wanneer gazon bemesten met koemestkorrels

Wanneer gazon bemesten met koemestkorrels

Als je een mooi en gezond gazon wilt hebben, is het belangrijk om het regelmatig te bemesten. Bemesting zorgt ervoor dat je gras de juiste voedingsstoffen krijgt om te groeien en te bloeien. Er zijn verschillende soorten meststoffen die je kunt gebruiken voor je gazon, maar een van de meest natuurlijke en duurzame opties zijn koemestkorrels.

Waarom koemest gebruiken op het gazon?

Koemest is een organische meststof die afkomstig is van koeien. Het bevat stikstof, fosfaat en kalium, die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van planten. Koemest verbetert ook de bodemstructuur en het vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte. Bovendien stimuleert koemest het bodemleven en het ziekte werend vermogen van de grond.

Koemest kun je in verschillende vormen toepassen op je gazon, maar een van de meest handige en gebruiksvriendelijke manieren is door middel van koemestkorrels. Koemestkorrels zijn gedroogde en gecomposteerde koemest die verwerkt zijn tot kleine korreltjes. Ze zijn makkelijk te strooien, geurloos en stofvrij. Ze hebben ook een langdurige werking, omdat ze geleidelijk hun voedingsstoffen afgeven aan de grond.

Waar haal je koemestkorrels?

Koemestkorrels kun je kopen bij verschillende tuincentra, bouwmarkten of online webshops. Je kunt ze meestal vinden in zakken van 5 kg of 10 kg. Let bij het kopen van koemestkorrels op de kwaliteit en de samenstelling van het product. Kies bij voorkeur voor biologische koemestkorrels die geen kunstmatige toevoegingen bevatten. Hieronder vind je enkele goede keuzes:
orginifer koemestkorrels

Organifer koemestkorrels – 20 kg geschikt voor 200 m²

Organifer premium organische koemestkorrels 3in1 zijn een uitstekende aanleg meststof voor siertuinen, borders, gazons, bol- en knolgewassen, moestuinen, rozen, potplanten en fruitbomen.

Ecotop meststoffen koemestkorrels

Organifer koemestkorrels – 20 kg geschikt voor 200 m²

Ecotop Koemestkorrels hebben een hoog organisch gehalte aan voedingsstoffen, wat resulteert in minimale uitspoeling van de minerale elementen. De voedingsstoffen worden langzaam afgegeven, waardoor het product een lange en effectieve werking heeft.

Wanneer beste tijd om je gazon te bemesten met koemestkorrels?

gazon bemesten met koemestkorrels

Om een gazon gezond en groen te houden, heeft het voedingsstoffen nodig. Er zijn verschillende periodes in het jaar waarin het gazon voedingsstoffen nodig heeft. Lees hier een complete handleiding waarom, hoe en wanneer je een gazon bemesten moet. In het voorjaar heeft het gazon voedingsstoffen nodig om een goede start te maken na de winterperiode. In de zomer zorgt mest voor een extra boost, zodat het goed bestand is tegen warme en droge weersomstandigheden. Het is aanbevolen om in maart of april te beginnen met bemesten wanneer er geen vorst meer in de grond zit. In juni of juli kan het gazon opnieuw bemest worden om de groene kleur te behouden en bij te dragen aan een betere wortelgroei. Vergeet niet om niet te bemesten in de volle zon en om het gazon goed nat te maken na het bemesten.

  • Voorjaar: maart of april
  • Najaar: juni of juli

En hoe vaak dan bemesten?

Om uw gazon gezond en groen te houden, is het belangrijk om het regelmatig te bemesten. Per jaar dien je het gazon dus twee keer per jaar te bemesten, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen voor het gazon. In maart of april kunt u beginnen met bemesten wanneer er geen vorst meer in de grond zit. In juni of juli kan het gazon opnieuw bemest worden om de groene kleur te behouden en bij te dragen aan een betere wortelgroei. Het is belangrijk om niet te bemesten in de volle zon en om het gazon goed nat te maken na het bemesten.

Hoeveel koemestkorrels per m² gazon?

De hoeveelheid koemestkorrels die je nodig hebt voor je gazon hangt af van de grootte van het oppervlak en de gewenste dosering. Over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer 1 kg per 10 m² als richtlijn. Het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van de grond en de toepassing ook invloed hebben op hoeveel koemestkorrels u per m² gazon moet gebruiken. Als richtlijn kan men aanhouden ongeveer 0.5 tot 1 kilo koemest per m². Hieronder hebben we een tabel gemaakt waarmee je makkelijk kunt berekenen hoeveel kilo je nodig hebt voor jouw gazon.

Hoeveelheid Koemestkorrels (kg)Grootte gazon (m²)
1 kg10 m²
5 kg50 m²
10 kg 100 m²
25 kg250 m²