Tot wanneer grasmaaien

Tot wanneer grasmaaien en wanneer mag het weer?

Als je een mooi en gezond gazon wilt hebben, is het belangrijk om te weten wanneer je moet maaien. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen, zoals het weer, de groeisnelheid van het gras en de gewenste lengte van het gras. Lees hier alles wat je moet weten over de juiste periode om je gras te maaien.

Wanneer je precies het gras moet maaien is afhankelijk van een aantal factoren waarmee het weer de allerbelangrijkste is. Het is dus van groot belang de weerstations goed in de gaten te houden voordat je besluit je gazon onder handen te nemen. Het Nederlandse weer is erg onvoorspelbaar en dus kan het voorkomen dat je je eerste maaibeurt in het voorjaar wat moet uitstellen ten opzichte van het vorige jaar. Zo zie je maar, een perfect gazon creëren en behouden is zo simpel nog niet..

Wil je precies weten wanneer de perfecte tijd is om te starten met maaien en wanneer je je grasmaaier het beste nog even in de schuur kan laten staan? Lees dan snel verder.

Wanneer starten met grasmaaien? (de eerste keer)

Over het algemeen kun je halverwege maart voor het eerste keer dat jaar het gras een maaibeurt geven. Dit is uiteraard erg afhankelijk van het weer en zoals je in de inleiding al kon lezen, maakt het onvoorspelbare Nederlandse weer het bepalen van de juiste periode er niet bepaald makkelijker op. Er zijn wel een aantal factoren waarop je kunt letten om de juiste periode te kiezen voor het grasmaaien.
Houd er ten eerste rekening mee dat je in het noorden van het land later kan beginnen met maaien dan in het zuiden. Ten tweede is de ligging van je gazon een belangrijke factor, ligt je gazon op het zuiden of ligt je grasmat voornamelijk in de schaduw? Een gazon op het zuiden is eerder toe aan een maaibeurt dan een grasmat die het grootste gedeelte in de schaduw ligt. Controleer ten derde de temperatuur en dan vooral de bodemtemperatuur. Gras groeit overdag bij zo’n 7 tot 10 graden celsius en ‘s nachts bij een minimale temperatuur van 3 graden.

Tot wanneer kun je dan grasmaaien?

De periode waarin je het gras kan maaien is maart t/m november. Buiten die periode is het om diverse redenen onverstandig om je gazon te maaien. Na je laatste maaibeurt is het zaak dat het gras in een goede conditie het najaar in gaat. Hiervoor kun je verschillende maatregelen voor nemen zoals het gebruiken van najaarsmest en verwijderen van bladeren in verband met mogelijke verstikking van het gras.

Ideale hoogte: hoe lang grasmaaien?

De ideale maaihoogte van het gras is afhankelijk van het seizoen. Zo is er een verschil in maaihoogte in het voorjaar, de zomer, het najaar en de winter. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de nattere periodes. Er valt veel regen en hierdoor groeit het gras snel. Je doet er dan ook goed aan om je gazon te maaien op een lage maaistand. Voor een mooi verzorgd gazon met 5 cm hoog gras dient eens per week gemaaid te worden.

Als de temperaturen zakken en de winter in aantocht is, doe je er verstandig aan het gras niet te kort te maaien. Zo blijft het gras namelijk sterk genoeg om de winter te doorstaan. Is er (nacht)vorst voorspelt? Dan vertraagt de groei van het gras en is het zeer onverstandig om te maaien. Doe je dit wel dan bestaat de kans dat het gras ernstig beschadigd raakt. Over het algemeen kun je stoppen met maaien bij een temperatuur onder de 7 graden. In de winter kun je een maaihoogte van 5 tot 6 cm aanhouden.

Wanneer het zomer wordt en er minder regen valt, groeit het gras minder snel. De ideal grashoogte ligt dan tussen de 3 tot 5 cm. Maar let op! Hoe korter het gras, hoe kwetsbaarder het is voor eventuele verbranding en hoe meer er gesproeid moet worden. Hoger gras is namelijk wat beter bestemd tegen de hitte.

Maaiadvies per seizoen:

  • Voorjaar/najaar:1 tot 2 keer per week op een lage maaihoogte van 5 à 6 cm
  • Winter: maai nooit na nachtvorst en maai alleen bij zacht weer. Hanteer een maaihoogte van 5 à 6 cm.
  • Zomer:1 keer per week, maai niet te kort i.v.m. mogelijke beschadiging door hitte. Houd grashoogte aan van 3 tot 5 cm.

