Viltlaag gazon verwijderen hoe en waarom?
Iedereen met een gazon komt het vroeg of laat tegen: een viltlaag. Een viltlaag brengt allerlei problemen met zich mee. Regenwater dringt niet in de bodem of voedingsstoffen bereiken de wortels van je gras niet. Dit niet alles met geel gras en een verstikt gazon als gevolg. Een viltlaag wil je dus heel graag voorkomen, maar wat is het nou precies? En hoe kun je een viltlaag van je gazon verwijderen?
Een viltlaag: wat is het?
Dat een viltlaag heel vervelend is dat is nu wel duidelijk, maar wat is het nu eigenlijk? Een viltlaag kan je het beste omschrijven als een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. De viltlaag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die door de wind of andere oorzaken in het gras blijven hangen. Denk aan dode grasstengels, wortels en afgestorven gazonmaaisel.
Een viltlaag is niet altijd te voorkomen, maar door regelmatig je gazon licht te harken, te bekalken en bemesten onderhoudt je jouw gazon optimaal en verklein je de kans op vilt.
Viltlaag van je gazon verwijderen
Het verwijderen van een viltlaag uit je gazon wordt met een duur woord ‘verticuteren’ genoemd. Verticuteren is eigenlijk het met messen in de grond snijden waardoor de viltlaag blijft hangen en verwijderd kan worden. Gras heeft zuurstof nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk dat je een viltlaag op tijd verwijderd. Het verticuteren van je gazon kan je op twee manieren doen:
- Met de verticuteermachine
- Met een verticuteerhark.
Viltlaag verwijderen met een verticuteermachine
De verticuteermachine heeft een motor die messen in beweging zet waardoor er een baan ontstaat waar de viltlaag naar boven is gekomen. Wij raden aan om voor een grote gazon te kiezen voor een verticuteermachine. Deze machines werken met een elektrische- of benzinemotor. Het voordeel hiervan is dat het werk wat lichter gemaakt wordt voor je, daarnaast worden deze apparaten ook geleverd met een opvangbak. In de opvangbak wordt direct het viltlaag opgevangen en hoef je na het verticuteren niet nog te harken.
WOLF-Garten elektrische verticuteermachine
Gebruik voor het verwijderen van de viltlaag deze WOLF-Garten verticuteermachine. Naast het verwijderen van de viltlaag via messen, kun je met dit apparaat ook het gazon beluchten met de bijgeleverde beluchtingsbalk.
Gebruik voor een klein gazon een verticuteerhark
Mocht je een kleine gazon hebben? Dan is het handig om een verticuteerhark te gebruiken. Met verticuteerhark is het verticuteren wat zwaarder, omdat je zelfstandig op eigen kracht met de hand moet doen. Wel is een verticuteerhark een stuk goedkoper en neemt deze minder ruimte in beslag. Met een verticuteermachine heb je meteen weer een groot apparaat in je schuur staan.
GARDENA verticuteerhark
Deze verticuteerhark van GARDENA heeft twee kanten. De korte kant van de hark is geschikt voor het verwijderen van de viltlaag en de lange zijde is bedoelt voor het opharken van de rotzooi uit het gazon.
Schrik tijdens het verticuteren niet van de schade die je aan richt aan het gazon! Met verticuteren maak je het gazon als het ware stuk, dit kan er misschien raar uit zien, maar deze methode zorgt ervoor dat het gras beter gaat groeien. Het gazon herstelt snel, zeker als je wat extra mest en graszaad strooit. Binnen een paar weken heb je weer een mooi gazon, zoals je gewend bent. Gebruik voor het herstel van je gazon de volgende producten:
- Kalk voor het gazon: dit zorgt er voor dat de zuurtegraad van het gazon op peil komt en dat de bodemleven geactiveerd wordt. Ook zorgt dit er voor dat dood materiaal (bladeren of maaisel) sneller omgezet wordt in humus. Bekijk hier de juiste: kalk voor het gazon
- Mest voor het gazon (organische meststoffen): mest zorgt voor voedingsstoffen voor het gazon, vooral na het ‘beschadigen’ van je gazon, kan het gazon wat extra voedingsstoffen gebruiken. Dit zorgt voor dat het gazon goed kan herstellen en sterker terugkomt. Bekijk hier de: beste meststof voor het gazon!
Extra tip: Verticuteer je gazon in twee richtingen, hierdoor krijgt je gazon het mooiste resultaat en ben je er zeker van dat je de hele viltlaag verwijderd.