Home » Grasmaaier Blog » Grasmaaien in de zon een goed idee?

Grasmaaien in de zon een goed idee?

grasmaaien in de zon
Laatste update: 10 februari 2022

Nu het warme weer ons kikkerlandje nog niet lijkt te willen verlaten leek het ons een goed idee om een veel voorkomende vraag te beantwoorden: Is gras maaien in de zon een goed idee?

Het voorjaar en de zomer zijn de periodes waarin het gras in jouw tuin het hardst groeit. Dit houdt in dat je meestal 1 of 2 keer per week het gras moet maaien, voor een mooie grasmat. Maar hoe doe je dat dan wanneer de zonnige dagen elkaar opvolgen? En is het wel slim om dan je gras te maaien?

Is gras maaien nodig?

Het maaien van je gras heeft meerdere functies. Door regelmatig gras te maaien gaat je tuin er beter uit zien. Maar misschien nog belangrijker, het zorgt er voor dat nieuwe grassprieten ontwikkelen. Door met regelmaat te maaien maak je er een sterk gazon van. Wanneer je het gras niet maait, krijgen de jonge grassprieten te weinig licht, wat er voor zorgt dat de kwaliteit van het gazon afneemt. Daarnaast voorkom je zo dat kale plekken in je gazon komen en ontneem je onkruid de kans om zich te kunnen ontwikkelen.

Kortom: regelmatig gras maaien is dus echt nodig. Ook als er een langere periode alleen maar zonnige dagen zijn.
Gras maaien in de zon: een absolute NO-GO

Het beste moment om je gras te maaien is op dagen met zo min mogelijk zon. Als je toch je gras gaat maaien in de felle zon dan is de kans groot dat brandplekken ontstaan. Er komen dan gele en dode plekken in het gazon. Iets dat een tuinliefhebber ten alle tijden wil voorkomen natuurlijk. Als je deze plekken niet herstelt dan komen er namelijk kale plekken in het gazon en krijgt onkruid de vrije loop. Het moge duidelijk zijn: gras maaien in de zon is absolute geen goed idee.

Wanneer het gras nat is, is het vaak ook niet aan te raden om te maaien. Doordat de ondergrond nat is kun je sporen achterlaten of uitglijden met de grasmaaier. Lees hier onze blog over nat gras maaien met all do’s en dont’s.

Brandplekken voorkomen op zonnige dagen

Helaas laat het Nederlandse weer het niet altijd toe om zonnige dagen te vermijden. Toch moet ook bij zonnige weken het gazon 1 à 2 keer gemaaid worden. Hoe doe je dat dan? Onderstaande tips van de redactie zullen je helpen je gazon zo goed mogelijk te onderhouden tijdens deze zomerse en zonnige periode.

1. Gras maaien in de ochtend of avond

Op warme, zonnige dagen is het af te raden om op het heetste moment van de dag je gras te maaien. Daar wordt je zelf niet blij van en je gras al helemaal niet. Maai daarom het gazon in de ochtend of later in de avond. Dit zijn de momenten waarop de zon het minst sterk is en daardoor het minste schade aan kan richten aan je gazon.

Let op: Komt de zon laat in de middag/ begin van de avond pas in je tuin, dan raden we je aan om alleen in de ochtenden je gras te maaien.

2. Stel je grasmaaier juist af

Normaal zouden we adviseren om de grashoogte op 3 centimeter af te stellen voor siergras en op 4 centimeter voor een speelgazon, maar op zonnige dagen is het aan te raden om je gras iets hoger te laten. Doordat het gras minder kort wordt gemaaid zal het minder snel verbranden. Als de hoge temperaturen weer afzwakken dan kun je terug naar een lagere stand.

De meeste grasmaaiers beschikken over een knop of hendel waarmee je de maaihoogte kan aanpassen. Hoe dit bij jouw grasmaaier werkt hangt van af van het soort dat je hebt. Kom je er niet uit of je zo’n functie hebt of hoe deze werkt, lees dan eens de handleiding door. Geen handleiding meer dan is die in de meeste gevallen gewoon op het internet te vinden.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Om te voorkomen dat je gazon aangetast wordt bij hoge temperaturen kan je je gazon bemesten. Hierdoor wordt het gazon sterker en zal deze bij langdurige droogte minder snel verkleuren. Zo kan je gazon tegen een stootje wanneer je toch moet gras maaien in de zon.

Gras gemaaid in de felle zon: wat te doen?

Heeft je gazon ondanks alle voorzorgsmaatregelen en tips toch verbrandingsschade opgelopen dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te herstellen. Als je dit niet doet dan wordt het na een tijdje vanzelf groen, maar dan groeit daar onkruid en wildgras. Zonde van jouw mooie gazon natuurlijk. Daarom geven we je twee manieren waarop je jouw gazon weer kan herstellen:

  • Herstellen met graszoden: in het begin zal je kleurverschil zien, maar heb geduld. Het trekt vanzelf bij. Bekijk hier wat: goede graszaad rol waarmee je het gras kunt herstellen.
  • Herstellen met graszaad: gebruik dan wel snelkiemend graszaad en zorg dat het niet ouder is dan één jaar.