Home » Grasmaaier Blog » Mollenverjager – diervriendelijke manier om een mol te verjagen

Mollenverjager – diervriendelijke manier om een mol te verjagen

mollenverjager
Laatste update: 30 januari 2023

Wanneer je mollen wilt bestrijden kun je daarvoor verschillende middelen inzetten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mollenval of een mollenklem, maar één van de diervriendelijkste manieren om de mol weg te houden uit je tuin is door het gebruik van een mollenverjager. Dit is een manier die ook gebruikt wordt bij muizen, hier wordt ook regelmatig een elektrische muizenverjager ingezet.

Alles wat je moet weten over een mollenverjager:

Wat is een mollenverjager en wat kun je ermee?

Een mollenjager is niet te vergelijken met andere manieren om de mol te bestrijden. Zo zijn de mollenval en -klem bedoeld om een mol te vangen, terwijl je met een mollenverjager de mol wegjaagt uit je tuin in plaats van de mol vangt of dood.

Omdat de mol onder de grond in het donker leeft en naar voedsel zoekt heeft deze een uitstekend gehoor. Een verjager produceert een ultrasoon geluid. Dit is een geluid dat voor de mens niet te horen is, maar wel voor de mol. Een mol zal dit geluid als onprettig ervaren en dus wegblijven uit de tuin.
Op deze manier de mol verjagen heeft een aantal grote voordelen. In de eerste plaats is een mollenverjager heel gebruiksvriendelijk toe te passen. Je plaatst het apparaat in de tuin en je kunt erop vertrouwen dat de verjager lange tijd zijn werk zal kunnen doen. Bovendien werken mollenverjagers op een heel diervriendelijke en duurzame manier.

Bij andere vormen van mollenbestrijding is het doel om de mol te vangen of zelfs te doden, nadat ze zich in jouw tuin hebben gevestigd. Een mollenverjager werkt ook preventief. Je voorkomt dat een mol jouw tuin uitkiest als leefomgeving en daarmee schade zal toebrengen aan jouw tuin of gazon.

Hoe gebruik je een mollenverjager

Een goede mollenvanger werkt optimaal wanneer je het apparaat om de juiste manier gebruikt. Heb je een mollenvanger met een kabel aangeschaft dan heb je een stopcontact nodig. Is dat niet beschikbaar, dan is wellicht een mollenvanger op batterijen of zonne-energie handiger. Steek de mollenvanger op de juiste plek in de grond, vaak worden mollenverjagers geleverd met een uitsteekpen. Deze pen steek je eerst in de grond en vervolgens haal je de pen weer uit de grond en heb je een gat gemaakt. Na het uitsteken kun je de mollenverjager in de grond steken. Je doet dat het beste in het gazon en als het even kan in de kleigrond. Dat levert namelijk de beste resultaten.

Vervolgens activeer je de mollenvanger door hem aan te zetten. Het apparaat zend vervolgens tonen uit op verschillende frequenties. Zelf kunnen wij deze tonen niet horen, maar knaagdieren en ongedierte hebben hier een hekel aan. Naast mollen kun je dit apparaat ook gebruiken tegen ander ongedierte als muizen, eekhoorns en woelratten.

mollenverjager voorkomt molshopen

Met een mollenverjager voorkom je mollen in je gazon.

Ultrasoon muizenverjager of mollenverjager

Bovendien werkt een mollenverjager ook nog eens tegen andere knaagdieren. Het apparaat maakt afwisselend laagfrequente trillingen of een ultrasoon geluid. Mensen merken daar niets van, voor mollen en andere knaagdieren is het onprettig. Je houdt dus niet alleen mollen weg uit de tuin, maar ook andere knaagdieren. Zo is het niet alleen in te zetten als mollenverjager maar ook bijvoorbeeld als ultrasoon muizenverjager, mocht je last hebben van muizen.

Een mollenverjager is bruikbaar voor zowel grote als kleine tuinen. Sommige verjagers zijn in staat om tot 1000 vierkante meter rondom het apparaat de mollen weg te houden. Dit zorgt ervoor dat ook een kleiner gazon op een doeltreffende manier beschermd kan worden tegen de overlast die de mol kan veroorzaken.