Wil je nog meer informatie over de ideale maaihoogte en de groei van gras? Lees dan het artikel: ideale maaihoogte van het gazon

Wanneer eerste keer grasmaaien na de winter?

wanneer weer gras maaien na de winter

Gras maaien is goed voor je gazon. Door het gras te maaien zorg je dat mos en onkruid geen kans hebben om zich te nestelen in jouw grasmat. Bovendien, wanneer het gras te lang wordt dan komt het zonlicht niet helemaal tot de bodem en kunnen jonge grassprieten niet goed groeien. Door het gras te maaien hou je het gras dus in goede conditie.

Nooit het gras maaien in de winter

Is je wel eens opgevallen dat je bijna niemand het gras ziet maaien in de winter? Dat we het gras niet maaien in de winter is niet omdat het gras in de winter niet zou groeien. Zelfs in de winter groeit het gras gewoon op een heel rustig tempo door. In de wintermaanden maaien we het gazon niet, omdat je daarmee het gras erg kunt beschadigen.

Waarom je het gras niet mag maaien in de winter

Gras heeft een paar elementen nodig om te kunnen groeien. Dit zijn onder meer licht en voedingsstoffen in de bodem. Het gras zal de voedingsstoffen via de wortels uit de bodem halen. In de donkere wintermaanden is er niet alleen minder licht, er zit ook minder voeding voor het gras in de bodem. Voor het gras geen probleem, want het gaat in de koude wintermaanden gewoon in een soort winterslaap.

Bij de laatste maaibeurt van het jaar kun je het beste het gras iets langer houden. Gras haalt namelijk niet alleen de benodigde voedingsstoffen uit de bodem, maar doet dat ook uit de sprieten. Door het gras in de winter te maaien, haal je dus ook een voedingsbron voor het gras weg. Daarom maaien we het gras dus niet in de winter.

Je kunt de grasmaaier gedurende de wintermaanden dus het beste binnen laten staan. Zodra de temperaturen en zeker ook de hoeveelheid zon weer toe beginnen te nemen kun je zo weer beginnen met het maaien van het gras. Lees hier hoe je het gazon kunt herstellen na de winter, hierdoor zorg je voor een goede en stevige basis voor je gazon.

In het voorjaar – zo ongeveer vanaf april – kun je het gras eens per week maaien. In de zomermaanden is eens per twee weken maaien zeker genoeg. Aan het einde van de zomer zal een keer per week het gras maaien weer voldoende zijn. Hoe vaak je het gras moet maaien hangt ook af van de soort gras. Een siergazon zal je natuurlijk vaker moeten maaien dan een stuk speelgras

Robot: tot wanneer gras maaien met robot grasmaaier?

Ben je de trotse eigenaar van een robotmaaier en vraag je je af hoe vaak je de robotmaaier moet inzetten om jouw gazon mooi te houden? Dat antwoord is vrij simpel. Je houdt namelijk precies de momenten aan waarop je handmatig het gras een maaibeurt zou geven. Zo begin je halverwege maart met de eerste maaibeurt en zet je de robotmaaier in november binnen. Dit is uiteraard afhankelijk van het weer dus houd de weersvoorspellingen goed in gaten.

Heb je interesse in een robot grasmaaier? Misschien is de Gardena Smart City Sileno 500 wel wat voor jouw gazon! Of kijk hier de beste robotmaaiers van dit moment en zoek een geschikte robotmaaier voor jouw gazon.

Wanneer gras eerste keer maaien na het zaaien

Recentelijk ingezaaid gras verdient extra aandacht om tot een mooi resultaat te komen. Wil je straks optimaal genieten van een prachtig gazon? Zorg er dan voor dat je tijdens de eerste maaibeurt het gras niet te kort maait. Stel de grasmaaier in op een maaihoogte van 6 à 7 cm en maai je gazon als het gras 10 cm hoog is. Bij de volgende maaibeurt mag het gras wat korter gemaaid worden en zo kun je afbouwen tot de gewenste grashoogte.

Is de grashoogte een cm langer of korter? Dat is geen probleem, bij de eerste maaibeurt gaat het er vooral om dat het gras niet te kort en niet te vroeg wordt gemaaid. Lees hier alles over het zaaien van gras

Ook belangrijk: wanneer moet je geen gras maaien?

Zaken de temperaturen tot onder het vriespunt? Stop dan per direct met maaien! Gras blijft ook in de winter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeien maar de groeisnelheid neemt wel af. Het gras haalt, naast uit zijn wortels, ook voedingsstoffen uit zijn sprieten en daarom is het onverstandig het gazon te kort te maaien bij koude temperaturen.

Lopen de temperaturen op? Ook dan kun je het maaien beter even uitstellen. Maai het gras dan ook niet bij warme en tropische temperaturen van boven de 30 graden. Als het gras te kort is kunnen er door de hitte namelijk bruine en kale plekken ontstaan.

Tenslotte kun je je gazon beter met rust laten als het nat is. Wil je weten waarom en waar je op moet letten, mocht je je natte gazon toch een maaibeurt willen geven, lees dan: grasmaaien als het nat is.