Home » Grasmaaier Blog » Grasmaaier slijpen

Grasmaaier slijpen

grasmaaier mes slijpen
Laatste update: 10 mei 2023

Je grasmaaier slijpen is een must. Het slijpen van je grasmaaier is namelijk nodig om je gazon in topconditie te kunnen houden. Een mes dat niet scherp is kan het gras niet meer netjes afsnijden. En hoewel gras een sterke plant is, zal een bot mes het gras ernstig beschadigen en daarmee zal het vatbaarder worden voor ziektes en schimmel. Je mooie gazon kan daardoor heel snel bederven. Ook voor de grasmaaier is een bot mes verre van ideaal. Het maaien kost meer kracht en de machine zal daardoor mogelijk sneller slijten.

Hoe vaak moet je de grasmaaier slijpen?

Hoe vaker je het gras maait, hoe vaker je het mes zal moeten slijpen. Over het algemeen volstaat het om het mes eenmaal per jaar te (laten) slijpen. Je kunt het mes van de grasmaaier laten slijpen door een expert, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Een waarschuwing is daarbij wel op zijn plaats. Kies je ervoor om de grasmaaier zelf te slijpen let dan goed en veilig werkt. Ook een bot mes is scherp genoeg om je aan te bezeren.

Grasmaaier slijpen in 4 stappen

Zelf de grasmaaier slijpen dan kun je onderstaande stappenplan volgen. Volg de vier stappen en je grasmaaier is zo weer scherp om het gras goed te kunnen maaien. Voor deze stappenplan heb je wel de volgende dingen nodig: steeksleutel, WD-40 spray, bankschroef, staalborstel en een haakse slijper.

  1. Om bij de messen te kunnen komen leg je de grasmaaier op de zijkant. Het mes zit vast met een bout in het midden. Probeer deze bout los te draaien, enige voorzichtigheid is geboden bij de messen. Zit de bout erg vast dan kun je eventueel WD-40 spray gebruiken.
  2. Is het mes losgekomen, plaats deze dan in een bankschroef om het veilig te kunnen bewerken. Het mes is mogelijk erg vies, gebruik dus een staalborstel om het ergste vuil te kunnen verwijderen.
  3. Om het mes te slijpen maak je gebruik een haakse slijper. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en werk met beleid het hele mes af voor een goed eindresultaat. In principe zal een jaarlijkse slijpbeurt volstaan om het mes weer scherp te houden.
  4. Na het slijpen bevestig je het mes terug in de grasmaaier. Draai de bout weer aan en vergeet niet om het mes te balanceren (hoe je het mes van de grasmaaier balanceert lees je hieronder). Nu het mes weer is gemonteerd is het raadzaam om de grasmaaier eerst even te proberen.

Let op: mes grasmaaier balanceren

Bij het slijpen van de grasmaaier worden de messen van de grasmaaier gehaald en na het slijpen plaatst je deze terug. Zorg hierbij altijd dat je de messen vervolgens ook balanceert, doe je dit niet dan is de grasmaaier uit balans en draait de grasmaaier niet meer recht. Dit kan op den duur schade toebrengen aan de grasmaaier, belangrijk dat je dit niet vergeet!
Uitbalanceren doe je als volgt. Eerst slijp je de messen op gevoel, na het slijpen check je of de messen in balans zijn. Dit kun je met balanceerapparaat. Is het mes in balans dan is het goed en kun je het mes terug plaatsen. Is het mes niet in balans dan dien je nog een beetje af te slijpen aan de kant die naar beneden afwijkt. Dit doen je net zo lang tot dat het mes volledig in balans is. Ook kun je dit trucje simpelweg uitvoeren met een bankschroef en een grasmaaier. Stop de schroevendraaier horizontaal in de bankschroef en doe het mes van de grasmaaier op de schroevendraaier.