Top 5 met goede mollenverjagers

Mollen verjagers worden steeds populairder en zo wordt het aanbod ook breder. Je hebt een aantal merken waaruit je kunt kiezen en het is te begrijpen dat je je afvraagt welke nu het beste is. Wij hebben een aantal modellen gevonden en daarvan de 5 populairste mollenverjagers op een rij gezet:

  1. BSI Mollenverjager – Werkt op batterijen en een bereik van 1200 m²
  2. Green Arrow Mollenverjager – Laadt zichzelf op met zonnepaneel 120 m²
  3. Luxan Mollenverjager met Solar – Werkt op zonne-energie en geschikt voor 650 m²
  4. Mollenverjager Aveve – Werkt op zonne-energie en is geschikt voor 1200 m²
  5. Mollenverjager Kerbl Pulsar – Werkt met batterijen en geschikt voor 1000 m²

1. BSI Mollenverjager

De populairste mollenverjager op dit moment is de BSI mollenverjager. Met deze mollenverjager worden de mollen definitief uit je tuin verjaagd. Voordeel is dat deze verjager geen invloed heeft op je huisdieren en een bereik heeft van ongeveer 1200 m² in zwaardere grond. Daarnaast is de BSI mollenverjager makkelijk te installeren dankzij de meegeleverde perforatorbuis en vanwege de werking op batterijen. De mollenverjager is ook nog eens 100% roestvrij en waterdicht waardoor de levensduur van de BSI mollenverjager lang is. Je plaatst de mollenverjager in de grond, je zult het apparaat dus een stukje moeten ingraven

bsi mollenverjager

BSI Mollenverjager – Geschikt voor een oppervlakte van 1200 m²

2. Green Arrow mollenverjager

Een andere populaire mollenverjager is de Green Arrow mollenverjager. Deze mollenverjager is super eenvoudig om te installeren. Dit gaat anders dan bij de BSI mollenverjager, de Green Arrow mollenverjager is een soort pen die je in de grond duwt en hoef je dus niet in te graven. Je drukt de mollenverjager in de grond, drukt hem aan en het werkt. De verjager geeft elke 25 seconde een ultrasonisch geluid waardoor knaagdieren weggejaagd worden of niet eens in jouw tuin komen. Op de bovenkant van de Green Arrow verjager zit een zonnepaneel die ervoor zorgt dat hij zichzelf kan opladen.

green arrow mollenverjager

Green Arrow Mollenverjager – Geschikt voor een oppervlakte van 120 m²

3. Luxan Mollenverjager

De Luxan mollenverjager met Solar is ook een goede keuze, dit model komt ook vaak naar voren en kan bestempeld worden als een populaire mollenverjager. De Luxan mollenverjager is vergelijkbaar met de Green Arrow mollenverjager. Deze verjager werkt namelijk ook op zonne-energie, de verjager heet natuurlijk niet voor niets Solar. De Luxan mollenverjager steek je net als de Green Arrow verjager in de grond en heeft op de bovenkant een zonnepaneel. Dankzij dit zonnepaneel werkt de mollenverjager zonder batterijen en netstroom. Deze mollenverjager zendt trillingen uit in de grond waardoor mollen en andere ongedierte zich niet meer thuis voelen in jouw tuin.

luxan mollenverjager

Luxan mollenverjager – Geschikt voor een oppervlakte van 650 m²

4. Mollenverjager Aveve

Een mollenverjager die ook populair is en tevens ook op zonne-energie werkt is de ultrasonic mollenverjager van Aveve. Dit model is vergelijkbaar aan de Green Arrow & Luxan mollenverjagers, je steekt de verjager met een pen in de grond en bovenop zit een zonnepaneel die voor energie zorgt.

