Home » Grasmaaier Blog » Mengsmering kopen of zelf maken?

Mengsmering kopen of zelf maken?

mengsmering
Laatste update: 11 maart 2021

Mengsmering wordt nog veel gebruikt voor tuinmachines en grasmaaiers. In dit bericht vertellen we je alles over mengsmering, wat is het, waarvoor wordt het gebruikt, hoe maak je het zelf, maar ook waar koop je het en wat is dan een goede keuze.

Wat is mengsmering?

Mengsmering is simpel gezegd een mengsel van olie en benzine. Dit wordt gebruikt voor motoren die niet een aparte oliecarter hebben. Zo’n oliecarter voorziet een motor van olie, zodat alles gesmeerd werkt en niet vast loopt. In standaard benzine zit geen olie in verwerkt en wanneer je alleen de benzine gebruikt die je bij de tank haalt wordt het apparaat als het ware niet gesmeerd.

Tegenwoordig zijn de beste grasmaaiers wel voorzien van een motor met een oliecarter en hiervoor kun je gewoon gebruik maken van benzine. Wel dien je natuurlijk af en toe de oliepeil te controleren. Heb je nog een oude grasmaaier die bijvoorbeeld een 2-takt motor hebt, dan is het wel belangrijk dat je de grasmaaier voorziet van de juiste brandstof.

Mengsmering kopen of zelf maken?

Voorheen werd mengsmering veel gebruikt en kon je bij de benzine pomp gewoon brommermix kopen. Dit was een mix van benzine en olie die je gewoon kon tanken bij de pomp. Dit is helaas niet meer, mede doordat de meeste scooters en brommers die niet meer nodig hebben. Toch kun je nog wel mengsmering kopen, dit kun je dan kant en klaar doen of je kunt speciale 2-tatk olie kopen die je vervolgens mengt met benzine. Hieronder vind je de kant-en-klare optie en vervolgens vertellen we je ook hoe je mengsmering zelf kunt maken.

Kant-en-klare mengsmering kopen: wat is de beste mengsmering?

Kant-en-klare mengsmering heeft een paar voordelen, zo hoef je bijvoorbeeld niet te knoeien met aparte olie en benzine. Je kunt de mengsmering direct toevoegen aan je apparaat. Een ander voordeel is dat de mengsmering vaak perfect is afgesteld en je dus de beste verhouding hebt. Daarbij komt natuurlijk ook het nadeel dat kant-en-klare mengsmering vaak een stuk duurder is. Zelf maken wij veel gebruik van Aspen 2-takt, dit is een mengsmering dat geschikt is voor 2-takt motoren en veel gebruikt wordt voor heggenscharen, benzine bladblazers en brommers.

Zelf mengsmering maken – Mengsmering verhouding

Ook is het mogelijk om zelf mengsmering te maken, hiervoor heb je mengsmering olie nodig en dit dien je te mengen met benzine. Ook is het handig om een goede jerrycan te hebben van een bepaalde maat, bijvoorbeeld een jerrycan van 10 liter. Van een bepaalde maat, omdat je zo beter kunt mengen. De standaard verhouding van mengsmering is 1:50. Dit houdt in dat je voor 1 deel olie 50 delen benzine moet mengen. Met 1 liter olie kun je dus 50 liter benzine mengen. Heb je een jerrycan van 10 liter dan dien je daar 200 ml olie bij te doen. Hieronder hebben we verschillende mengsmering olie op een rij gezet met inhoud en prijs:

FAQ: meest gestelde vragen over mengsmering

Er bestaan veel vragen omtrent mengsmering, zo zijn er ook termen als brommix en is dit kan ook het zelfde en wat is de juiste verhouding? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen geformuleerd en beantwoord:

Wat is de verhouding van mengsmering?

De meest gebruikte en standaard verhouding is 1:50. Dit houdt in dat je voor één deel olie 50 delen benzine moet toevoegen. Ook kan het zijn dat een apparaat meer olie nodig heeft, dit staat vaak aangegeven, hierbij worden dan vaak de volgende verhoudingen gebruikt: 1:40 of 1:25.

Welke olie is geschikt voor mengsmering?

Voor het zelf maken van mengsmering dien je speciale 2-takt olie te gebruiken. Je kunt dus niet zomaar motor olie mengen met benzine om mengsmering te krijgen.

Welke mengsmering moet in een Tomos en is dit dezelfde mengsmering als de grasmaaier?

Voor de Tomos kun je dezelfde 2-takt mengsmering gebruiken als die je maakt voor de grasmaaier. We raden hierbij dan aan om de 1:50 verhouding toe te passen.

Wat is Brommermix?

Voorheen kon je bij het tankstation speciale Brommermix tanken. Brommermix is een mengsel van euro 95 en speciale 2 takt olie!