Home » Grasmaaier Blog » Kabelbreuk opsporen in de grond

Kabelbreuk opsporen in de grond

kabelbreuk opsporen in de grond
Laatste update: 26 april 2021

Veruit het grootste deel van de technische problemen bij robotmaaiers worden veroorzaakt door een breuk in het perimeterdraad. Is er sprake van een kabelbreuk, dan lees je hier hoe je de breuk in de grond kunt opsporen.

Gebroken kabel bij een robotmaaier

Een robotmaaier heeft een zogenaamde grensdraad of perimeterdraad nodig als leidraad. Dankzij deze kabel in de grond weet de grasmaaier exact wat de grenzen van het gazon zijn en tot waar er precies gemaaid moet worden,

De draad moet altijd worden aangesloten op het laadstation van de robotmaaier. De draad komt daarmee onder een lichte spanning te staan en juist die spanning zorgt voor een elektromagnetisch signaal dat de robot grasmaaier op kan pikken. Zodra de robot grasmaaier het signaal opvangt zal deze omkeren. Een gebroken kabel zorgt er dus voor dat de robotmaaier niet goed kan functioneren.

Een kabelbreuk opsporen

Wil je een kabelbreuk opsporen in de grond, dan kun je dat doen met een zogenaamde cable tracker of perimeterdraad tester. Je hoeft daarbij niet de gehele kabel uit te graven. Met de tracker kun je vrij precies de plek van de kabelbreuk op te sporen. Je hoeft daarmee dus niet de hele kabel uit te graven, maar alleen de plek van de breuk te vinden en te herstellen.

Een perimeterdraad tester bestaat uit een zender en een ontvanger. Om de kabelbreuk in de grond te kunnen vinden, sluit je de zender aan op de kabel in de grond. De zender houdt u boven de plek waar de kabel ligt. Hoor je een geluidssignaal dan is die kabel op die plek nog intact.
Door met de ontvanger hele kabel te volgen kun je de kabelbreuk sporen. Stopt het geluidssignaal, dan is op die exacte plek de kabel gebroken

De breuk in de kabel herstellen

Een groot voordeel van de cable tracker is dat je niet de gehele perimeterdraad uit hoeft te graven en te vervangen. Met het apparaatje kun je heel precies uitzoeken waar de ondergrondse kabelbreuk zich bevindt en de kabel ook exact op die plaats repareren. Dat repareren doe je heel snel een eenvoudig met een kabelverbinder. Hiermee kun je de twee kabeleinden weer aan elkaar verbinden, waarmee het de kabel weer intact wordt en de robotmaaier weer kan functioneren.

Een cable tracker voor het opsporen van een breuk

Om een gebroken kabel onder de grond op te kunnen sporen gebruik je een kabel tracker. Dit technische hulpmiddel helpt om snel de kabelbreuk te kunnen traceren om deze te kunnen repareren. Dit scheelt je kostbare tijd en geld. Bekijk hieronder een handige kabeltester set, waarmee je een kabelbreuk kunt opsporen en repareren. Belangrijk is dat je geen kroonsteentjes gebruikt voor of plakband voor het herstellen van een breuk! Wel kun je gebruik maken van watervaste connectoren.

perimeterdraad-tester-kit

Kabel tester met gereedschap voor het repareren van perimeterdraad

Met dit setje kun je perimeterdraad opsporen en repareren. Wel dien je los nog watervaste connectoren aan te schaffen, hiermee kun je het draad herstellen.