Home » Grasmaaier Blog » Beste tijdstip van de dag grasmaaien

Beste tijdstip van de dag grasmaaien

Laatste update: 31 mei 2022

Het maaien van het gras is een vak apart. Er moet veel bij kijken om je gazon te onderhouden, maar met de juist verzorging maak je er een dichte en sterke grasmat van. Een van de belangrijkste onderdelen van het gazon onderhoud is grasmaaien, maar wanneer is dan het beste tijdstip om gras te maaien? Wij zochten het uit en geven je tips in dit bericht!

Pro tip: om je gras mat optimaal te krijgen en te houden is het belangrijk je het gazon voorziet van de juiste voeding. Gebruik heel het jaar door daarom ook DCM Vital Green Gazon dit is meststof voor een groen en donker gazon.

Je gazon houdt een winterslaap

Wie denkt dat het gras het hele jaar door op hetzelfde tempo groeit heeft het mis. Van het voorjaar tot de herfst heeft je gazon regelmatig verzorging nodig. Dit omdat je gazon dan het snelst groeit. Wanneer het kouder wordt en de wintermaanden aanbreken zal je zien dat je gazon een groeipauze neemt, de zogeheten winterslaap.

Je gazon gaat in rustmodus. Pas als het buiten warmer wordt, ontwaakt je gazon uit zijn winterslaap en begint het gras weer te groeien. Heb een beetje geduld, want als je te vroeg gaat grasmaaien dan beschadigd het nog kwetsbare gras. Wanneer de bodem vorstvrij is en de temperatuur hoger is dan tien graden dan kun je de grasmaaier weer tevoorschijn halen. Nog geen grasmaaier? Check dan de beste elektrische grasmaaiers.

De laatste maaibeurt van het jaar

de dagen vliegen voorbij – het begint al kouder te worden – en je gazon ligt er pico bello bij. Veel mensen vragen zich af ‘vanaf wanneer moet ik stoppen met grasmaaien?’. Het beste tijdstip voor je laatste maaibeurt is de dag na de eerste vorstnacht, maar wel alleen als het gazon redelijk droog is. Om het gras beter te beschermen in de winterperiode, kun je het gras op een iets hogere stand maaien dan je normaal gewend bent. 8 centimeter is zeker aan te raden.
Tip: haal na de laatste maaibeurt het maaisel weg. Zo zorg je ervoor dat je gazon in een uitstekende conditie de winter door komt!

Grasmaaien: wat is het beste tijdstip van de dag?

In de blog over grasmaaien op zonnige dagen heb je al kunnen lezen dat grasmaaien in de felle zon zeker geen goed idee is, maar wanneer is dan wel het beste tijdstip van de dag om te grasmaaien? Het beste kan je je gazon maaien in de vroege ochtend of de late namiddag. Op deze momenten van de dag is de zon het zwakst en kan je deze het minste schade aan je gazon aanrichten, want brandplekken wil je ten alle tijden voorkomen natuurlijk! Nat gras maaien kan ook schadelijk zijn voor het gazon. Voel daarom voordat je maait of het gazon goed droog is en de ondergrond niet te nat.

Hou ten alle tijden wel rekening met je buren. Grasmaaien maakt namelijk veel lawaai en geluidsoverlast wil je vanzelfsprekend voorkomen. Check voor je besluit te maaien de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Gemeenten mogen namelijk zelf regels opstellen omtrent geluidsoverlast. Wil je veilig zijn dan kun het beste de volgende tijden aanhouden: op werkdagen tussen 8:00 en 22:00 uur in het weekend en op feestdagen tussen 10:00 en 19:00.

Wil je sowieso je buren minder tot last zijn? Dan kun je ook gewoon kiezen voor een stille grasmaaier. Vooral elektrische grasmaaiers zijn erg stil en robotmaaiers. Met een robotmaaier hoef je helemaal geen rekening te houden met tijdstip, deze gaat namelijk zelf aan de slag. Hieronder hebben we de beste stille grasmaaier:

makita elm3720

Makita ELM3720 elektrische grasmaaier

Deze Makita ELM3720 is in onze ogen de beste stille elektrische grasmaaiers. Over het algemeen zijn elektrische grasmaaiers een stuk stiller dan benzine grasmaaiers. Bekijk deze elektrische grasmaaier van Makita.