Home » Grasmaaier Blog » De ideale maaihoogte van een gazon

De ideale maaihoogte van een gazon

ideale maaihoogte gazon
Laatste update: 30 januari 2023

We houden allemaal van een strak gemaaid gazon. Wist je dat de ideale maaihoogte van een gazon afhankelijk is van de seizoenen? Om te begrijpen waarom de maaihoogte wisselt per seizoen is het nodig om eerst te begrijpen hoe gras zich ontwikkeld.

Inhoud van dit bericht:

Hoe groeit gras?

Gras is voor dieren altijd al een belangrijke voedselbron geweest en daar heeft gras zich ook op aangepast. Om te kunnen overleven groeit gras daarom nauwelijks aan de uiteinden, maar vanuit de basis van de plant. Vanuit een actief groeipunt worden de nieuwe bladstelen omhoog geduwd. Om te kunnen groeien heeft gras voedingsstoffen nodig en gras maakt dat vooral zelf.

Via de wortels kan gras mineralen uit de grond opnemen. In de bladeren worden daarvan onder invloed van zonlicht en CO2 de benodigde voedingsstoffen gemaakt. Deze zijn nodig voor het groeien van nieuwe wortels en bladeren. De bladeren zijn voor gras dus heel belangrijk om te kunnen blijven groeien. Geen bladeren, geen voedingsstoffen.
Wanneer je het gras maait, maai je een deel van het blad af. Maai je een te groot deel af, dan kan het gras dus geen nieuwe bladeren vormen. Op termijn zal daardoor je gras er steeds slechter uit gaan zien.

De ideale maaihoogte

maaihoogte gazon

Je kunt met een liniaal meten wat de lengte is, maar makkelijker is om gewoon de grasmaaier in de juiste stand te zetten.

De maaihoogte die je moet kiezen is afhankelijk van het seizoen. Je zult de maaihoogte dus een aantal keren per jaar moeten aanpassen.
Maaihoogte in het voor- en najaar

Het voorjaar en zeker ook het najaar zijn vochtige periodes waarin het gras snel groeit. Je zult dus vaker het gras moeten maaien om te zorgen dat het niet te lang wordt. De eerste weken kun je het gras niet korter dan 4 cm afmaaien, maar 5 cm is beter. Het gras krijgt zo de kans zich verder te ontwikkelen en te groeien. In de daaropvolgende weken zou je kunnen afbouwen naar 3 cm. Hou er wel rekening mee dat kort gras kwetsbaar is in droge periodes en dat je een grote kans op mosvorming hebt. In het najaar maai je het gras weer steeds iets minder kort, om te zorgen dat het gras voldoende sterk de koude winterperiode in kan.

Maaihoogte in de winter

In de wintermaanden moet gras voldoende sterk zijn om vrieskou te kunnen weerstaan. Richting de winter laat je het gras dus langzaam langer worden tot een lengte van zo’n 5 tot 6 cm. Blijf het gras maaien tot het stopt met groeien. Na nachtvorst nooit maaien.

Maaihoogte in de zomer?

In de zomer kun je het gras vrij kort maaien, 3 cm zou prima kunnen. Toch kun je het gras beter langer houden. Kort gras heeft in de zomermaanden namelijk flink wat water nodig en je zult veel moeten sproeien. In de zomer is de beste maaihoogte 5 cm. Het gras kan dan beter omgaan met droogte en hitte. Je kunt het beste maaien met droog weer, maar niet met hitte. Maai dus op hele warme dagen niet overdag.

Kies altijd voor een grasmaaier die eenvoudig op hoogte in te stellen is, check bijvoorbeeld deze top 10 met beste grasmaaiers. De eerste keuze de Gardena PowerMax 37 is centraal in te stellen, hierbij heb je de keuze tussen 20 en 60 mm.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching