Home » Grasmaaier Blog » Grasziekten

Grasziekten

grasziekten
Laatste update: 30 januari 2023

Grasziekten kunnen gras flink aantasten waardoor de conditie van je gazon in een rap tempo achteruit gaat. Wanneer je gazon wordt getroffen door een grasziekte, resulteert dit vaak in bruine, witte of kale plekken. In dit artikel vertellen we je alles over de meest voorkomende grasziektes, hoe deze ziektes ontstaan en hoe je ze kunt bestrijden. Zo weet je in het vervolg precies hoe je bij een grasziekte moet handelen en kun je de schade aan je gazon beperken.

Grasziektes ontstaan vaak door gebrekkig of slecht onderhoud. Dus hoe beter je je gazon onderhoudt, hoe kleiner de kans op ziektes. Er zijn enorm veel grasziekten die kunnen ontstaan in je gazon, de een komt alleen wel wat vaker voor dan de ander.

De meest voorkomende grasziektes zijn:

  • Sneeuwschimmel
  • Rooddraad
  • Paddenstoelen
  • Bladvlekkenziekte
  • Roest

Mocht je een grasziekte herkennen in het gazon, dan kun vind je onderaan het bericht hoe je dit op kunt lossen. Vooral het onderhoud van het gazon is hierbij een belangrijke factor!
Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel is een ziekte die meestal ontstaat in de herfst of het voorjaar wanneer er veel regen- of, vandaar de naam, sneeuwval is. Bij een beginnende infectie verschijnen er kleine onregelmatige vlekken in het gazon die in eerste instantie geel van kleur zijn. Na verloop van tijd breiden de vlekken zich uit, wordt het gazon bruin en sterft het af. Bij nat weer ontstaat er een watten-achtige schimmel rondom de bruine vlekken die zich snel kan verspreiden naar andere delen van het gazon.

sneeuwschimmel

Zo kan de grasziekte sneeuwschimmel eruit zien

Sneeuwschimmel kan ontstaat door slechte beluchting van het gazon en/of het overmatig gebruik van een stikstofrijke meststof. In dit artikel leggen we je alles uit over beluchten, waardoor je deze ziekte kunt voorkomen. Wanneer je aan het einde van de zomer je gazon bemest, kun je beter een kaliumrijke dan een stikstofrijke meststof gebruiken. Zo is de kans op sneeuwschimmel namelijk een stuk kleiner.

Rooddraad

Rooddraad is een grasziekte die het hele jaar kan voorkomen, maar het agressiefst is in de herfst of aan het eind van de zomer. Deze roodachtige zwammen van zo’n 7 cm groot ontstaan op en tussen de grassprieten, maar doden het gras niet. In een later stadia van de infectie veranderen de zwammen van kleur en worden ze wit en pluizig.

Wederom is slechte beluchting één van de oorzaken van het ontwikkelen van deze ziekte. Daarnaast kan een gebrek aan een stikstofhoudende meststof er ook voor zorgen dat er Rooddraad ontstaat. 

Het is daarom belangrijk om je gazon in het voorjaar en de zomer te voeden met een stikstofhoudende meststof. Let op! Te late of overmatige bemesting met stikstof kan leiden tot sneeuwschimmel. Zo zie je maar dat het erg belangrijk is om je gazon op de juiste manier te bemesten. Wij helpen je graag een handje, lees hier alles over het bemesten van je gazon.

Paddenstoelen

paddenstoelen in het gras

Paddenstoelen in het gras zijn niet schadelijk voor het gazon

Paddenstoelen groeien uit schimmels en ontstaan op voedzame ondergronden in combinatie met vochtig weer. Alhoewel de meeste paddenstoelen onschuldig zijn en je gras niet beschadigen, is het natuurlijk geen mooi gezicht. Vooral bij het aanleggen van een nieuw gazon komt het regelmatig voor dat er paddenstoelen ontstaan. Dit heeft te maken met de bemesting en met name het stikstofgehalte in de meststof. Een hoog stikstofgehalte zorgt voor een snelle groei van het gras. Dit in combinatie met (te veel) sproeien, kan resulteren in de groei van paddenstoelen.

Het verwijderen van paddenstoelen doe je heel simpelweg door het gazon een maaibeurt te geven. Ook kun je wachten tot de paddenstoelen vanzelf verdwijnen. Dit gebeurt als de meststof is uitgewerkt of als de weersomstandigheden veranderen.