Mollenverjager Aveve – Geschikt voor een oppervlakte van 1200 m²

5. Mollenverjager Kerbl Pulsar

Een andere goede keuze is het merk Kerbl. Kerbl heeft zowel een mollenverjager op batterij als een mollenverjager op zonne-energie in het aanbod. Wij lichten het model met batterijen kort uit. Dit gaat om de Kerbl mollenverjager Pulsar, deze verjager zendt om de 15 seconde een ultrasone toon uit die dieren zoals mollen en muizen uit je tuin jaagt. Je hoeft de verjager alleen in de grond te steken en aan te zetten, waarna de mollenverjager dan 4 tot 6 maanden zal werken op 1 set batterijen

Mollenverjager Kerbl Pulsar – Geschikt voor een oppervlakte van 1000 m²

Mollenverjager geluid en ervaringen

Bij de meeste mollenverjagers merk je niets van het geluid dat geproduceerd wordt om de mollen of muizen te verjagen. Er zijn wel een aantal mollenverjagers die wel geluid maken wat door mensen te horen is, let hierop want dit kan vervelend zijn als je lekker in de tuin ligt te genieten van het mooie weer en de natuur. Maar de meeste verjagers hoor je als mens niet, deze ultrasonische geluiden zijn alleen door het ongedierte te horen en daar heb je zelf dus geen last van.

Uit ervaring van meerdere mensen blijkt dat het verstandiger is om mollenverjagers te kopen die alleen geluid maken wat voor de dieren te horen is. Ook uit ervaring van meerdere gebruikers blijkt dat sommige mensen verwachten dat met de mollenverjagers de mollen direct vertrekken, dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Het kan soms een paar weken duren voordat de mollen verjaagt zijn.

De meeste mollenverjagers maken ultrasone geluiden uit en dit is voor de meest mensen niet te horen.

Verschillende soorten mollenverjagers

Zoals bij de populaire mollenverjagers hierboven al te lezen is zijn er verschillende soorten mollenverjagers. De verschillende soorten mollenverjagers die je hebt zijn verjagers op batterijen, op netstroom en op zonne-energie. Elk model heeft voor- en nadelen, het is vooral slim om te kijken welke verjager het beste bij jou wensen past. Heb je een stopcontact dichtbij, wil je de mollenverjager ingraven of kies je voor een milieubewuste keuze en ga je voor de verjager op zonne-energie. Dit zijn allemaal vragen die je laten beslissen welk soort mollenverjager voor jou het beste is.

Mollenverjager op batterijen

Als we inzoomen op de mollenverjager op batterijen dan komt er uiteraard één heel groot voordeel uit en dat is dat je heel lang geen omkijken hebt naar de mollenverjager. Letterlijk en figuurlijk, je kunt namelijk de mollenverjager ingraven en op batterijen laten werken waardoor je de verjager niet ziet en deze een tijd op batterij kunt werken. Pas wanneer de batterijen leeg zijn zal je deze weer op moeten graven om te vervangen of op te laden.

Mollenverjager op netstroom

Naast dat je mollenverjagers op batterijen hebt is het ook mogelijk om een verjager op netstroom aan te sluiten. Het voordeel van een mollenverjager op netstroom is dat je zeker weet dat je altijd stroom hebt. Bij batterijen of zonne-energie kan het gebeuren dat er geen energie is of dat de batterijen leeg zijn. Dit is bij een mollenverjager op netstroom niet het geval, bij een verjager op netstroom weet je dat als je deze 1 keer aansluit dat je altijd verbinding hebt.

Mollenverjager op zonne-energie

De meest milieubewuste keuze voor een verjager is de mollenverjager op zonne-energie. Naast dat deze het meest milieubewust is omdat deze op energie werkt die het krijgt via een zonnepaneel is de mollenverjager ook nog eens makkelijk in gebruik. De verjagers op zonne-energie zijn namelijk gemakkelijk te installeren. Je steekt het uiteinde van de verjager in de grond, drukt op het aan knopje en het apparaat werkt dan direct. Wanneer je regelmatig zon hebt in je tuin is deze verjager een goede keuze. Als je nooit zon hebt kan het zijn dat het slecht werkt vanwege het lage energieniveau.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching