Home » Grasmaaier Blog » Gras maaien als het nat is (een goed idee?)

Grasmaaien als het nat is (een goed idee?)

gras maaien als het nat is
Laatste update: 30 januari 2023

Om je gazon netjes te houden is het belangrijk het gras regelmatig te maaien. De voorkeur gaat uit naar het maaien bij droog weer, maar in het regenachtige Nederland is dit niet altijd mogelijk. Als je gazon drastisch toe is aan een maaibeurt maar het al een geruime tijd regenachtig is, dan ontkom je er op een gegeven moment niet aan. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je gras gaat maaien als het nat is.

Nadelen maaien nat gras

Laten we voorop stellen dat het maaien van droog gras beter is dan het maaien van nat gras. Is er bijvoorbeeld een week later beter weer voorspeld? Dan is het het absoluut de moeite waard om nog even te wachten voordat je je gazon onder handen neemt.
Kriebelen je handen en kun je echt niet meer wachten? Neem dan de volgende zaken in acht.

Wanneer het gras nat is, neemt het een andere vorm aan. Hiermee loop je het risico dat het gras ongelijk wordt afgesneden. Dit valt tijdens het maaien wellicht niet zo op, maar is duidelijk te zien als het gras eenmaal is opgedroogd. Toch zonde van al het werk dat je hebt gestoken in het creëren van dat perfecte gazon!

Naast dat nat gras een andere vorm heeft, kunnen de opeenhopingen van het gemaaide gras ook voor verstopping zorgen. De grassprieten onder het maaisel krijgen namelijk geen lucht meer en kunnen hierdoor gaan verkleuren. Daarnaast krijgt ook de grasmaaier het flink te verduren tijdens maaien van nat gras. Te veel nat maaisel in je grasmaaier kan namelijk resulteren in verstopte messen en dat is natuurlijk niet goed voor je grasmaaier.
Wil je na het lezen van de bovenstaande nadelen nog steeds aan de slag? Neem dan op z’n minst onderstaande tips even door.

#1 Niet te kort

Het grootste nadeel van het maaien van nat gras is een opeenstapeling van nat maaisel. Als je nat gras gaat maaien, maai je grasmat dan niet te kort. Hierdoor zijn de hoogteverschillen tussen de grassprieten niet te groot en vallen mogelijke ongelijkheden minder op.

#2 Voorkom ophoping

Je wilt voorkomen dat het natte maaisel zich ophoopt en dus is het zaak het maaisel meteen op te ruimen. Zo raken de onderliggende grassprieten niet verstikt door het maaisel en blijft je grasstrook gezond.

#3 Geschikte grasmaaier

Zorg dat de messen van je grasmaaier scherp zijn. Je grasmaaier zal bij het maaien van nat gras wat meer moeite hebben om de grassprieten recht te maaien. Nat gras staat namelijk niet zo mooi omhoog zoals droog gras. Controleer je grasmaaier regelmatig om te zorgen dat de messen scherp zijn en vervang ze tijdig(zie hier: reservermesjes)Een andere tip die we je willen meegeven is dat een grasmaaier met een opvangbak (goede keuze: Makita PLM4631N2) je een hoop werk kan besparen. Zo verdwijnt het natte maaisel keurig in de bak in plaats van dat er ophopingen ontstaan op je gazon.

Gardena reservermesjes

Het is belangrijk dat de messen van je grasmaaier scherp zijn en blijven. Heb je een Gardena robotmaaier, bekijk dan hier Gardena reservemesjes. Heb je een andere robotmaaier, bijvoorbeeld Husqvarna, bekijk dan hier andere robotmaaier messen.

gardena powermax 37

Makita PLM4631N2

Deze benzine grasmaaier heeft veel power en een opvangbak, ideaal voor het opvangen van het gras.

Nat grasmaaien met een robotmaaier

Wanneer je een robotmaaier hebt moet nat grasmaaien helemaal geen probleem zijn. Tenminste als je een robotmaaier hebt met de juiste functies of sensoren. Zo zijn er robotmaaiers die regensensoren hebben. Meten de sensoren dat het regent of dat het gras nat is, dan stoppen ze met maaien en rijden ze automatisch terug naar het basisstation. Regen klaar, dan gaan ze gewoon weer verder.

De robotmaaiers van Gardena gaan nog een stapje verder, deze maaien gewoon wanneer het gras nat is en dit gaat niet te kosten van het gazon. Ook is het maairesultaat goed en krijg je geen strepen in het gras wanneer dit nat is. Omdat de robotmaaier ook gewoon tegen water kan kun je de robotmaaier gewoon afspuiten met water.

gardena smart city sileno 500

Gardena Sileno City Smart 500

De robotmaaiers van Gardena kunnen ook gewoon maaien wanneer het regent. Hierdoor hoef je geen rekening te houden wanneer het gaat regenen. De robotmaaier gaat gewoon ze gang en kan prima rijden op nat gras. Ook zonder het gras te vernielen.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching