Home » Grasmaaier Blog » Robotmaaier Installatie: hoe gaat dit in z’n werk?

Robotmaaier Installatie: hoe gaat dit in z’n werk?

robotmaaier installatie
Laatste update: 10 februari 2022

Wanneer men op zoek gaat naar een nieuwe robot grasmaaier, komen ze al snel met de vraag ‘Maar hoe zit het dan met de installatie hiervan?’ Velen denken dat de installatie van zo’n robotmaaier een ingewikkeld karweitje is en dat er vaak dagen aan gepaard gaan om het voor elkaar te krijgen. Sterker nog: bijna iedereen denkt dat er een expert ingeschakeld moet worden om de robotmaaier installatie te voltooien.

Eerlijk is eerlijk: wij kunnen niet roepen dat het voor iedereen even makkelijk is. Toch zijn we van mening dat elke robotmaaier eigenaar het zou moeten kunnen. Daarbij is het velen malen makkelijker om aanpassingen of wijzigingen door te voeren, als je de installatie zelf gedaan hebt.

Hoewel het nog maar de vraag is welke robotmaaier je hebt (als je er nog geen een hebt, bekijk dan hier de beste robot grasmaaier op dit moment), is de installatie in veel gevallen nagenoeg hetzelfde. In dit artikel nemen we je in grote lijnen mee met een robotmaaier installatie en kom je erachter hoe het werkt en wat er bij komt kijken.

Voordat je begint met de robotmaaier installatie

Voor je gelijk van start gaat met het de installatie, is het slim om een goede plek te vinden voor het basisstation, dit is het oplaadstation zoals afgebeeld in bovenstaande foto. We raden aan om een plekje te vinden in de schaduw, binnen het werkoppervlakte van de robotmaaier: anders kan hij er simpelweg niet naar toe rijden :).




Tips voor het plaatsen van het basisstation

Graag lichten we nog wat handige tips uit voor een juiste plek voor het basisstation van de robotmaaier:

  • Plaats het basisstation niet op een helling
  • Kies een plekje dat niet vanaf de openbare weg zichtbaar is
  • Geen locatie vlak bij een sproeier in de tuin
  • Ook niet te ver weggestopt (dit kan ook een schuilplaats worden voor egels. Lees hier of een robotmaaier egel vriendelijk is)
plaats het basisstation niet bij een sproeier

Plaats het basisstation niet in de buurt van een sproeier

Zo gaat de robotmaaier installatie  in zijn werk

Wanneer je een goed plekje voor het basisstation heb gevonden, kan de installatie beginnen. Vaak wordt er vanaf het basisstation een kabel getrokken, die het werkoppervlakte van de robotmaaier afbakent. Zorg ervoor dat je niet gelijk de kabel onder tegels verwerkt, maar baken het eerst af op het zicht. Pas als je zeker weet dat het klopt, kun je gaan wegwerken.

Stappenplan robotmaaier installatie

Laten we alle stappen even kort op een rij zetten. Dit is inclusief de voorbereidingen.

  1. Zoek een geschikte locatie voor het oplaadstation/basisstation van je robotmaaier
  2. Trek de kabel langs het gazon wat gemaaid dient te worden
  3. Sla de kabel in de grond met de bijhorende harinkjes
  4. Test of de robotmaaier binnen de perken blijft
  5. Verwerk de kabel waar nodig onder tegels. (wees niet bang dat de kabel zichtbaar blijf op het gras, deze zal steeds meer verdwijnen)
  6. Blijf bij de eerste werking van de robotmaaier in de buurt

Tegenwoordig zijn er ook robotmaaiers zonder begrenzingsdraad. Deze modellen zijn wat makkelijker te installeren.

Optioneel: instellingen/installatie van de robotmaaier zelf

Het kan ook goed zijn dat de robotmaaier zelf ook ingesteld dient te worden. Hierbij kun je denken aan de maailengte. Kijk altijd in handleidingen en instructies hoe de gehele installatie van jouw robotmaaier gedaan dient te worden.

instellingen op robotmaaier

Soms kun je ook instellingen op de robotmaaier zelf verrichten.