Home » Grasmaaier Blog » Hoe snel groeit gras?

Hoe snel groeit gras?

hoe snel groeit gras
Laatste update: 10 mei 2023

Een mooi groen gazon in de tuin is prachtig. Veel mensen kiezen er daarom voor om zelf een gazon te zaaien. Eenmaal gezaaid lijkt het voor eeuwig te duren voordat er een gazon verschijnt. Maar als er eenmaal een gazon ligt, lijkt het gras sneller te groeien dan dat jij kan maaien. Hoe snel groeit gras, dat lees je in dit bericht.

  • Pro tip: Zorg altijd voor voldoende voeding voor je gazon, hierdoor groeit je gras sneller en blijft het gazon gezond en optimaal. Je voorkomt er onder andere ook ziektes en andere problemen mee. Gebruik bijvoorbeeld DCM Gazonstart voor herstel en een diepgroen gazon!

Ontkiemen van gras

Hoe lang het duurt voordat graszaad zich ontkiemt tot een plantje heeft te maken met temperatuur, licht en vochtigheid. Afhankelijk van het soort gras zal de minimale bodemtemperatuur tien tot twaalf graden moeten zijn. Graszaad zal ontkiemen bij een vochtige omgeving. Na het zaaien van gras zal de bodem dus vochtig gehouden moeten worden.

Iedere grassoort is anders en dus verschilt ook de tijd die nodig is voor het gras zaad ontkiemt. Ook zijn de omstandigheden vrijwel altijd anders. De eerste twee weken is het zaad helemaal afhankelijk van de stoffen die in het zaad aanwezig zijn en de omgeving die voldoende vochtig is. Is het graszaad speciaal bewerkt om sneller te kunnen ontkiemen, dan kan de kiemtijd daarmee aanzienlijk worden verkort. Het gras zal daarmee dus sneller groeien.
Over het algemeen kun je stellen dat graszaad binnen een tot vier weken ontkiemend is en heeft kunnen wortelen. Vanaf dat moment ligt het gras dus vast.

Wanneer groeit gras het snelst?

Het gras blijft groeien zolang de omstandigheden voor het gras gunstig zijn. Hoe snel het gras groeit heeft te maken met de hoeveelheid voeding, vocht, maar ook de bodemtemperatuur. Gras groeit al bij een bodemtemperatuur vanaf 5 tot 8 graden Celsius. Bij een zachte herfst zal het gras zelfs nog langer doorgroeien.

Het allerbeste groeit gras bij een bodemtemperatuur van 15 graden Celsius, wat meestal zo tegen het einde van het voorjaar is. Is de temperatuur van de bodem warmer dan 15 graden, meestal in het midden van de zomer, dan zal gras een stuk langzamer groeien. Bij een bodem die warmer is dan 25 graden Celsius zal het gras zelfs helemaal stoppen met groeien.

  • Pro tip: Zorg altijd voor voldoende voeding voor je gazon, hierdoor groeit je gras sneller en blijft het gazon gezond en optimaal. Je voorkomt er onder andere ook ziektes en andere problemen mee. Gebruik bijvoorbeeld DCM Gazonstart voor herstel en een diepgroen gazon!

Hoe snel groeit gras?

Gras groeit dus wanneer de temperaturen stijgen, meestal dus vanaf het voorjaar tot het najaar. Vanaf het voorjaar kan gras wel 5 centimeter per week doorgroeien. Je kunt het gras dan het beste maaien tot een hoogte van drie tot vijf centimeter, lees hier alles over de ideale maaihoogte van het gazon. Bij droog weer misschien iets langer. In het voorjaar – wanneer het gras het snelst groeit – zal je dus ongeveer twee keer per week het gras moeten maaien.

Heb je wel eens gras zien groeien? Bekijk dan hieronder een timelaps filmpje van Temponaut Timelips. In het filmpje zie je hoe gras ontkiemd en groeit: