Home » Grasmaaier Blog » Mengsmering (2 takt) berekenen of kopen? Zelf maken kan ook!

Mengsmering (2 takt) berekenen of kopen? Zelf maken kan ook!

mengsmering
Laatste update: 28 februari 2022

Mengsmering, bij de nieuwere motoren heb je het vaak niet meer nodig maar bij 2-takt motoren zoals veel grasmaaiers is het nog wel van groot belang. De mengsmering zorgt ervoor dat je grasmaaier blijft rijden en de motor niet stuk gaat. Je kunt mengsmering kopen maar zelf maken is ook een optie, wij leggen het je hieronder uit.

Wat is mengsmering

Mengsmering is simpel gezegd een mengsel van olie en benzine. Dit wordt gebruikt voor motoren die niet een aparte oliecarter hebben. Zo’n oliecarter voorziet een motor van olie, zodat alles gesmeerd werkt en niet vast loopt. In standaard benzine zit geen olie in verwerkt en wanneer je alleen de benzine gebruikt die je bij de tank haalt wordt het apparaat als het ware niet gesmeerd.

Tegenwoordig zijn de meeste beste grasmaaiers wel voorzien van een motor met een oliecarter en hiervoor kun je gewoon gebruik maken van benzine. Wel dien je natuurlijk af en toe het oliepeil te controleren. Maar bij oudere grasmaaiers ligt dit anders.

Mengsmering nodig voor 2 takt grasmaaier

Heb je nog een oude grasmaaier die een 2-takt motor heeft, dan is het wel belangrijk dat je de grasmaaier voorziet van de juiste brandstof en is het dus zaak om mengsmering te gebruiken. De oudere grasmaaiers hebben deze smering nodig anders is de kans groot dat je motor kapot zal gaan.
Als je twijfelt of je een 2-takt of 4-takt motor hebt kun je dit gemakkelijk achterhalen. 2-takt motoren hebben namelijk één opening waar dus de gemengde benzine in moet en 4-takt motoren hebben twee openingen, één voor de olie en één voor de benzine.

Zelf mengsmering maken – Berekening en verhouding

mengsmering

Voorheen werd mengsmering veel gebruikt en kon je bij de benzine pomp gewoon brommermix kopen. Dit was een mix van benzine en olie die je gewoon kon tanken bij de pomp. Dit is helaas niet meer mogelijk, doordat de meeste scooters en brommers dit niet meer nodig hebben. Dus moet je de mengsmering nu zelf maken. Om dit te doen heb je mengsmering olie en benzine nodig, dit meng je samen tot een geheel. Belangrijk is dat je de juiste verhoudingen gebruikt zodat de goede mengsmering gemaakt wordt. Daarom is het sowieso handig om een goede jerrycan te hebben van groter formaat, bijvoorbeeld een jerrycan van 10 liter. Dat helpt je om zelf de mengsmering te maken.

Wat is de juiste mengsmering verhouding

Belangrijk is dat je de juiste verhouding gebruikt bij het maken van je mengsmering. De standaard verhouding van mengsmering is 1:50. Dit houdt in dat je voor 1 deel olie 50 delen benzine moet mengen. Maar het kan per grasmaaier verschillen, kijk daarom op je tank of grasmaaier wat de verhouding is van het apparaat wat je gebruikt. Je kunt in de onderstaande tabel aflezen welke hoeveelheden olie en benzine nodig zijn bij verschillende mengverhoudingen:

VerhoudingPercentage olie1 liter brandstof5 liter brandstof10 liter brandstof
1:205%50 ml250 ml500 ml
1:254%40 ml200 ml400 ml
1:303,33%33 ml167 ml330 ml
1:333%30 ml150 ml300 ml
1:352,86%29 ml143 ml290 ml
1:402,5%25 ml125 ml250 ml
1:502%20 ml100 ml200 ml

Waar kan je zelf mengsmering tanken (in 2022)

Je kunt tegenwoordig niet rechtstreeks meer mengsmering tanken. Je zal dit zelf moeten mengen om hieraan te komen of voor-gemengd in een jerrycan of fles kopen. Wel kan je de benzine tanken die je nodig hebt om tot mengsmering te komen. De benzine die je samen mengt met olie maakt dat je uiteindelijk mengsmering krijgt.

