Home » Grasmaaier Blog » Benzine in luchtfilter van de grasmaaier: wat nu?

Benzine in luchtfilter van de grasmaaier: wat nu?

benzine in luchtfilter grasmaaier
Laatste update: 23 juni 2020

We krijgen wel eens de vraag hoe het kan dat een grasmaaier opeens enorm begint te roken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de mogelijkheid dat er olie of benzine in het luchtfilter terecht is gekomen.

In dit artikel staan we stil bij de mogelijkheid dat er benzine in het luchtfilter gekomen is: hoe los je dit op, is het gevaarlijk en hoe kan ik vervolgens weer verder gaan met grasmaaien? Wij geven er antwoord op in dit artikel!

Hoe kan er benzine in het luchtfilter terecht komen?

Voor we antwoord geven op deze vraag, is het interessant om kort bij de werking van een benzine grasmaaier stil te staan. Net als elk ander apparaat dat werkt op benzine, is er sprake van een explosie (kracht) door de mengeling van zuurstof en benzine. Het luchtfilter zorgt ervoor dat er voldoende lucht gemend kan worden in de carburateur, maar als dit niet zo is, neemt de kracht van de grasmaaier snel af.

Redenen hoe er benzine in het filter kan komen

Er zijn verschillende redenen hoe er benzine in het luchtfilter terecht kan komen. Dit zijn de meest voorkomende (op basis van meldingen die wij binnen krijgen op de redactie):




  • De grasmaaier is gekanteld tijdens het maaien
  • De pakkingen zijn niet goed meer, waardoor er benzine lekt
  • Je hebt geknoeid met het bijvullen van de benzine

Heb jij een andere reden ontdekt? Stuur ons dan een berichtje, zodat we dit artikel nog completer kunnen maken.

Gevolgen voor de grasmaaier

Je hoeft niet enorm bang te zijn dat de grasmaaier gelijk kapot is, als dit gebeurd. Het enige wat er vaak zal gaan gebeuren zijn de volgende twee gevolgen:

  • De motor gaat onregelmatig lopen
  • De grasmaaier begint plotseling te roken (en te stinken…)

Vaak kun je na een tijdje weer gewoon aan de slag en zul je merken dat de grasmaaier motor weer normaal zal gaan lopen en/of dat het roken en stinken vanzelf af zal gaan nemen.

De oplossing voor benzine in het grasmaaier luchtfilter

Eigenlijk is er een simpele oplossing: controleer simpelweg het luchtfilter op de aanwezigheid van benzine. Zit er benzine in, probeer dit dan eruit te laten lopen en veeg het – waar mogelijk – schoon.

Er is een goede kans dat de grasmaaier nog eventjes door zal gaan roken, maar dit zal snel verdwijnen. Check eventueel ook de pakkingen als het naderhand weer gebeurd of als je merkt dat er opnieuw benzine in het luchtfilter terechtkomt.

carburateur luchtfilter grasmaaier

Check ook de luchtfilter pakkingen van de carburateur van de grasmaaier / Beeld: Pixabay

Tip: check wel of het niet gaat om olie!

Het is wel even belangrijk om te checken dat het niet ging of gaat om olie. Als dit zo is, is er namelijk sprake van minder olie in het – mogelijk aanwezige – oliefilter. Deze moet dan dus even bijgevuld worden, om te voorkomen dat er te weinig olie in je grasmaaier zit.