Home » Grasmaaier Blog » Welke benzine in grasmaaier?

Welke benzine in grasmaaier?

welke benzine voor grasmaaier
Laatste update: 31 mei 2022

Heb je een benzine grasmaaier? Dan is het belangrijk dat je de juiste brandstof gebruikt. Op deze pagina leggen we je alles uit over de brandstof die je kunt en moet gebruiken in je grasmaaier. Er zijn bijvoorbeeld veel grasmaaiers die en 2-takt motor hebben, deze motoren hebben geen oliecarter waardoor je speciale brandstof moet hebben met olie. Heb je een grasmaaier waarbij er wel een aparte oliecarter inzit dan kun je gewoon gebruik maken van de standaard benzine.

Welke benzine motor heeft jouw grasmaaier:

aspen2

Aspen 2 voor 2-taktmotoren

2-taktmotoren hebben geen aparte oliecarter. Het is daarom van belang dat je oliesmering toevoegt aan de brandstof. Wil je zelf niet hoeven mengen kies dan voor Aspen 2. Aspen 2 is een kant-en-klare tweetakt mengsmering. Met deze mengsmering verleng je de levensduur van het apparaat en deze brandstof is ook een stuk schoner.

Welke benzine in grasmaaier 95 of 98?

Allereerst is het dus belangrijk om te weten of je grasmaaier een aparte oliecarter heeft of niet. Heeft je grasmaaier een aparte toevoer van olie dan kun je gewoon gebruik maken van benzine die je standaard tankt bij de pomp. Heeft je grasmaaier dit niet dan dien je gebruik te maken van mengsmering, dit is een mengsel van benzine en olie, onderaan de pagina vind je hier meer informatie over.

Heeft je grasmaaier een aparte oliecarter dan kun je dus gebruik maken van euro 95 of 98. Het grootste verschil tussen euro 95 en 98 is de menging hiervan. Zo bestaat euro 95 volgens de Europese richtlijnen uit 95% octaan en 5% heptaan en euro 98 uit 98% octaan en 2% heptaan. Sinds 2019 zijn er ook twee nieuwe termen te vinden bij de pomp dat zijn E10 en E5, hierbij is E10 de vervanger van euro 95 en E5 de vervanger van 98. Hierbij is weer het grootste verschil de hoeveelheid ethanol dat toegevoegd is aan de brandstof, zo bevat E10 meer ethanol dan E5. Nog geen benzine grasmaaier of ben je op zoek naar een goede grasmaaier, kijk dan eens onze beste benzine grasmaaier overzicht.
e10 benzine grasmaaier

Euro 95 of 98 in de grasmaaier? Sinds kort is er ook E10 of E5 te tanken bij de pomp.

Beide brandstoffen kunnen gebruikt worden in de grasmaaier, wel dien je rekening te houden met twee belangrijk dingen. Zo is E10 goedkoper dan E5 en hiermee kun je dus in kosten besparen. Daarnaast zit er in E5 minder ethanol en dit is minder slecht voor de leidingen en motor van je grasmaaier. Ook moet je langer met een tank 98 doen dan een tank 95.

Dan nu de vraag 95 of 98 (E10 of E5) gebruiken in de grasmaaier? Zelf gebruiken we voor grasmaaier altijd 98 of E5. Hoewel dit iets duurder is dan e10 of euro 95 is dit beter voor je grasmaaier zelf. Daarnaast is de verbruik van een grasmaaier vrij laag en is het prijs verschil ook verwaarloosbaar. Om antwoord op de vraag te geven kun je dus euro 95 en 98 gebruik, maar onze voorkeur gaat uit naar euro 98 of E5.

Heb je een grasmaaier 2-takt motor?

Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je een grasmaaier hebt die een 2-takt motor heeft. Dit is een motor waarin er geen aparte oliecarter zit, hierdoor dient de brandstof te gemengd te worden met olie. Deze brandstof staat ook wel bekend als mengsmering of brommix. Vaak is dit E10 benzine gemengd met speciale olie die geschikt is voor 2-takt motoren. In ons bericht over mengsmering, lees je alles over wat mengsmering is, hoe je dit zelf maakt of eventueel kunt kopen.

Zorg er ieder geval wel voor dat wanneer je een 2-takt motor heb je ook echt mengsmering gebruikt, gebruik je dit niet dan kan de motor bijvoorbeeld vast lopen. Met mengsmering werkt het apparaat veel beter en voorkom je ook dat het apparaat stuk gaat! Hiervoor kun je zelf gaan mengen, maar je hebt ook kant-en-klare brandstof:

FAQ: Meest gestelde vragen over de benzine in de grasmaaier

Mocht je nog vragen hebben over de juiste brandstof? Lees dan hieronder onze FAQ hier staan de meest gestelde vragen en deze hebben beantwoord.

Kan E10 in mijn grasmaaier?

Wanneer jouw grasmaaier hiervoor geschikt is kan daar zeker E10 in. Heb je bijvoorbeeld een 2-takt motor dan kan dit niet, dan raden we je aan om de juiste mengsmering te gebruiken.

Welke benzine is geschikt voor mijn zitmaaier?

De meeste zitmaaier beschikken over een grasmaaier met een oliecarter, hierdoor kun je dus gewoon gebruik maken van euro 95, 98, E10 of E5. Wij raden aan om gebruik te maken van 98 of E5, omdat hier minder ethanol in zit dan de andere varianten.

Oude benzine uit de grasmaaier of gewoon gebruiken?

Het kan soms voorkomen dat benzine lang in een grasmaaier blijft zitten, bijvoorbeeld na de winterstalling. Wij raden aan dit niet te gebruiken en dit eruit te pompen. Wanneer benzine lang in een tank zit gaat de kwaliteit achteruit en kunnen er deeltjes vormen in de tank. Deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor je grasmaaier.

Verkeerde benzine in de grasmaaier, wat nu?

Het kan altijd een keertje voorkomen dat je de verkeerde benzine in de grasmaaier hebt zitten. Geen probleem pomp dit er gewoon uit en zorg dan voor de juiste brandstof. Zet daarna het apparaat even aan en laat het apparaat even draaien.