gazon kun je dit makkelijk met de hand doen.
Hieronder zie je de verschillende gereedschappen en machines die je kunt gebruiken voor het verticuteren van je gazon.

1. Verticuteren met hark

Heb je een klein gazon dan is de meest voor de hand liggende optie de verticuteerhark. Een voordeel van een verticuteerhark is dat deze makkelijk op te bergen is, goed handbaar is en de prijs is een stuk lager. Wel dien je rekening te houden dat verticuteren zwaar werk is en helemaal met een hark.

gardena verticuteerhark

Gardena verticuteerhark

Voor het verticuteren van een klein gazon kun je deze Gardena verticuteerhark gebruiken. Deze verticuteerhark heeft twee kanten, één kant voor het in snijden van het gazon en één kant voor het opharken van de viltlaag.

2. Verticuteerroller

Heb je een middelgroot gazon, dan raden we aan om te kiezen voor een verticuteerroller. Hoewel het verticuteren met een verticuteerroller ook zwaar werk is, verlicht de roller dit wel een beetje. De roller kun je eenvoudig heen en weer halen, waardoor de messen in het gazon snijden en de viltlaag eruit halen.

gardena verticuteerroller

Gardena verticuteerroller

Met een verticuteerroller hoef je minder te slepen dan een hark, hiermee wordt het verticuteren wat verlicht. Een verticuteerroller heeft geen hark, je dient dus met een losse hark de viltlaag op te harken.

3. Verticuteermachine (benzine)

Voor een groot gazon raden we aan een verticuteermachine te gebruiken. Met een verticuteermachine verlicht je het werk enorm. De machine doet het werk en je hoeft het apparaat alleen voort te duwen. Wel dien je voor zo’n apparaat wel extra ruimte vrij te maken, terwijl je dit apparaat slechts twee keer per jaar gebruikt. Ook is een verticuteermachine een stuk duurder dan een hark of een roller.

Een ander voordeel van een verticuteermachine is dat deze de viltlaag ook direct opvangt, hierdoor hoef je achteraf niet te harken. Verticuteermachines zijn er elektrisch aangedreven, via een snoer of accu. Ook zijn er benzine verticuteermachines.

Voor een extra groot gazon raden we aan om gebruik te maken van een benzine aangedreven verticuteermachine. Ten eerste omdat deze veel meer kracht heeft en ten tweede omdat je dan geen gedoe hebt met een lege accu of een snoer die te kort is.

powerplus powxg7516

Powerplus POWXG7516 (met snoer)

Een verticuteermachine is ideaal wanneer je een groot gazon hebt. De machine sleept met 11 messen en 40 stalen naalden door het velt en zorgt hierdoor dat het gazon meer lucht krijgt. Daarnaast schrapt de machine de viltlaag van het gazon en vangt dit op in een opvangbak.

Hyundai 210cc verticuteermachine (benzine)

Een verticuteermachine is ideaal wanneer je een groot gazon hebt. De machine sleept met 11 messen en 40 stalen naalden door het velt en zorgt hierdoor dat het gazon meer lucht krijgt. Daarnaast schrapt de machine de viltlaag van het gazon en vangt dit op in een opvangbak.

Verticuteren met schoenen (gazonbeluchtingssandalen)

Met een verticuteren haal je de viltlaag uit het gazon en dit zorgt voor extra zuurstof voor het gazon. Naast verticuteren kun je het gazon ook beluchten. Beluchten werkt weer anders dan verticuteren en bij dit proces maak je openingen in het gras. Hiervoor zijn ook apparaten, maar je kunt ook gebruik maken van zogeheten gazonbeluchtingssandalen. Dit zijn sandalen die je onder je schoenen knoopt en  onder deze sandalen zitten een soort spikes. Met deze sandalen kun je dus over het gazon lopen waardoor je meer lucht in het gazon krijgt.

 • Beluchten is een ander proces dan verticuteren. Met beluchten haal je de viltlaag niet uit het gazon, maar zorg je dat het gazon weer lucht krijgt.
gazon beluchten met verticuteerschoenen

Gazonbeluchtingssandelen

Beluchten is een heel ander proces dan verticuteren. Wel zorgt beluchten ervoor dat je gazon weer lucht krijgt. Beluchten is vrij eenvoudig en makkelijk te doen met gazonbeluchtingssandalen.

