Home » Grasmaaier Blog » Handmaaier afstellen: zo doe je dat!

Handmaaier afstellen: zo doe je dat!

handmaaier afstellen
Laatste update: 24 juni 2020

Een handmaaier afstellen is in onze ogen een must, voor je start met het maaien van jouw gazon. Het bepaalt namelijk de maailengte in veel gevallen en het laatste wat we willen is een te korte grasmat of juist een hele middag maaien zonder resultaat.

In dit artikel staan we stil bij het afstellen van een handmaaier. Waarom is dit zo belangrijk en hoe doen we dit – bij de meeste gevallen – precies? Check onze tips en ga aan de slag met een juist afgestelde handmaaier!

Eerst: zo werkt een handmaaier

Het is eerst slim om even stil te staan bij de werking van een handmaaier. Eigenlijk bestaat het maaimechanisme van een handmaaier uit twee onderdelen:

 1. Het snijblad
 2. Het draaiende maaiwiel

Door het draaiende maaiwiel (dat gaat draaien zodra je gaat lopen), wordt het gras richting het snijblad geleid, wat vervolgens ervoor zorgt dat het op de juiste lengte wordt gemaaid. In onderstaande video is de werking van een handmaaier heel goed te zien:
Bij het afstellen gaan we dus eigenlijk ervoor zorgen dat het snijblad op de juiste hoogte gezet wordt, voor een optimale graslengte. Let op: er dient wel sprake te zijn van scherpe snijbladen. Bekijk in dit artikel hoe je je handmaaier slijpen kunt, mocht dat nodig zijn.

Het afstellen van een handmaaier in stappen

We benadrukken dat wanneer we het hebben over het ‘afstellen’, we doelen op het instellen van het snijblad richting het draaiende maai-mechanisme. We hebben het dus niet over een juiste lengte van het handvat of dergelijke.

Hoewel de instelling soms anders kan zijn bij diverse grasmaaier merken, is het in grote lijnen hetzelfde op het gebied van afstellen van het snijblad.

 1. Zet de handmaaier andersom, zodat het snijblad omhoog komt te staan en je tegen het draaimechanisme aankijkt
 2. Ontdek de vier schroeven bovenop het snijblad
 3. De vier schroeven die het dichtsbij het draaimechanisme zitten, zorgen ervoor dat het snijblad juist van het mechanisme af komt te zitten (eigenlijk wipt hij af)
 4. De vier schroeven aan de andere kant (richting jou als je ervoor staat) zorgen juist ervoor dat het snijblad dichterbij komt te zitten (hier wipt hij eigenlijk op)
 5. Let op: een hele kleine wijziging in de schroeven kan al zorgen voor enorm verschil. Blijf ondertussen dus gewoon testen.

Verkeerde afstelling problemen

Let erop dat je niet tegen de volgende problemen aan loopt bij het afstellen van de handmaaier:

 • Snijblad te dichtbij: dit zorgt voor veel frictie en kan ervoor zorgen dat je hard moet duwen.
 • Snijblad te ver weg: nu wordt er helemaal geen gras gemaaid

Waarom een handmaaier afstellen een must is

In de inleiding benoemden we het al: het is ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goed afgestelde handmaaier, alvorens je hiermee aan de slag gaat. Doe je dit niet, dan kan het volgende voorkomen:

 • Je maait de hele middag zonder resultaat
 • Het gras wordt veel te kort gemaaid
 • Er komen gaten in het gazon
 • Het snijblad staat te dicht bij het draaimechanisme, waarmee je de handmaaier kunt beschadigen

Heb jij nog aanvullende tips voor ons artikel op het gebied van afstellen? Laat het aan ons weten! Heb jij nog helemaal geen handmaaier? Dan is het slim om ons onderzoek naar de beste handgrasmaaier te bekijken of Bram zijn nieuwe top 10 handmaaiers.