De benzine voor mengsmering kun je uiteraard wel gewoon nog tanken. Let wel op dat je E5 tankt en niet E10. E5 bevat minder ethanol wat beter is voor motoren die nog mengsmering nodig hebben. Dit kun je bij bijna alle tankstations gewoon tanken. Voeg de mengolie dan toe en je tankt toch bijna zelf je mengsmering.

Mengsmering kopen

Mengsmering kun je online kopen of bij een tankstation. Let wel op of je mengolie koopt of mengsmering. Mengsmering is al gemixt zoals bijvoorbeeld van het merk Aspen en mengolie is om te mengen met benzine wat je dan nog zelf zal moeten tanken. Je kunt namelijk zowel mengsmering kopen als mengsmering olie.

Hieronder hebben we verschillende mengsmering olie op een rij gezet met inhoud en prijs:

Castrol mengsmering olie

Castrol is één van de bekendste merken wat betreft mengsmering olie. Dit merk is een grote speler in de markt welke mengsmering olie in verschillende maten aanbiedt. Je kunt flessen van 1L kopen maar ook groter. De mengsmering olie van Castrol moet je wel nog mengen met benzine voordat je het in je motor gooit, het is geen kant en klare mengsmering.

Mengsmeer Action

De grote winkelketen Action biedt ook mengsmering aan, vaak blinkt Action uit ten op zichten van de concurrentie met haar lage prijzen. Let zelf goed op wat er op de fles staat. Met name of de mengolie of mengsmering geschikt is voor jouw apparaat en of je dus nog benzine erbij moet mengen of dat het kant en klare mengsmering is. Een groot voordeel van de mengsmering van Action is de lage prijs.

Mengsmering Aspen

aspen2

De mengsmering van Aspen is misschien wel de bekendste en betrouwbaarste kant en klare mengsmering die er is. Deze mengsmering kan je direct in jouw apparaat gooien en je grasmaaier of andere machine werkt. Aspen staat garant voor jarenlange houdbaarheid, minder onderhoud en een langere levensduur van jouw machine. Het grote voordeel van Aspen is de betrouwbaarheid van het merk en dat het kant en klare mengsmering is voor 2-takt motoren, je hoeft dus zelf niet meer te gaan mengen.

Welke apparaten mengsmering

Er zijn meerdere apparaten die mengsmering nodig hebben. Vooral apparaten die je gebruikt om je tuin netjes mee te houden. Maar ook zoals eerder benoemd zijn er nog een aantal scooters en brommers die mengsmering nodig hebben. Eigenlijk gaat het er altijd om welke motor het apparaat heeft. Een 4-takt motor heeft geen mengsmering nodig maar een 2-takt motor heeft juist weer wel mengsmering nodig. Hieronder staan een aantal apparaten die mengsmering nodig hebben op een rij:

FAQ: meest gestelde vragen over mengsmering

Er bestaan veel vragen omtrent mengsmering, zo zijn er ook termen als brommix en is dit kan ook het zelfde en wat is de juiste verhouding? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen geformuleerd en beantwoord:

Wat is de verhouding van mengsmering?

De meest gebruikte en standaard verhouding is 1:50. Dit houdt in dat je voor één deel olie 50 delen benzine moet toevoegen. Ook kan het zijn dat een apparaat meer olie nodig heeft, dit staat vaak aangegeven, hierbij worden dan vaak de volgende verhoudingen gebruikt: 1:40 of 1:25.

Welke olie is geschikt voor mengsmering?

Voor het zelf maken van mengsmering dien je speciale 2-takt olie te gebruiken. Je kunt dus niet zomaar motor olie mengen met benzine om mengsmering te krijgen.

Welke mengsmering moet in een Tomos en is dit dezelfde mengsmering als de grasmaaier?

Voor de Tomos kun je dezelfde 2-takt mengsmering gebruiken als die je maakt voor de grasmaaier. We raden hierbij dan aan om de 1:50 verhouding toe te passen.

Wat is Brommermix?

Voorheen kon je bij het tankstation speciale Brommermix tanken. Brommermix is een mengsel van euro 95 en speciale 2 takt olie!