bruine plekken in gras

Bruine plekken in gras: hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

Heb je last van bruine plekken in je gazon? Dat is erg vervelend, want het ziet er niet mooi uit en het kan de gezondheid van je gras aantasten. Maar hoe komen die bruine plekken eigenlijk in het gazon en wat kun je er aan doen om ze te herstellen? En misschien nog belangrijker hoe kun je ze voorkomen in de toekomst? In dit bericht geven we antwoord op deze vragen. We vertellen wat de meest voorkomende oorzaken zijn, wat je er tegen kunt doen en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe ontstaan die bruine plekken in het gazon?

Voordat je de bruine plekken in het gazon gaat aanpakken en gaat herstellen is het belangrijk dat je er achterkomt waardoor de bruine plekken in het gazon zijn ontstaan. Wanneer je veel bruine plekken hebt bij droogte is dit duidelijk, maar vaak kan het ook ontstaan door bijvoorbeeld huisdieren. Wanneer je weet wat de oorzaak is kun je gericht de bruine plekken herstellen en vooral voorkomen dat het weer gebeurd. Hieronder hebben we de meeste oorzaken opgesomd waardoor er bruine plekken in het gras kunnen ontstaan:

 • Verbranding: één van de meeste voorkomende oorzaken van bruine plekken in het gras is verbranding van het gazon. Zeker wanneer je een nieuw gazon hebt is dit voor de hand liggend. EEn nieuw gazon is vaak nog niet sterk genoeg en is daarom ook niet bestand tegen de felle zon. Ook kan verbranding van het gazon ontstaan wanneer je te kort gemaaid hebt.
 • Te weinig water: een ander oorzaak kan zijn dat het gazon te weinig water heeft en daardoor bruin wordt. Dit gebeurt vaak bij langere periodes van droogte. Hierbij droogte de bodem uit en kunnen de wortels van het gras geen water en voedingsstoffen meer opnemen, wat uiteindelijk resulteert dat het gras bruin verkleurt en zelfs uitsterft.
 • Te kort aan voedingsstoffen: naast water heeft het gazon ook voedingstoffen nodig om te groeien en groen te kleuren. Wanneer dit niet in de bodem aanwezig is kan het gras ook bruin kleuren.
 • Schimmel of ziektes: helaas kunnen er ook ziektes ontstaan in je gazon. Er zijn veel verschillende grasziektes die het gazon doen bruin kleuren.
 • Dieren: vaak wanneer het bruine gras vooral plaatselijk is kan het veroorzaakt worden door dieren. Heb je bijvoorbeeld een hand of kat die vaak op hetzelfde plekje urineert dan kunnen er bruine plekken in het gazon ontstaan. Dit komt doordat de zuurtegraad van de bodem op die plek veranderd en daardoor het gras beschadigd.

Wat kun je tegen die bruine plekken in het gazon doen?

gazon beluchten
Voorkom dat gazon verstikt raakt door te beluchten.

Wanneer er bruine plekken in het gazon ontstaan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk verhelpt om erger te voorkomen. Achterhaal daarom eerst de oorzaak en verhelp dit vervolgens. Afhankelijk van de bovenstaande oorzaken kun je als volgt te werk gaan:

 • Verbranding: bij verbranding is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende water, hierdoor kan het gazon snel weer herstellen. Sproei in de avond wanneer de zon weg is het gazon extra goed. Ook kun je bij felle zondagen en langere periodes van droogte het gazon even wat langer laten en minder maaien, lees hier wat de ideale maaihoogte van het gazon is. Ook kan het helpen bij lange droogtes om schaduwdoeken te plaatsen.
 • Te weinig water: in periodes van droogte is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende water. Met sproeiers voor het gazon kun je dit makkelijk oplossen. Sproei alleen wanneer er geen zon is, wanneer je dit met felle zon doet kan het gras weer verbranden.
 • Tekort aan voedingsstoffen: wanneer het gazon te weinig voedingsstoffen heeft, kun je het gazon bemesten. Het bemesten van het gazon is belangrijk, dit zorgt ervoor dat het gras goed groen blijft en goed kan groeien.
 • Schimmel of ziektes: heeft je gazon last van een ziekte of een schimmel, dan is het belangrijk dat deze eerst verwijderd wordt. Lees hier een blog over grasziektes, hierin leggen we uit welke ziektes er zijn en hoe je deze bestrijdt.
 • Dieren: zorg dat je huisdier niet op urineert of poept op het gazon. Kun je hier geen verandering in brengen dan is het belangrijk dat het poep zo snel mogelijk verwijderd en bij urine weg spoelt met water.

Ook kun je vooraf je gazon beluchten, hiermee voorkom je dat het grasmat kan vervilten. Met beluchten zorg je ervoor dat het gazon weer lucht krijgt, makkelijker water op kan nemen en het zorgt ook voor diepere groei van wortels.
En hoe voorkom je bruine en kale plekken?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om vooraf goede maatregelen te treffen. In de meeste gevallen ontstaan bruine plekken bij warm weer met veel droogte en zon. In deze periode is het dan bijvoorbeeld belangrijk om het gazon niet te kort te maaien en te zorgen voor voldoende water. Ook is het belangrijk dat je vooraf zorgt voor voldoende voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het gras sterk en gazon is en tegen een stootje kan. Daarbij kun je ook nog gebruik maken van de volgende tips:

 1. Maai je gazon regelmatig, maar niet te kort. De ideale maaihoogte is ongeveer 3 centimeter. Zo voorkom je verbranding en stimuleer je de groei van het gras.
 2. Geef je gazon voldoende water, vooral in droge periodes. Maar let op dat je niet te veel water geeft, want dat kan ook schadelijk zijn. Een goede vuistregel is om je gazon ongeveer 2 tot 3 centimeter water per week te geven.
 3. Bemest je gazon minstens twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Zo zorg je ervoor dat je gazon genoeg voedingsstoffen krijgt om gezond en groen te blijven. Je kunt ook kalk strooien om de zuurgraad van de bodem te verbeteren.
 4. Belucht je gazon minstens één keer per jaar, bij voorkeur in het najaar. Zo zorg je ervoor dat de bodem niet te compact wordt en dat er genoeg zuurstof bij de wortels komt. Je kunt hiervoor een speciale beluchter gebruiken of een riek of een vork.
 5. Houd je huisdieren weg van het gazon of leer ze om ergens anders hun behoefte te doen. Zo voorkom je dat hun urine of ontlasting het gras beschadigt. Je kunt ook speciale afweermiddelen gebruiken om ze te weren van het gazon.

Met deze tips kun je bruine plekken in je gazon voorkomen en herstellen. Zo kun je genieten van een mooi en gezond gazon!