Home » Grasmaaier Blog » Welke benzine voor je grasmaaier?

Welke benzine voor je grasmaaier?

welke benzine voor grasmaaier
Laatste update: 22 juni 2020

Op de redactie krijgen we zo nu en dan de vraag welke benzine er eigenlijk in een grasmaaier moet. Hoewel er namelijk benzine grasmaaiers zijn, is het natuurlijk nog maar de vraag wat de beste samenstelling is en welke type benzine je het beste kunt kiezen.

Er zijn verschillende benzinesoorten: zo kennen we allemaal Euro 98 en Euro 95, en is er sinds kort sprake van E10. Wat velen niet weten is dat E10 weer een nét andere samenstelling is dan Euro 98, wat met name op grasmaaiers van invloed kan zijn. In dit artikel proberen we duidelijkheid te scheppen op de vraag welke benzine je kunt gebruiken voor je grasmaaier.

Benzine voor je grasmaaier

Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat we voor deze vraag te maken hebben met benzine grasmaaiers. In het onderzoek naar de beste benzine grasmaaier stonden we al stil bij de vraag welke benzine je het beste kunt gebruiken. Laten we de verschillende soorten benzine eerst eens op een rij zetten.

Alle benzine soorten

In Nederland kennen we met name Euro 98 en Euro 95, die we gewoon bij het benzinestation kunnen tanken. Sinds enige tijd zijn deze benamingen echter veranderd: er wordt namelijk al geruime tijd geen lood meer toegevoegd aan benzine, maar bio-ethanol. Het nummer 98 en 95 was het octaangetal, wat stond voor klopvastheid van de benzine.

Nu er tegenwoordig steeds vaker bio-ethanol toegevoerd wordt, is de benaming van de benzine soorten in nu veelal E10 of E5. Dit is overigens in heel Europa te zien bij de pomp: op de tankspuit staat nu E10 vermeldt in plaats van Euro 98.

Alle soorten benzine op een rij:

  • Euro 98
  • Euro 95
  • E10
  • E5
e10 benzine grasmaaier

Euro 98 wordt voortaan E10 genoemd, maar is dit nog steeds even goed voor je grasmaaier?

Maar welke benzine kan ik nu het beste gebruiken?

Eigenlijk is er geen één specifiek antwoord mogelijk op deze vraag. Het is namelijk helemaal afhankelijk van het soort grasmaaier jij in de tuin hebt staan. En ja: ook van benzine grasmaaiers in het algemeen kunnen er grote verschillen spelen. Zo is het soort motor afhankelijk voor welke benzine je het beste kunt kiezen. Is er sprake van een 4 takt motor, dan heb je ook olie nodig. In eerder artikel lichtte Bram al Aspen 4 uit als geschikte olie-keuze.

E10 vaak ‘slechter’ dan Euro 98 voor je grasmaaier

Wat wel belangrijk is om te melden is dat E10 niet altijd zomaar een alternatief hoeft te zijn voor Euro 98. Als jij bijvoorbeeld gewend was om altijd Euro 98 in je grasmaaier te gieten, dan kan dat nu niet zo slim meer zijn. Zoals ik daarnet al aangaf zit er meer bio-ethanol in E10. Dit is beter voor het milieu en zorgt onder andere voor een lagere CO2 uitstoot. Echter kan ethanol je leidingen aantasten van de grasmaaier. Het is daarom slimmer om in veel gevallen gewoon te kiezen voor Euro 98 benzine voor je grasmaaier.

We raden je aan om altijd de productomschrijving en waar mogelijk de verpakking te raadplegen van je grasmaaier om te zien welke benzine je het beste kunt gebruiken. Omdat het zo specifiek is, kun je ons altijd een berichtje sturen, zodat wij met je mee kunnen kijken. 

The following two tabs change content below.

Robbert

Met een goede grasmaaier is het onderhoud van je gazon niet alleen makkelijker, maar ook stukken leuker. Mijn missie bij Bestegrasmaaier.nl is om jou te helpen bij het ontdekken van de beste keuze! Mocht je aanvullende vragen hebben of feedback op mijn artikelen willen doorgeven: stuur me gerust een berichtje!