Verticuteren wanneer is het juiste moment?

wanneer verticuteren

Je tuin verticuteren is een flinke klus. Gelukkig hoef je het maar één of twee keer per jaar te doen. Dit hangt af van de grassoort en de bodem van je tuin. Verticuteren doe je in het voorjaar en in het najaar. In deze periode is het gras het sterkst waardoor je het minste schade toebrengt. Verticuteren is namelijk best een heftige behandeling voor je gazon.

De zomer en winter zijn een absolute no-go als het gaat om verticuteren. In de winter is het te koud en is de grond te hard (zeker met vorst). In de zomer heeft het gras daarentegen al zijn kracht nodig om de warme en droge periodes te overleven. Wij raden je aan te verticuteren in maart of april en wanneer het nodig is, dit in het najaar nog een keer te doen, ongeveer rond half september of begin oktober.

Let op: het weer in Nederland kan soms onvoorspelbaar zijn. Het kan voorkomen dat het in maart nog vriest. Verticuteer daarom niet in januari of februari wanneer het warm is. Waneer het na het verticuteren nog gaat vriezen, is het moeilijk voor het gazon om te herstellen.

Verticuteren in juli en juni is het ook sterk af te raden, omdat het in deze maanden erg warm kan zijn. Wanneer je dan gaat verticuteren en er is veel droogte en veel zon kan een gazon ook moeilijk herstellen.

Kun je verticuteren bij nat weer?

Het verticuteren met nat weer is niet aan te raden. Hoewel het niet heel erg is dat je zelf nat wordt kan het zijn dat je machine verstopt raakt door het natte weer. Met nat weer is de grond zachter en dit kan je machine verstoppen.

Mocht je toch willen verticuteren bij nat weer, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte tussen de messen. Ook kan het schelen wanneer je tijdig het grond uit de machine verwijderd.

Verticuteren in oktober verstandig?

We raden aan (als dit nodig is) ook in het najaar een keer te verticuteren. Door in het najaar te verticuteren bereidt je het gazon goed voor op het volgende seizoen. De maanden september en oktober zijn de meest geschikte maanden. Houdt wel in oktober rekening dat je dit niet te laat doet, waneer het al kan gaan vriezen.

Wanneer niet verticuteren?

Heb je net een nieuw gazon? Dan is het verstandig om de eerste drie jaar niet te verticuteren. Bij een nieuw gazon is het wortelgestel nog niet optimaal en dan is het niet verstandig om te verticuteren. Houdt daarom een periode aan van drie jaar, na deze periode moet het wortelgestel van je gazon diep verweven zijn.

Hoe verticuteren – stappenplan met tips & tricks

Verticuteren is geen moeilijke klus, maar wel een zwaar klusje. Hieronder hebben we een stappenplan hoe je kunt verticuteren. Het maak niet uit of je voor deze stappenplan gebruik maakt van een hark, roller of machine. Ook geven we per stap enkele tips voor een beter resultaat.

Stappenplan: verticuteren doe je zo

 1. Maai het gazon: maai eerst het gazon. Houd hiervoor gewoon je standaard lengte aan bijvoorbeeld 5 a 6 cm.
 2. Maak het gazon schoon: haal het gemaaide gras van het gazon, ook eventuele takken en bladeren.
 3. Sproei gazon nat: door het gazon en het gras wat nat te maken is het makkelijker om door het gazon te verticuteren. Maak het gazon niet te nat, want dan kan de grond vastlopen in de machine.
 4. Stel verticuteermachine af: het verschilt per machine hoe deze afstelt moet worden, maar stel de machine af op een diepte van 5 tot 10 mm.
 5. In de lengte verticuteren: begin aan de zijkant van je gazon en ga eerst in de lengte te werk. Dus van voor naar achter en werk zo het gazon geheel af.
 6. Nu in de breedte verticuteren: bij de twee verticuteer ronde ga je van links naar rechts in de breedte verticuteren.
 7. Verwijder de viltlaag van het gazon: verwijder vervolgens de viltlaag die je uit het gazon hebt gehaald. Hark alles bij elkaar en gooi dit weg.
 8. Gras zaaien: doordat de ondergrond van het gras doorgesneden is, is het geen overbodige luxe om extra graszaad bij te zaaien.
 9. Bemesten: om het gazon een extra boost te geven is het verstandig het gazon te voorzien van extra voeding. Dit kun je doen door het gazon te bemesten, dit stimuleert de groei en zorgt dat het gazon weer snel hersteld.