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een ziekte die bruine kleine vlekjes op het blad veroorzaakt die, naarmate de tijd vordert, kunnen uitgroeien tot grote vlekken. De ziekte komt voornamelijk voor in het voor- en najaar wanneer de temperaturen wat lager zijn. Daarnaast kan deze ziekte ook ontstaan door een tekort aan kalium of stikstof.

bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte kan voorkomen worden door om de juiste manier te bemesten. Daarnaast kun je deze ziekte ook buiten de deur houden door je gazon tijdig een maaibeurt te geven. Indien het gazon al is aangetast door de ziekte, kan het verticuteren van het gazon en opnieuw bemesten de oplossing zijn.

Roest in het gras

Roest is een van de meest voorkomende grasziekten en is door de rood/bruinachtige vlekken zeer eenvoudig te herkennen. Wanneer er roest is ontstaan in je gazon, is het zaak zeer snel actie te ondernemen. Deze ziekte verspreidt zich namelijk razendsnel! Roest kan van de ene op andere dag spontaan ontstaan, maar komt voornamelijk voor tijdens warme en vochtige zomers. De kans op Roest is het grootst wanneer de bodem geen voedingsstoffen meer heeft of wanneer er onjuist gemaaid is.

Er zijn drie soorten roest: kroonroest, oranje strepenroest en bruine vlekkenroest, waarvan de oranje strepenroest het meest schadelijk is voor je gazon. Bij deze ziekte raken namelijk de wortels van het gazon aangetast.

De beste manier om Roest te bestrijden is door het gras een maaibeurt te geven.
Om de groei van Roest tegen te gaan is het belangrijk het maaisel na het maaien niet op het gazon te laten liggen en je grasmaaier goed schoon te maken. Zo blijven er geen schimmel sporen achter op het gazon of de op grasmaaier. Ook is het zaak het gazon regelmatig te bemesten en te voorkomen dat de voedingsstoffen in de grond uitgeput raken.

Goed onderhoud voorkomt grasziekten

Er zijn dus vele ziektes en schimmels waarmee je gazon geïnfecteerd kan raken. En alhoewel niet alle ziektes voorkomen kunnen worden, kun je kans op het ontstaan van een grasziekte wel beperken. Zoals je kunt lezen ontstaan grasziekten bijna altijd bij gebrekkig onderhoud waarbij de volgende drie factoren van groot belang zijn:

  • Bemesten
  • Grasmaaier
  • Beluchten

Bij overmatig gebruik van een stikstofrijke meststof kan er dus sneeuwschimmel optreden, maar kan bij te weinig stikstof in de bodem kan er Rooddraad ontstaan. De juiste manier van bemesten is dus enorm belangrijk voor de gezondheid van je gazon.

Daarnaast is het verstandig je goed in te lezen over hoe en wanneer je je gazon moet maaien. Als je namelijk precies weet hoe en wanneer je je gazon een maaibeurt moet geven, kun je het ontstaan van grasziekten voorkomen. Ook kun je door het maaien de verdere verspreiding van een hardnekkige ziektes zoals roest of bladvlekkenziekte tegengaan.

Tenslotte speelt ook beluchting een belangrijke rol bij het tegengaan van grasziekten. Bij een slechte beluchting krijgen de wortels onvoldoende lucht en water waardoor de conditie van het gras snel achteruit gaat. Wanneer het gras in een slechte conditie verkeert, is de kans op het ontstaan van grasziekten aanzienlijk groter.

Beluchten kan uiteraard niet zonder het juiste gereedschap, waarbij een riek volstaat bij kleine oppervlakten en we een prikrol adviseren bij een groter gazon.

riek

Riek

Met een riek kun je vrij eenvoudig het gazon beluchten. Met beluchten zorg je ervoor dat het gazon voldoende lucht krijgt. Beluchten kun je meerdere keren per seizoen doen.

gazon beluchten et prikrol

Prikrol

Voor een groter gazon, kun je gebruik maken voor een prikrol. Met een prikrol wordt het beluchten van het gazon wat makkelijker.

Meer tips & tricks voor een gezond gazon:

grasmaaier met mulching functie
bruine plekken in gras
wanneer gazon bemesten met koemestkorrels
grasrollen
grasmaaier onderhouden
mulching