De bladen slijpen van je grasmaaier

Wanneer je het grasmaaiermes regelmatig slijpt, zal je merken dat het maaien van het gras niet alleen gemakkelijker gaat, het zal ook een veel beter eindresultaat opleveren. Alle kracht die een grasmaaier kan leveren zal tot uiting komen bij de messen. Een bot mes zal daarom kunnen leiden tot een verkorte levensduur van de machine. Vergeet daarom ook zeker niet om na iedere maaibeurt de machine goed schoon te maken. Hieronder enkele tips:

  • Zorg altijd dat je na het maaien het gras van de messen veegt
  • Leeg altijd de opvangbak van de grasmaaier
  • Benzine grasmaaier? Check dan ook of de benzinekraan dicht gedraaid is

Grasmaaier slijpen zelf doen?

zelf grasmaaier slijpen

Zelf slijpen gebruik dan het juiste gereedschap, je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een haakse slijper of een slijpsteen

Wanneer je de grasmaaier zelf slijpt, ben je natuurlijk een stuk goedkoper uit, maar naast de kosten komen er toch wel wat werkzaamheden bij kijken. Zo dien je ook het juiste gereedschap te hebben. Benieuwd naar de kosten voor het laten slijpen van de grasmaaier? Hieronder hebben enkele bedrijven opgesomd die je grasmaaier voor je kunnen slijpen. Per bedrijf hebben we ook de kosten opgezocht.

Kosten voor het slijpen van een grasmaaier?

Om je een idee te geven wat het kost om je grasmaaier te laten slijpen hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de kosten van verschillende aanbieders:

Grasmaaier slijpen bij Welkoop

Bij Welkoop kun je altijd terecht voor onderhoud van het tuingereedschap. Denk hierbij aan het slijpen van de messen van de grasmaaier, maar ook het slijpen en balanceren van de grasmaaier. Het verschilt per soort grasmaaier wat de kosten zijn, ook zijn de kosten per filiaal weer anders. Voor een standaard handgrasmaaier zal je ongeveer rond de € 10,- a € 20,- kwijt zijn, voor een zitmaaier zijn de kosten natuurlijk wat hoger. Voor de exacte kosten kun je het best contact opnemen met het filiaal dat bij jou in de buurt zit.

Grasmaaier slijpen bij Praxis mogelijk?

Helaas kun je niet direct bij Praxis een grasmaaier laten slijpen. Wel kun je terecht bij Praxis voor een het plaatsen van een kleine klus. Via Zoofy wordt je dan in contact gebracht met een klusser die kleine klusjes voor je op kunt lossen. Naast het laten maaien van het gras kun je dan ook aangeven dat je de grasmaaier geslepen wilt hebben. Vaak komen ze dit ook op locatie doen, dus dat is ook ideaal. Kosten hiervoor verschillen enorm en dit ligt natuurlijk aan de klusser die bij jou langskomt.

Je grasmaaier laten slijpen bij Hubo

Hubo verkoopt veel elektronische apparaten waar onder ook grasmaaiers, maar naast het verkopen van producten geven ze ook advies en kun je klussen laten doen. Zo kun je de grasmaaier laten slijpen door Hubo. Dit doe je door naar de “Laten doen” pagina te gaan en daar een gratis offerte aan te vragen.

Je kunt ook mes grasmaaier vervangen

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het mes van de grasmaaier niet meer te redden is. Dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe grasmaaier te kopen of het mes van de grasmaaier te vervangen. Wel verschilt dit per model of dit mogelijk is en of het interessant is. Voor een handgrasmaaier kun je beter een nieuwe kopen, maar voor een bosmaaier kun je gewoon nieuwe messen of draad kopen. Ook voor een zitmaaier en benzine grasmaaiers kun je gewoon nieuwe messen kopen. Bekijk hier verschillende grasmaaier messen. Let bij het kopen van nieuwe grasmaaier messen op de lengte van de mes, soort mes en of deze geschikt is voor jouw maaimachine. In de tabel hieronder vind je de messen van verschillende merken.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching