Home » Grasmaaier Blog » Gras herstellen (gazon herstellen) 10 tips

Gras herstellen (gazon herstellen) 6 tips

gras herstellen
Laatste update: 10 februari 2022

Gele plekken op het gazon door een zwembad of is het gras gewoon dood en heb je zwarte plekken? Dan is het belangrijk om je gras goed te herstellen, zo kan de tijd ook belangrijk zijn en het soort graszaad. In dit bericht hebben we 10 tips voor je hoe je het beste het gazon kunt herstellen, zodat het gras binnen de kortste keren weer groen en gezond is.

#1 Slecht gazon herstellen: voorkomen is beter dan genezen

Het gazon wordt niet zomaar slecht. Kom erachter waarom het gras slecht is. Is dit bijvoorbeeld op bepaalde plekken of is het gehele gazon slecht. Is het gehele gazon slecht dan kan dit met verschillende factoren te maken hebben. Zo kan het voorkomen dat het gazon weinig voedingstoffen heeft of te weinig water. Check de grond goed en verzorg je gazon goed, door bijvoorbeeld te sproeien of door extra voedingstoffen toe te voegen. Je kunt het gazon bijvoorbeeld voorzien van extra gazonmest (vooral goed voor het voorjaar, zorgt voor een goede start). Het gazon mest van Organifer zorgt voor een goede basis, tevens is dit spul ook goed tegen mos en onkruid.

#2 Gras herstellen na zwembad die er te lang gestaan heeft

Lekker met warm weer en zwembad op je gazon? Dat kan erg verfrissend zijn, maar niet voor je gazon. Doordat er een zwembad op het gazon gestaan heeft kan er een grote gele vlek ontstaan zijn, naast dat het gazon geen lucht en zon heeft gekregen, kan het gazon ook beschadigd zijn door het chloorwater. Voor het herstellen van deze plekken dien je eerst al het onkruid en mos eruit te halen, dit kun je gewoon doen met de hand. Daarna even met de grasmaaier erover. Even het gras in snijden en vervolgens dit gras weer inzaaien.

#3 Geef het gazon weer lucht door te verticuteren

gazon herstellen met beluchten

Verticuteren kan ook de oplossing zijn om snel gele plekken in je gazon weer weg te werken. Met verticuteren zorg je ervoor dat het gazon weer lucht krijgt en je onkruid en mos verwijderd uit het gazon. Lees onze blog over hoe en wanneer je het best kunt verticuteren. Naast dat verticuteren goed is tegen gele plekken kan dit sowieso goed zijn voor de kwaliteit voor het gazon.
#4 Gebruik compost voor het herstellen van je gazon

Na het insnijden, verticuteren of uitgraven van het gazon kun je altijd compost het proces van het herstel van je gazon versnellen. Compost is een grondstof dat bestaat uit plantaardige resten en is dus een ideale energiebron voor je gazon. Strooi compost simpel weg gewoon over het gazon en zorg dat overal een klein beetje overheen gestrooid is. Dit kun je ook in het voorjaar doen voordat de maaiperiode weer begint. Ook kun je gezond gras voorzien van een klein laagje compost.

#5 Gazon herstellen na winter

Wanneer de winter weer voorbij is kun je al starten met het herstellen van je gazon. Wanneer je dit in het voorjaar doet geeft dit een goede basis voor een goed en sterk gazon. Start eerst met het verwijderen van mos en onkruid, dit kun je doen met een goede verticuteermachine. Na het beluchten strooi je kalk over het gazon heen. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt en dat het gras meststoffen beter kan opnemen. Ook zorgt dit ervoor dat je minder mos in je gazon hebt, omdat mos goed groeit in een zure grond. Bemest vervolgens het gazon met de juiste gazon mest en zaai kale plekken extra in met graszaad.

#6 Niet maaien in de zon!

Tip 1 is dat voorkomen beter is dan genezen. Logisch, maar vaak zien we toch dat gele plekken ontstaan doordat de zon het gras verbrand. Dit kan door twee dingen komen. Of je maait vol in de zon en hierdoor verbrand de zon direct het gazon. Of je maait het gazon te kort. Let daarom met extra hoge temperaturen dat je alleen maait wanneer de zon weg is en als het kan even een standje hoger maait.