Home » Grasmaaier Blog » Is een Robotmaaier ‘egel vriendelijk’?

Is een Robotmaaier ‘Egel Vriendelijk’?

robotmaaier egel
Laatste update: 23 maart 2021

Bij Bestegrasmaaier.nl krijgen we de laatste tijd veel vragen binnen of een robotmaaier egel vriendelijk is. Met andere woorden: is het veilig om gewoon een robotmaaier door de tuin te laten rijden, zonder dat hiermee mogelijk passerende egels in gevaar komen.

We hebben onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen, maar staan ook stil bij diverse modellen die voorzien zijn van sensoren. Check ons artikel en kom meer te weten over robotmaaiers en egels!

Waarom rekening houden met egels bij een robotmaaier?

Laten we aftrappen met de vraag waarom men rekening zou moeten houden met egels. Allereerst zijn we natuurlijk groot fan van automatische grasmaaier robots, maar we zijn ons ook zeer bewust van het feit dat er geen menselijke handeling meer tussenkomt. Dit kan resulteren in situaties waar we niet in kunnen grijpen, mocht dit nodig zijn.

Als we dus kijken naar egels, dan zou het voor kunnen komen dat dit zorgt voor zorgwekkende situaties. Je hebt vast wel eens een egel in jouw tuin gezien, helemaal als je een mooi begroeid gazon heb met diverse schuilplaatsen. We willen natuurlijk voorkomen dat de robotmaaier niet stopt voor een egel, met alle gevolgen van dien.
robotmaaier en egels

Een robotmaaier gaat automatisch aan de slag: we kunnen dus niet ingrijpen als er een egel passeert.

Video: robotmaaier ontwijkt een egel

Toen we onderzoek gingen doen naar eerder voorgekomen situaties, stuitte Bram op een video op YouTube die hij met mij deelde. Het was een video van een wat minder bekende robotmaaier – een Toadi – waarbij de makers van de video een speelgoed-egeltje op het gazon hadden gelegd. Met de titel ‘Toadi loves hedgehogs’ mag het duidelijk zijn dat deze geen gevaar vormt voor egels in de tuin tijdens het maaien:

Gelukkig: robotmaaiers hebben vaak sensoren

Maar hoe kan zo’n Toadi in dit geval nu een egel ontwijken? Dit heeft vaak te maken met verschillende sensoren die te vinden zijn op de robotmaaier. Ik zet alle veelvoorkomende sensoren op een rijtje:

  • Diefstal: wordt de robotmaaier weggenomen? Gelukkig hebben sommige modellen een diefstal-sensor. Hij begint dan luidt te piepen of je krijgt bijvoorbeeld een notificatie op je smartphone.
  • Regen: sommige robot grasmaaiers hebben een regensensor. Dit was een van onze extra pluspunten in het onderzoek naar de beste robot grasmaaier.
  • Beweging: valt de robotmaaier op zijn zij bij het maaien van een heuveltje? Dit is gevaarlijk: met deze sensor stopt hij omiddelijk.
  • Gebied: vaak is een robotmaaier ook voorzien van een sensor die opmerkt waar hij rijdt en wat er nog met gebeuren. Deze zorgt er dan ook voor dat hij niet buiten het gebied begint te maaien.
  • Omgeving: deze is voor een egel het meest interessant. Sommige robotmaaiers hebben omgevingssensoren, die opmerken dat er iets voor de wielen gaat komen.

Nog meer voordelen van omgevingssensoren van een robotmaaier

Zoals we daarnet aangaven is een omgevingssensor hetgeen wat een egel kan sparen in jouw tuin. Echter zijn deze sensoren niet 100% alleen voor egels uitgevonden. Vaak dienen ze ook voor:

  • Andere objecten in de tuin, denk aan tuinmeubels of bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembad
  • Kinderen die in de tuin de aan het spelen zijn
  • Huisdieren, waaronder katten en honden die zo’n robotmaaier wel interessant lijken te vinden

Heb jij aanvullende tips voor ons artikel over robotmaaiers en egels of heb jij zelf zo’n situatie meegemaakt? Laat het ons weten!