Hoe diep verticuteren

Over het algemeen raden we aan om een diepte aan te houden van 5 a 10 mm. Mocht de viltlaag extra diep zitten dan kun de dieper verticuteren, maar vaak is dit niet nodig. Ga je dieper verticuteren zorg dan dat de messen van je machine goed scherp zijn, zodat deze goed door de grond kunnen snijden.

Wanneer verticuteren en beluchten?

Hoe weet je nou of je gaat verticuteren of beluchten? Veel mensen gebruiken verticuteren en beluchten door elkaar, maar er zit wel degelijk een verschil in. Wanneer je jouw gazon verticuteert dan ga je net een stapje verder dan je gazon beluchten. Beluchten is namelijk het prikken van gaten in de viltlaag om zo de lucht- en licht toevoer te verhogen. Bij verticuteren verwijder je van de viltlaag van het gazon om daarmee het groeiproces van de grassprieten een boost te geven en je gazon weer te laten ademen. Daar komt ook nog eens bij kijken dat je veel vaker per jaar moet beluchten dan verticuteren.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: verticuteren. Maar wat is het en waarom moet dit gebeuren? In dit bericht lees je alles wat je moet weten over verticuteren. Allereerst leggen we uit wat verticuteren is en kom je er achter hoe je moet verticuteren.

Eerst verticuteren of maaien

Om het je zelf makkelijker te maken (minder zwaar) en voor het optimale resultaat is het belangrijk dat je eerst maait en vervolgens start met verticuteren. Na het verticuteren heeft het gazon ook tijd nodig om te herstellen, ga daarom pas weer maaien als het gazon volledig dicht en herstelt is.

Inzaaien na verticuteren

Na verticuteren is het ook belangrijk dat je het gazon goed inzaait. Door het gazon in te zaaien krijgt het gazon ook weer nieuw vers gras en dit zorgt voor een sterke, vol en groen gazon. Lees hier alles over gras inzaaien.

Kun je een verticuteermachine huren en waar?

Verticuteren doe je één a twee keer per jaar. Het kan daarom interessant zijn om een verticuteermachine te huren. Zeker wanneer je een groot gazon hebt en je weinig ruimte in de schuur over hebt. Wanneer je een verticuteermachine koopt moet je rekening dat het apparaat ook onderhouden blijft en dat het apparaat een op een droge plek gestald kan staan. In het tabel hieronder hebben we een klein onderzoekje gedaan en gekeken wat het kost bij verschillende bekende bouwmarkten: Gamma, Karwei, Praxis en Welkoop.

 • Huurtarief wordt vaak berekend per 4 uur, per dag, weekendtarief of weektarief. Ook wordt er borg gerekend.
 • Bij Welkoop wordt per dag deel berekend.
 • Check bij de vestiging bij jou in de buurt wat er beschikbaar is.
Huren bij:Per dag:Weekend tariefWeek tarief:Borg:
Gamma € 33,-€ 49,50€ 82,50€ 150,-
Karwei€ 33,-€ 49,50€ 82,50€ 150,-
Praxis€ 33,-€49,50€82,50€ 150
Welkoop€ 27,50Niet bekend

FAQ: Vragen over verticuteer

Is verticuteren echt nodig?

Om het gazon groen, vol en sterk te houden is het nodig om te verticuteren. Zonder te verticuteren zal het moeilijker worden voor het gazon om voeding uit de grond te halen, ook heeft gras lucht nodig en door de viltlaag krijgt het gazon weinig lucht.

Mag je verticuteren als het gras nat is?

Zeker, let wel op dat de grond niet te vochtig is. Wanneer het gras nat is kun je makkelijker door de viltlaag hen snijden.

Mag je verticuteren als het regent?

Wanneer het regent kan je verticuteren. Wel is het belangrijk dat de ondergrond niet te nat is. Is de grond te nat dan kan de aarde vastlopen en dit kan de machine kapot maken.

Verstandig om te verticuteren als het vriest?

Nee, wanneer het vriest is het niet verstandig om te verticuteren. Wanneer de grond bevroren is het moeilijk om hier door heen te gaan en ook kan dit je apparaat kapot maken. Daarbij is het belangrijk dat het gras na het verticuteren goed kan herstellen en daarvoor heb je een minimale temperatuur nodig van 10 graden.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier onderhouden
mulching
grasziekten
perimeterdraad
kale plekken gras
Gras zaaien