grasrollen

Grasrollen: Een complete gids voor een perfect gazon

Grasrollen zijn een snelle en efficiënte manier om een gazon aan te leggen of een bestaand gazon te herstellen. Ze bieden direct resultaat en zijn relatief eenvoudig te installeren. In dit uitgebreide blogartikel behandelen we alles wat u moet weten over grasrollen, van de voordelen en soorten tot de voorbereiding, installatie en onderhoud van uw gazon.

Wat zijn grasrollen?

Grasrollen, ook wel bekend als zoden, zijn voorgekweekte stukken gras die als rollen of matten worden geleverd en kant-en-klaar zijn om op uw gazon te worden geïnstalleerd. Deze grasrollen bestaan uit een dunne laag aarde met een dichtbegroeide grasmat erop. Ze bieden een snelle en efficiënte manier om een nieuw gazon aan te leggen of een bestaand gazon te herstellen.

Grasrollen worden gekweekt op speciale velden, vaak aangeduid als zodenkwekerijen. Deze kwekerijen selecteren zorgvuldig de juiste grassoorten en zorgen voor optimale groeiomstandigheden om sterke en gezonde graszoden te produceren. Het kweekproces omvat verschillende stappen:

Voordelen van grasrollen

Als je een mooi en groen gazon wilt aanleggen in je tuin, dan zijn grasrollen een goede optie. Grasrollen zijn kant-en-klare stukken gras die je eenvoudig op de grond kunt leggen. Ze hebben verschillende voordelen ten opzichte van graszaad of kunstgras. Zo is het grootste voordeel van grasrollen dat je direct resultaat hebt. Zeker wanneer je herstelwerkzaamheden wilt uitvoeren aan het gazon, dan zijn grasrollen een goede optie voor direct resultaat. Bij bruine vlekken in het gazon, kun je graszaad strooien, maar dit duurt even voordat dit goed hersteld is. Vaak zie je dan ook verschil in het huidige gras en het nieuwe gras, met grasrollen kun je bruine en kale plekken direct verhelpen. Daarbij zijn er nog wat voordelen van grasrollen, hieronder hebben we de belangrijkste punten opgesomd.
 • Direct resultaat: Grasrollen bieden een direct groen gazon, wat ideaal is als u snel resultaat wilt zien.
 • Erosiebestrijding: Door het dichte wortelstelsel van grasrollen helpen ze erosie tegen te gaan, vooral op hellingen en taluds.
 • Minder onkruid: Omdat grasrollen al dichtbegroeid zijn, krijgt onkruid minder kans om te groeien.
 • Snelle installatie: Het installeren van grasrollen is relatief eenvoudig en kan meestal binnen een dag worden voltooid.

Hoe leg je graszoden en wanneer kun je dit het best doen?

graszoden leggen

Je kunt graszoden het hele jaar door leggen, behalve als het vriest of sneeuwt. Het beste seizoen om graszoden te leggen is de lente of de herfst, omdat de temperatuur dan mild is en er genoeg regen valt. Zo krijgen de graszoden de kans om goed te wortelen en te groeien.

Stappenplan: hoe leg je graszoden?

Het is vrij makkelijk om zelf graszoden te leggen, wel dien je vooraf de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg dat je het juiste gereedschap en dat je voldoende grasrollen hebt. Door de volgende stappen te belopen, leggen we je uit hoe je zelf graszoden legt en hoe je weet hoeveel grasrollen je nodig hebt.

 1. Bereid de ondergrond voor. Spit de grond om tot ongeveer 20 cm diep en verwijder eventuele oude grasresten, stenen of onkruid. Meng de grond met compost of mest om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Egaliseer de grond met een hark of een plank en druk hem licht aan met een roller of je voeten. Maak de grond vervolgens nat met een tuinslang of sproeier.
 2. Bestel of haal de juiste hoeveelheid graszoden op. Meet de oppervlakte van je gazon (lengte × breedte) en tel daar 5% extra bij op voor eventueel snijverlies. Graszoden worden meestal op rollen geleverd die 2,5 meter lang en 40 cm breed zijn (1 m² per rol). Leg ze zo snel mogelijk uit na ontvangst, liefst binnen 24 uur.
 3. Begin met het leggen van de buitenranden van het gazon zodat er een kader ontstaat. Snijd de graszoden op maat met een scherp mes langs een plank of een touwtje dat je als leidraad gebruikt. Zorg dat bij ronde vormen de graszode wordt ingesneden zodat deze vlak op de ondergrond blijft liggen.
 4. Vervolg met het leggen van de rest van het gazon langs een rechte lijn zoals bijvoorbeeld een border of stoeprand. Werk van achter naar voren en loop zo min mogelijk over het gras heen. Zorg ervoor dat zowel de lengtenaden als de kopse kanten strak tegen elkaar aan komen te liggen zonder overlappingen of kieren.
 5. Druk de graszoden goed aan tegen de grond met een roller of een plank om luchtbellen te voorkomen en het contact tussen de wortels en de bodem te verbeteren. Geef daarna het gazon ruim water zodat het vochtig blijft tot minstens 10 cm diep.

Je hebt nu zelf je gazon met graszoden aangelegd in vijf stappen! Het enige wat je nog moet doen is goed voor je gazon zorgen door het regelmatig te maaien, sproeien, bemesten en verticuteren. Bekijk hieronder een video waarin je kunt zien hoe graszoden gelegd worden.

Kosten van graszoden

De prijzen van graszoden kunnen per aanbieder verschillen, maar meestal liggen de prijzen dicht bij elkaar. Je kunt bij de meeste leveranciers kiezen uit diverse soorten graszoden, zoals basic graszoden, premium graszoden of schaduwgras. We hebben een gemiddelde prijs berekend op basis van verschillende aanbieders:

 • Basic graszoden – € 2,75 per vierkante meter
 • Premium graszoden – € 2,95 per vierkante meter
 • Schaduwgras – € 3,35 per vierkante meter

Met deze prijzen kun je ongeveer de volgende kosten verwachten:

AfmetingBasic graszodenPremium graszodenSchaduwgras
10 m²€ 27,50€ 29,50€ 33,50
25 m²€ 68,75€ 73,75€ 83,75
50 m²€ 137,50€ 147,50€ 167,50
100 m²€ 275,-€ 295,-€ 335,-
200 m²€ 550,-€ 590,-€ 670,-

Dit is een geschatte prijs op basis van de gevonden gegevens van diverse leveranciers. Het kan zijn dat de werkelijke prijs afwijkt per aanbieder. Vergeet ook niet de bezorgkosten van de graszoden en eventueel de arbeidskosten van een hovenier als je de graszoden niet zelf legt mee te rekenen.