Home » Grasmaaier Blog » Gazon herstellen na de winter

Gazon herstellen na de winter

gazon herstellen na de winter
Laatste update: 30 januari 2023

Winter weer voorbij dan is het weer tijd om de tuin aan te pakken. Vooral het gazon heeft weer wat extra aandacht nodig na een koude winter. In dit bericht vertellen we je hoe je het best het gazon kunt herstellen na de winter, zo is het belangrijk dat je al het vuil uit het gazon haalt en het gazon voorziet van de juiste voeding.

Wat heb je nodig voor het herstellen van je gazon na de winter?

Wanneer de winter weer voorbij is en het zonnetje weer schijnt hebben we allemaal weer zin om te maaien. Wel is het belangrijk dat je na het winter seizoen het gazon verticuteert en het gazon voorziet van de juiste basis. Deze basis zorgt ervoor dat je gazon goed kan herstellen en dat je gazon er aankomend seizoen er weer goed en sterk uitziet. Voor ons stappenplan heb je de volgende dingen nodig:

 • Grasmaaier: met de grasmaaier haal je in de eerste stap even het overtollige gras van het gazon af, hierdoor kun je makkelijker verticuteren. Ook zorgt dit er direct voor dat het meeste vuil al van het gazon komt.
 • Verticuteermachine: een verticuteermachine is een apparaat waarmee je eenvoudig gazonvilt (doodgras), onkruid en mos uit het gazon verwijderd.(check: de beste verticuteermachine)
 • Graszaad: het graszaad strooi je in na het verticuteren en dit zorgt ervoor dat je gazon er mooi uit gaat zien. Door nieuw gras toe te voegen hersteld het gazon sneller en komt deze dikker terug.
 • Meststof: meststof is het voeding voor je gazon. Belangrijk wanneer je het gazon geverticuteerd hebt dat je het gazon voorziet van goede voedingsstoffen.
 • VIVIMUS: ook VIVIMUS zorgt voor goed herstel na het verticuteren van je gazon, daarnaast zorgt het VIVIMUS ervoor dat het graszaad vast komt te liggen en goed kan kiemen.

Voor graszaad gebruiken wij zelf DCM Riparo Plus gazonzaad, dit is goed graszaad en ideaal voor het herstel. Ook voor meststof en VIVIMUS maken wij gebruik van de producten van DCM en hiervoor kun je gebruik maken van DCM Vital-Green gazon en DCM Vivimus Gazon.

Hoe gazon herstellen na de winter

hoe gazon herstellen na de winter

Voor het herstellen van je gazon dien je eerst al het vuil van het gazon af te halen, denk hierbij aan bladeren, takken, maar ook onkruid en mos. Vervolgens ga je het gazon weer herstellen met de juiste voedingsstoffen en benodigdheden. Hieronder hebben we een simpele stap opgesteld met de stappen die je dient te nemen, ook leggen we je uit waarom je deze stappen dient te nemen.
 1. Start met maaien: allereerst is het belangrijk dat je het grasmaait op een hoogte van ongeveer 3 cm. Door het gras te maaien kun je straks makkelijker verticuteren en harken. Ook zorgt dit ervoor dat het meeste vuil als bladeren en takken van het gazon zijn verwijderd.
 2. Verticuteren: vervolgens ga je het gazon verticuteren. Dit kun je doen met een verticuteerhark of met een verticuteermachine. Het makkelijkste is natuurlijk een verticuteermachine omdat dit het werk enorm verligt. Meer weten over wat verticuteren is en hoe dit werkt, lees dan hier hoe je moet verticuteren.
 3. Verwijder al het vuil van het gazon: de meeste verticuteermachines zijn voorzien van een opvangbak. Heb je geen opvangbak hark dan het vuil af het gazon. Heb je een grasmaaier met opvangbak? Dan kun je ook nog even over het gazon rijden, dit zorgt ervoor dat alle het vuil opgezogen wordt uit het gazon.
 4. Nieuw graszaad inzaaien: na het verticuteren ga je het gazon inzaaien met nieuw graszaad. Dit nieuwe graszaad zorgt er straks voor dat je het gazon straks mooi dik wordt en er mooi groen uitziet. Zorg dat je overal voldoende graszaad strooit en op kale plekken mag je voorzien van extra graszaad.
 5. VIVIMUS toevoegen: na het strooien van het graszaad ga je het gazon in strooien met VIVIMUS. VIVIMUS zorgt de juiste voeding voor het graszaad en ook dat het graszaad een soort vast komt te liggen op het gazon. Zo kan het graszaad beter kiemen in het gazon en is het gazon weer sneller hersteld. VIVIMUS kun je gewoon over het gazon strooien en egaliseren met een egaliseer hark. Zorg hierbij dat overal voldoende VIVIMUS ligt.
 6. Voeg meststoffen toe: na het strooien en egaliseren van de VIVIMUS kun je starten met het bemesten van je gazon. Het meststof voorziet het gazon van de juiste voedingsstoffen, zodat het gras snel weer hersteld is en er mooi groen uit komt te zien. Bemesten kun je met de hand doen, maar het makkelijkste is om een strooiwagen hiervoor te gebruiken.

Nadat je bovenstaande stappen uitgevoerd hebt is het belangrijk dat je de komende weken het gazon goed besproeid met water. Dit zorgt er weer voor dat het graszaad sneller kan kiemen en er weer nieuw gras groeit. Schrik niet wanneer je geverticuteerd hebt, het gazon kan er uit zien als een slachtveld, maar binnen een paar weken zal je gazon er weer mooie groen uitzien. Ook is het gazon weer voorzien van de juiste voedingsstoffen en kan het gazon er weer een maaiseizoen tegenaan!

Let op: na de winter zijn er vaak periodes waarin de grond het gras nog te nat is om te maaien. Maai dan nog niet een voorkom dat je het gazon beschadigd. Lees hier over de do’s en dont’s van nat gras maaien.

Wanneer gazon herstellen na de winter?

Het is natuurlijk ook belangrijk dat het gazon herstelt in de juiste periode, maar wanneer is dit? Tegenwoordig is het moeilijk om hier een datum aan te hangen, omdat we tegenwoordig zien dat het vaak veel eerder tijd is om te maaien. Het is daarom belangrijk om te kijken na je eigen situatie en wanneer het weer tijd is om te maaien kun je eigenlijk al aan de slag gaan met het herstellen van je gazon.

Wanneer het weer het toelaat en je gazon al weer lichtjes begint te groeien kun je starten met de herstel. Doe dit vooral helemaal voor het eerst wanneer je weer voor het eerst kunt maaien, dus in het voorjaar. Mocht je hier nog over twijfelen dan kun je ons altijd een berichtje sturen met je vragen.